Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lenovo Y580 - Nie odpala systemu!

Rex97Pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,

mam następujący problem:

przedwczoraj jak wróciłem do domu chciałem odpalić laptopa, wszystko fajnie, ale system się ładuje i ładuje i ładuje i tak całą noc...
wczoraj próbowałem przez bios poszperać co nieco, ale nie znam hasła do biosu :/ tak wiem debil ze mnie, że zapomniałem hasła...
Ważne jest to, że dysk działa i na innym laptopie firmy Lenovo,  po drobnych autonaprawach system startuje.

Mój laptop innych dysków nie czyta, tzn nie startuje systemu z innych dysków.
Skanując swój dysk przez narzędzia systemowe nie wykryto błędu...

Ważnymą informacją jest też to, że system nie startuje w trybie recovery, ani w trybie awaryjnym, ani w trybie wiersza poleceń systemu.

Coraz bardziej myślę, że to wina BIOSu. Czy ktoś wie jak mogę zresetować BIOS w swoim lapku (Ideapad Y580 i7 4gb RAM HDD 1tb)?
Wylutowanie baterii i przylutowanie jej po 10 min nie zresetowało hasła.

Czy może to wina płyty głównej (QIWY4 LA-8002P)?

jest ktoś w stanie pomóc?
czy lepiej od razu wysłać lapka do naprawy (jestem bez gwarancji). Ile będzie to kosztowało?

Pozdrawiam Olek.

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

Po 

1. Wylutowanie baterii w 10 min nie zresetuje BIOSU, lecz conajmniej 2h ale to minimalny czas.

2. Jeśli system Ci nie startuje może być to przyczyną również podzespołów niż BIOSU, jeśli sam sie nie zbyt znasz na informatyce nie radzę majsterkować, a koszt naprawy może kosztować w różnych cenach, zależy od usterki.

Sama konsultacja w serwisie to około 50-100zł.

Opublikowano

kiedys tam sie bawilem w BIOSie i ogolnie z plytami, ale to na starym PC gdzie teraz mam Debiana i z niego aktualnie pisze, odkąd mam laptopa nie miałem problemów z PC wiec nie musialem majsterkować... dobra wylutuje baterię na noc i zobaczę rezutlat jutro po zajęciach :)

Ogólnie patrzyłem, że sama płyta może mnie kosztować koło 150$, a naprawa/przeprogramowanie BIOSu to około 400zł + usługi serwisowe daje jakieś 500zł... jeżeli nie uda mi się z BIOSem to raczej zainwestuję w nową płytę...

Słyszałem też, że możliwe jest że BIOS w ma wbudowaną pamięć w moim lapku i możliwe jest jej zresetowanie jakimiś zworkami, tyleże ja żadnych zworek nie widze xD

dobra, jeżeli kto ma jeszcze jakieś pomysły to czekam :)

Jutro po przylutowaniu baterii od BIOSu dam znać jak poszło :)

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

Bateria wylutowana blisko 20h i nie zresetowalo sie haslo, ale udalo mi sie zlamac je!
reset biosu spod biosu i komputer znow dziala, co prawda system wszedl w tryb autonaprawy ale dziala!

Piszę w razie gdyby komuś miałoby to pomóc :)

Proszę o zamknięcie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...