Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Z czego powinna składać się strona internetowa ?

der0o

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam sie nauczyć tworzyć strony internetowe podstawy html i css mam juz za sobą ale nie chciałbym się na tym zatrzymywać tylko uczyć się kolejnych języków oraz bardziej je przyswajać lecz  nie wiem z czego dokladnei powinna składać się strona www. Chodzi mi tu z jakich plików/języków i innych elementow można zbudować stronę. Tu pojawia sie pytanie czy mógłby ktoś napisać z jakich elementów może być zrobiona strona www oraz po krótce je opisać (Do czego sa wykorzystywane) ? 

Wiem że do tego używane są:

html

css

php

javascript

plik htaccess

Lecz czy mogły ktos wypisać więcej ? Z góry bardzo dziękuje.

Opublikowano

@der0o

Nic w internetach na ten temat nie piszo?

Zajrzyj tutaj -> http://www.mpcforum.pl/topic/1474667-tut-htmlcss-podstawowy-szablon-strony-porady-na-pocz%C4%85tek/

Niezbędne minimum, żeby zrobić stronę -> HTML(5)

Żeby jakoś wyglądała -> CSS(3)

Żeby była interaktywna -> JavaScript

Żeby obsługiwać operacje na danych zapisywanych na serwerze -> dowolna baza danych + dowolny język serwerowy (najmniejszy próg wejścia mają PHP i MySQL, ale jest pierdyliard innych opcji)

Żeby działać efektywnie -> wszelkie biblioteki i frameworki, zarówno frontendowe jak i backendowe

Poza tym masz jeszcze:

- preprocesory CSS (np. Less, Sass) - by pisać arkusze stylów wygodnie i efektywnie,

- języki kompilowane do JavaScriptu (np. TypeScript, CoffeScript, Dart, ES6+Babel) - aby zwiększyć wygodę pisana js,

- narzędzia automatyzujące pracę jak Gulp, Grunt,

- narzędzia kontroli wersji, np. Git, SVN, Mercurial,

- narzędzia do zarządzania pakietami (różne w zależności od języka, np. Composer dla PHP, NPM i Bower dla JavaScriptu),

- narzędzia do deploymentu, np Jenkins

- i mnóstwo innych rzeczy, o których zapomniałem wspomnieć.

Ogólnie zabawa nigdy się nie kończy, zawsze jest coś do nauki, aczkolwiek na początek polecam dobrze ogarnąć podstawy (HTML + CSS) i porządnie nauczyć się JavaScriptu (nie tylko jQuery).

PS

Ze te tagi to ci moderator za uszy powinien wytargać.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...