Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kata - Templarek

Dodgers

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym zacząc chodzić na Kate.

Boje się ze nie utrzymam agro i zepsuje cała instancje. Istnieje jakiś schemat wbijania skilli z agro aby utrzymać Hypka? Bić z tarczą?

Set: Rentus HM 1050kryt, 3050 preck, 16k hp bez boostów, 950ataku, tarcza z sauro, broń BM+AC.

Opublikowano

Powinieneś trzymać aggro dpsem (dlatego bij gsem)+rzucaniem od czasu do czasu tauntów. Jeśli masz w pt jakiegoś koksa, który może cię przebijać, to już na początku zacznij od tauntów. Najważniejsze, żebyś mówił, na kogo leci buła (pierwsza zazwyczaj leci na tanka) i żebyś stał jak najbliżej hyperiona (jeśli nie jest na tarczy), bo jak stoisz za daleko możesz ciągle obrywać za kilkanaście k. I musisz mieć rs na aetherhold na końcówce, jeśli dobrze pamiętam, bo jak spalisz za szybko, to potem oberwiesz za 30k hp.

Opublikowano

Dobra. Mam gsa.

"Musisz miec rs na aetherhold na koncowce, jesli dobrze pamietam bo jak spalisz szybko...."

Nie ogarniam. O co chodzi?

Opublikowano

Zakładając, że nerfili tę instancję z każdym pomniejszym patchem coraz bardziej to zapewne rozgarnięty Templar i w Kahrunie utrzyma agro. Za moich czasów, gdy zaczynaliśmy legionowo robić Katy potrzebowałem TF setu full HP, później się przesiadłem na mythic Katę full HP i w tym sobie na spokojnie tankowałem wszystkie instancje aż zrezygnowałem z dalszej gry.

Co Templar na pewno powinien wiedzieć gdy ma tankować Hyperiona? Jeśli nie zmienili czegoś w skillach to zaczynasz od Iron Skina - wbiegasz, rzucasz wszystkie taunty i przeżywasz 3 hity, które normalnie gdyby miał tankować ktoś słabszy by zmiotły na hita. Dalej się ustawiasz tak jak Ci powiedzą - tu dużo doradzić nie mogę bo wszystko zależy od taktyki obranej przez grupę. U mnie wyglądało to inaczej niż na znalezionej mapce ale powinno wystarczyć bym mógł wytłumaczyć, chociaż nie będzie to "profesjonalne tłumaczenie" a bardziej co mi się przypomni z robienia Hyperionów:

LGkzW4w.png

♦ DPS zasięgowy stał na zielonych kropkach, a gdy ktoś miał dostać random hita to biegł jak najwyżej, a reszta zbiegała trochę do dołu. Osoby najbliżej dołu biegły za moje plecy (np healerzy), a ja się w tym czasie odsuwałem. Random hity mogą albo zabić cel (i wszystkich w pobliżu) albo wyssać manę (tak samo).

♦ Osoba od kostek sobie bije kostki i tym się nie przejmujesz.

♦ DPS melee stał na niebieskiej gwiazdce, a ja jako templar po prawej stronie od Hyperiona patrząc na mapę. Jak melee dps miał otrzymać random hita to biegł do mnie (miejsca gdzie normalnie stałem), a ja w kierunku czerwonego serca (gdzie u nas nie ma nikogo) - jak ja miałem dostać random hita to cofałem się dwa kroki pod ścianę.

Dlaczego robiłem to w ten sposób i stałem akurat tam, a nie np. na plecach, tam gdzie jest żółta gwiazdka? Gdy Hyperion castuje skilla stunującego możesz odbiec poza jego zasięg w kierunku ściany = być w zasięgu heali ale poza obszarem obrażeń. Wygoda dla mnie i dla healerów.

Zawsze gdy Hyperion Cię podnosi używasz Remove Shocka. Dlatego odbiegasz z zasięgu stuna by nie zmarnować RS. Z tego co pamiętam to jeśli walnie w Ciebie hita gdy wisisz w powietrzu to zaboli. Pod końcówką gdy wchodzi w "rage mode" jeśli nie odpalisz Remove Shocka gdy wisisz to zginiesz. Dobrym rozwiązaniem jest użycie Iron Skina przed tym jeśli RS masz na cd.

Odnośnie rotacji tauntów - zawsze gdy dochodziło do momentu gdy mógł za chwilę zarząć rzucać random hity (wyssanie many/hpka) to starałem się po każdym jednym jego hicie rzucać po tauncie. Patrzyłem na cd potki i czekałem używając wszystkiego pokolei. Może mi się zdawało, może to było po prostu szczęście ale zazwyczaj kończyło się to tym, że ja obrywałem i po dwa razy, a nie ludzie z  ally.

W trakcie tarczy i mobów zawsze biegałem z grupą fizyczną do schodów gdzie nie było naszych normalnie, tj. na prawo. Tam zabijałem mając na uwadze ile czasu jest na tarczy i zawsze ostatnie 5 sekund stałem pod bossem odliczając na TS ile zostało czasu tarczy. Propo mówienia na TS to Twoim zadaniem jako osoby mającej Hyperiona na targecie przez ponad 95% czasu jest mówienie na kogo castuje skille.

Jeszcze odnośnie wyssania many. Używasz potek tylko po tym jak rzuci drugi raz. Jeśli użyjesz po pierwszym i wycastuje w Ciebie drugiego to zostajesz bez many. Brak many na Remove Shocka może oznaczać śmierć, a na pewno problem z tauntowaniem.

Opublikowano

Ooo dziekuje :) bardzo sie przdyało.

A co kupic przed kata. Potki mane, hp i jeszcze cos jakies żarcie?

Ooo dziekuje :) bardzo sie przdyało.

A co kupic przed kata. Potki mane, hp i jeszcze cos jakies żarcie?

Opublikowano

Potki na manę za ap i kamyki do autoresa (na wszelki wypadek ;P). No jedzenie tradycyjnie kluski innesi. Z tego co widzę na filmiku, to w polskiej wersji buła na hp to "Potężna Eksplozja Energii", a na manę "Wyładowanie silnej energii" Nie wiem, czemu te polskie nazwy zawsze tak śmiesznie brzmią ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...