Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zrobić i dodać taką animację do zdjęcia?

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedawno oglądałem pewne anime, Chobits. Osoba, która wrzucała to anime, dodała na początku swoje intro. Poniżej link do filmiku (To intro trwa 12 sekund).

Chciałbym zrobić coś takiego, taką lub podobną animację dodać do zdjęcia (to wygląda jak jakieś pyłki, ale mi pasowało by też, gdyby to były np. kwiaty wiśni), ale w pewien dość... specyficzny sposób.

Chciałbym to zapisać w formie filmu (format WMV lub mpeg), chciałbym to ustawić na tapetę na pulpit, dlatego ta animacja musiała by być w pewnym sensie zapętlona (gdy film jako tapeta się skończy, jest on odtwarzany od nowa, więc nie chciałbym żadnego przeskoku).

Mam już pobrane dokładnie to samo zdjęcie, próbuję coś z tym wykombinować w Adobe After Effects wspomagając się różnymi poradnikami, jednak pierwszy raz używam programu do takiego celu, więc dopiero się go zaczynam uczyć ;] No i nie do końca mi wychodzi, póki co.

Dlatego chciałbym Was, drodzy użytkownicy prosić o jakieś porady. Chce to zrobić sam, ponieważ chce się też przy okazji czegoś nauczyć. Dlatego będę wdzięczny za jakieś informacje czy porady (prosiłbym, aby było to też zrozumiałe dla osoby nowej w tym temacie), Za pomoc tych plusików mogę dać ile dusza zapragnie ;)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. ;)

Opublikowano

A AAE bez problemu możesz zrobić "fruwające" sakura no hana tak, jak np.  w mojej sygnaturce. :)

Potrzebujesz w tym celu zaznajomić się z efektem "Particle World".

Tutaj masz poradnik dotyczący fruwających liści. Wystarczy, że postąpisz krok po kroku, jak w tym filmiku, tylko zamiast liścia wstawisz już gotowy render (obrazek na przezroczystym tle) takiego płatka lub wytniesz go w Afterze.

Nie wiem, co już umiesz z aftera, więc jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, jak już skonczysz zabawę z Particle World, to pisz. :)

igNMhIy.png

Opublikowano

W końcu internet działa na tyle, że mogę normalnie otworzyć jakąkolwiek stronkę ;)

Dziękuję za ten filmik, bardzo się przyda ;) Choć zawsze wyłączam w filmikach adnotacje i na początku trochę się przeraziłem, że cały filmik jest z francuskim komentarzem, na szczęście jest tam też angielski ;]

Cóż, co do moich umiejętności w afterze... jak napiszę, że dopiero kilka godzin przed napisaniem tego tematu go pobrałem i że wcześniej ten program znałem tylko z nazwy, to będzie prawda. Kiedyś bawiłem się też w Photoshopie, ale to była kilkudniowa przygoda. Obejrzałem wtedy tylko 2 poradniki, oba zawierały tylko i wyłącznie informacje o podstawach jak zarządzanie warstwami, przydatne skróty klawiszowe, niektóre podstawowe funkcje itp. Resztę już sam improwizowałem i coś się udało stworzyć. Nie jest to ani piękne ani dobrze zrobione, ale zrobiłem to sam, więc z tego czerpię największą satysfakcję.

Na szczęście zachowałem tysiące renderów, które kiedyś pobrałem (taki mały szczegół, że może 10 z nich wykorzystałem) i znalazły się tam płatki wiśni.

Obecnie zacznę coś próbować działać w tym temacie i mam nadzieję, że mi się uda, a nie zamierzam się poddawać, nawet jak zajmie mi to tygodnie. Pierwsze próby nie wyszły za dobrze, ale jakiś efekt już jest.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. W razie problemów będę pisać :)

@Edit:

Ok, posiedziałem nad tym z 3 godziny i po kilku(dziesięciu) próbach wyszło prawie tak jak chciałem. Prawie.

Tak jak pisałem, chce to ustawić na tapetę, jednak nie ważne w którym momencie przytnę filmik, ostanie klatki różnią się od początkowych, przez co gdy filmik się kończy, automatycznie jest włączany od początku i widać ten przeskok. 

Czy jest jakaś możliwość ustawienia tego, żeby animacje w ostatnich klatkach ustawić, aby na końcu zrównała się z obrazem na początku? Tak jakby te kwiaty wiśni kręciły się w "cylindrze" wokół zdjęcia, a w pewnym momencie wszystko zaczyna się na nowo, coś w stylu wałków w pozytywce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...