Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie procesora i7-4790k

lukizak33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, podkręcam procesor i7-4790k i udało mi się podkręcić go do 4,4GHz, ale chce go bardziej podkręcić ,ponieważ temperatura przy 100% obciążeniu dochodzi do 50-55oC ( z tego co mi wiadomo opłaca się podkręcać do momentu kiedy procek przy max obciążeniu osiągać będzie nie więcej niż 70-75oC, potem spada gwałtownie żywotność) i nie występują żadne problemy. Pojawił się problem... przy 4,5GHz i obciązeniu go maksymalnie, programem prime95 przez program RealTemp, test przebiega normalnie do pewnego momentu(70%) w którym komputer sie zawiesza i nic nie mogę zrobić, temperatura wynosi wtedy ok.60-70oC, gdy włączę komputer i sprawdzam temperaturę przez RealTemp, wynosi ona 25-35oC. Nie wydaje mi się żeby procesor po prostu się wyłączył bo do 100oC jeszcze trochę brakuje. Ktoś wie co jest tego przyczyną , jakaś blokada czy cus ?

Płyta główna : MSI Z97 Gaming 7

Procek: i7-4790k 4GHz

Chłodzenie : be quiet! DARK ROCK PRO 3

PS. Jak coś mieszam to sorry zielony jestem w tych sprawach, dopiero się uczę ;p

Opublikowano

Zmien program do podkrecania na MSI AFTERBURNER

Intel Core i7-4770 l MSI B85-G43 l ASUS GTX TITAN BLACK 6GB l CORSAIR VENGEANCE 8GB l BeQuiet 650W l Zalman Z3 l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...