Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który telefon będzie lepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowanie P8 Lite. Dlaczego? A no dlatego iż ma o niebo lepsze podzespoły niż honor.

Może jakiś budżet masz to wybierzemy coś lepszego.

Mam do wyboru tylko te dwa, nic innego.

Nie wiem, dlaczego, ale cały czas myślałem, że Honor jest lepszy...

Czym one się konkretnie różnią?

W czym ten jest lepszy, a ten jest gorszy?

@macio443

Opublikowano

Mam do wyboru tylko te dwa, nic innego.

Nie wiem, dlaczego, ale cały czas myślałem, że Honor jest lepszy...

Czym one się konkretnie różnią?

W czym ten jest lepszy, a ten jest gorszy?

@macio443

Honor ma snapdragona 410 4x1,2ghz 

P8 Lite ma Kirin ośmiordzeniowy 8x1,2ghz. Oraz lepszy aparat.

Szczegółowe porównanie masz tutaj: http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/10895/9799/0/0/

#teams4bal

Opublikowano

Zdecydowanie P8 Lite. Dlaczego? A no dlatego iż ma o niebo lepsze podzespoły niż honor.

Nie wiem czy wiesz (ale wyglada na to ze nie ) iż Honor 4X sprzedawany w Polsce posiada ten sam układ SOC( Hisilicon kirin620) co P8 lite do tego obydwa mają taką samą rozdzielczość ekranu, co oznacza ze wydajnościowo stoją na tym samym poziomie. Jeśli chodzi o różnice to p8 lite jest troche lepiej wykonany oraz posiada 16gb pamieci wewnetrznej. 4x ma natomiast większy ekran (5,5") oraz dłużej trzyma na baterii ale ma  tylko 8 GB pamięci wewnetrznej. Co ważne to wyjątkowo w tym wypadku nie ma sie co przejmowac faktem iż 4x ma tylko 8gb pamięci wewnetrznej ponieważ  posiada on fabrycznie wbudowana możliwośc wyboru pamięci na ktorej maja byc instalowane aplikacje. ( można to wybrać poprostu w ustawieniach telefonu). Także wystarczy wsadzic karte pamieci i sprawa załatwiona.

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz (ale wyglada na to ze nie ) iż Honor 4X sprzedawany w Polsce posiada ten sam układ SOC( Hisilicon kirin620) co P8 lite do tego obydwa mają taką samą rozdzielczość ekranu, co oznacza ze wydajnościowo stoją na tym samym poziomie. Jeśli chodzi o różnice to p8 lite jest troche lepiej wykonany oraz posiada 16gb pamieci wewnetrznej. 4x ma natomiast większy ekran (5,5") oraz dłużej trzyma na baterii ale ma tylko 8 GB pamięci wewnetrznej. Co ważne to wyjątkowo w tym wypadku nie ma sie co przejmowac faktem iż 4x ma tylko 8gb pamięci wewnetrznej ponieważ posiada on fabrycznie wbudowana możliwośc wyboru pamięci na ktorej maja byc instalowane aplikacje. ( można to wybrać poprostu w ustawieniach telefonu). Także wystarczy wsadzic karte pamieci i sprawa załatwiona.

Właśnie też mi się tak wydawało, dlatego pytam, bo różnice są niewielkie. Ekran większy, bateria lepsza - głównie o baterię mi chodzi.

@kamilr0892

Czy w Honor 4X można instalować aplikację na kartę pamięci?

Orientujesz się, co z tą aktualizacja do Androida 5 Lolipopa?

Opublikowano

Aparaty  maja akurat takie same..

@macio443

131411447874333932909.png

Nie mają. Mają inne parametry, inne funcjonalności, przysłony itp. Poza tym P8 ma OIS.

Błąd na stronie mgsm lub producenta?

Po prostu P8 Lite jest lepiej wykonany. Jest po prostu ładny. W porownaniu z 4x jest o wiele lżejszy i ma mniejszy ekran. To juz kwestia gustu

#teams4bal

Opublikowano

Oba telefony są tej samej firmy. Honor to tak naprawdę Huawei, jednak jest to bardziej budżetowa seria. Co do porównywania telefonów, to P8 Lite jest młodszy o pół roku, a poza tym będzie miał dłuższe wsparcie i więcej możliwości modyfikacji systemu.

Wsparcie Honora zakończyło się na aktualizacji do Androida 5.0, a możliwość modyfikowania systemu, czy nawet Roota jest problematyczna, bo to mało popularny model (to tak jak z Xperia E4 przykładowo (telefon ze Snapdragonem 410 i wgl, ale wsparcia zero)). Btw. Honor ma ograniczenie do logowania się maksymalnie na jedno konto Google (czyli jeżeli masz dwa maile na google, to już z drugiego nie skorzystasz i nie da się tego ominąć, bo nie ma CustomRomów).

Dlatego wybrałbym P8 Lite, bo lepszy jest, jest to prawdziwy Huawei i na pewno ma lepsze wsparcie, lepszy aparat i więcej pamięci ROM.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

­P8 Lite

-8 rdzeni

-294 PPi
-16gb wew pamiec
Jak kolega wyżej :)

1. Nie bardzo wiem po co nonstop powtarzacie to "8 rdzeni" skoro 4x posiada ten sam 8 rdzeniowy procesor. Nie jest to więc przewaga p8 lite nad 4x.

2. Faktycznie to przewaga p8 lite nad 4x. Rodzielczość ekranów co prawda jest taka sama ale ze względu na fakt iż ekran p8 lite jest mniejszy ma on większe zagęszczenie pikseli - to oczywiste.

3. P8 lite posiada więcej pamięci wewnętrznej jednak tym bym się akurat nie przejmował ponieważ jak juz wcześniej pisałem 4x posiada fabryczna możliwość instalacji aplikacji na karcie pamięci.

Podsumowując wszystkie za i przeciw wybierz:

- Honora 4X jeśli zależy Ci na dużym ekranie oraz dłuższym czasie działania na baterii.

- P8 Lite jeśli zależy Ci na lepszym wykonaniu, lepszym aparacie oraz większą dostępnościa customromów.

Opublikowano

­P8 Lite

-8 rdzeni

-294 PPi
-16gb wew pamiec
Jak kolega wyżej :)

Nie ma znaczenia ile rdzeni. MTK chwalilo się 10 rdzeniowym procesorem, który zdominuje rynek SoC. Niestety...

Apple posiada 2 rdzenie, a w jednym wątku dominuje wszystkie procesory.

294ppi vs 267ppi praktycznie niedostrzegalna różnica(niedługo ktoś powie, że przy 4K widzi pikseloze)

Generalnie oba telefony są bardzo podobne. Najlepiej wziąć ten tańszy. Oszczędzisz, a różnicy wydajności i tak nie odczujesz. Teraz i tak panuje tylko moda na cyfry/liczby - więcej rdzeniów, więcej mpx, większa rozdzielczość(sony wypuszcza telefon z wyświetlaczem 4k, by później skalować go na fhd)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...