Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Drukarka Brother DCP-150C

Mumia57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały problem z drukarka marki Brother DCP-150C. Mianowicie po włączeniu na ekranie drukarki pokazuje się napis o braku żółtego tuszu oraz prośbie otwarcia klapy i jego wymiany, w tym celu zakupiłem odpowiedni tusz i zamieniłem stary który był już pusty. Natomiast wciąż po zamknięciu klapy wyświetla się komunikat o pustym tuszu. Co można z tym zrobić ? próbowałem na wszelkie sposoby restartować już drukarkę jednak nic nie przynosi pożądanego rezultatu.

Opublikowano

Jeżeli mimo wymiany tuszu na twojej drukarce pokazuje ci się komunikat o braku tuszu, możesz spróbować zrestartować licznik wydrukowanych stron.

1.Włącz drukarkę i naciskaj kolejno Menu-StartMono, Menu-StartMono
2.Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis MAINTENANCE 10
3.Naciskaj strzałkę w górę i wyszukaj „80″, po czym OK, lub SET (zależy od modelu drukarki)
4.Naciskaj StartMono aż na ekranie pojawi się napis PURGE
5.Strzałkami wybierz kod 2-OK/SET 7-OK/SET 8-OK/SET 3-OK/SET
6.Licznik powinien pokazywać 0000.
7.Naciśnij Stop/Exit i wyłącz drukarkę na 15-20 s.
8.Jeśli Pojawił się inny komunikat typu Unabled INIT, wykonaj zerowanie wszystkich pozycji z listy. (każdy kolejno)

Powinno to pomóc, sprawdź i dawaj znać co i jak, będziemy najwyżej cos kombinowac.

Opublikowano

Jeżeli mimo wymiany tuszu na twojej drukarce pokazuje ci się komunikat o braku tuszu, możesz spróbować zrestartować licznik wydrukowanych stron.

1.Włącz drukarkę i naciskaj kolejno Menu-StartMono, Menu-StartMono

2.Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis MAINTENANCE 10

3.Naciskaj strzałkę w górę i wyszukaj „80″, po czym OK, lub SET (zależy od modelu drukarki)

4.Naciskaj StartMono aż na ekranie pojawi się napis PURGE

5.Strzałkami wybierz kod 2-OK/SET 7-OK/SET 8-OK/SET 3-OK/SET

6.Licznik powinien pokazywać 0000.

7.Naciśnij Stop/Exit i wyłącz drukarkę na 15-20 s.

8.Jeśli Pojawił się inny komunikat typu Unabled INIT, wykonaj zerowanie wszystkich pozycji z listy. (każdy kolejno)

Powinno to pomóc, sprawdź i dawaj znać co i jak, będziemy najwyżej cos kombinowac.

Próbowałem tej metody, licznik się wyzerował jednak problem nie zniknął, wciąż nie jestem w stanie niczego wydrukować, Pojawia się komunikat aby otworzyć pokrywę i wymienić tusz.

Opublikowano

Hmm spróbuj w takim razie przeczyścić "czytnik" tonera spirytusem, możliwe że jest on zabrudzony poprzednim przez co nie może wykryć nowego. Warto podać informacje czy nowy tusz jest Oryginalny oraz dedykowany do tego egzemplarza, często również tutaj pojawiają się problemy.

Opublikowano

Hmm spróbuj w takim razie przeczyścić "czytnik" tonera spirytusem, możliwe że jest on zabrudzony poprzednim przez co nie może wykryć nowego. Warto podać informacje czy nowy tusz jest Oryginalny oraz dedykowany do tego egzemplarza, często również tutaj pojawiają się problemy.

Czyściłem własnie alkoholem ale wciąż nic a ponadto wyświetla się teraz brak żółtego tuszu. Na tuszu pisze Brother więc myśle że jest on oryginalny i dedykowany do tego modelu. Czytałem coś o jakiejś gąbce w środku drukarki gdzie zbiera się tusz z czyszczenia drukarki, jednak nie mam pojęcia czy ma to jakiś związek z tym problemem.

Opublikowano

W takim razie jeżeli wciąż nie zmienił się stan, na twoim miejscu reklamowałbym tusz ponieważ coś z nim powinno być ewidentnie nie tak. Te drukarki posiadają taka jakby gąbeczkę jednak w zupełności nie wpływa ona  na brak widoczności tuszu w drukarce.

Opublikowano

W takim razie jeżeli wciąż nie zmienił się stan, na twoim miejscu reklamowałbym tusz ponieważ coś z nim powinno być ewidentnie nie tak. Te drukarki posiadają taka jakby gąbeczkę jednak w zupełności nie wpływa ona  na brak widoczności tuszu w drukarce.

Tak własnie jutro zrobię, zareklamuje, jeżeli maja możliwość to poproszę również o ewentualne sprawdzenie na miejscu czy działa

Opublikowano

Oczywiście 100% oryginalny z logiem producenta Brother. Sprawdzony i sprawny, jednak nie z moja drukarką.

Opublikowano

W takim razie jeżeli tusz jest sprawny, a drukarka na poprzednim normalnie drukowała, jedynym rozwiązaniem będzie przełożenie chipu ze starego tuszu do nowego, o ile nie posiada on jeszcze licznika wydruku, który będzie pokazywał drukarce ile może jeszcze wydrukować. W innym wypadku, trzeba będzie spróbować jeszcze innego tuszu jeżeli chodzi o model, możliwe że z którymś zadziała normalnie. Ewentualnie znaleźć możliwość regeneracji tego pierwszego tuszu który w niej był, o ile jest to opłacalne.

Opublikowano

W takim razie jeżeli tusz jest sprawny, a drukarka na poprzednim normalnie drukowała, jedynym rozwiązaniem będzie przełożenie chipu ze starego tuszu do nowego, o ile nie posiada on jeszcze licznika wydruku, który będzie pokazywał drukarce ile może jeszcze wydrukować. W innym wypadku, trzeba będzie spróbować jeszcze innego tuszu jeżeli chodzi o model, możliwe że z którymś zadziała normalnie. Ewentualnie znaleźć możliwość regeneracji tego pierwszego tuszu który w niej był, o ile jest to opłacalne.

Pytałem odnośnie zmiany chipu ale nie jest to możliwe ponieważ posiada licznik wydruku. Będę próbować w takim razie jeszcze innych kardridzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...