Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwsze auto ;]

GameOn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z ubezpieczeniem auta. Czy jako nowy kierowca, który dopiero co zdał prawko i który nie ma zniżek moge kupić samochód z ważnym przeglądem i oc bez kupowania oc od nowa?  :))) Dzięki

Opublikowano

Tak. Będziesz je musiał wykupić dopiero jak to się skończy. Pamiętaj, że ubezpieczenie (jeżeli będziesz sam właścicielem) może wynieść nawet ponad 2000pln.

wipek.pl

Opublikowano

Na pewno? Też mi się tak zdaje, ale znajomi 'spece' oczywiście znają się lepiej i mówili, że nawet jak jest ważne oc to trzeba do tego kupić swoje + zapłacić zwyżke. Nie będe musiał płacić żadnej zwyżki?

Opublikowano

Na pewno? Też mi się tak zdaje, ale znajomi 'spece' oczywiście znają się lepiej i mówili, że nawet jak jest ważne oc to trzeba do tego kupić swoje + zapłacić zwyżke. Nie będe musiał płacić żadnej zwyżki?

Nie, z jakiej niby racji? Przecież informacja o zmianie właściciela nie idzie do ubezpieczyciela, dopóki własnoręcznie nie napiszesz wypowiedzenia. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Dzięki, nie miałem pewności :) A teraz pytanie, jak to wygląda z pojemnościami, wiem że im mniejsza pojemność tym mniejsze ubezpieczenie (tak, wiem że dużo innych czynników też na to wpływa), ale jak to wygląda na prawdę? 
Planowałem kupić 1.4-1.6 bo 'z tego co wiem' to wyjdzie tanio ubezpieczenie, ale za to wczoraj słyszałem, że np. ubezpieczenie 1.6-1.8-2.0 nie różnią sie za dużo, dopiero po 2.0 jest o wiele drożej

Opublikowano

Posiadam prawo jazdy 2 lata. Samochód pojemność 2.0. Jestem głównym właścicielem a tata współwłaścicielem z pełnymi zniżkami (60%). Ubezpieczenie wyniosło 950zł. Jeżeli chciałbym sam to mniej niż 1600 bym nie zapłacił.

wipek.pl

Opublikowano

Więc jesli kupisz Auto z waznym OC, bedziesz np współwlascicielem , bedziesz chciał kupić nowe, wiadomo, bedzie drozej. za kazdy rok jesli masz samochod zarejestrowany na siebie dostajesz 10%. Znizki sa uznawane dopiero po ukonczeniu 25r. życia.

Nigdy nie trać czasu dla kogoś, kto nie ma go dla Ciebie ! :))

Opublikowano

Kupując autko z ważnym ubezpieczeniem OC niczego nie płacisz, możesz ''przepisać'' oc na siebie z tego co wiem.

Jak ubezpieczenie się kończy to idziesz do ubezpieczalni i wykładasz hajs na nową polise (całość rok albo 4raty) i jeździsz :v

zadzwoń sobie do PZU i wszystkiego się dowiedz!:)

801 102 102

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

ubezpiecz na tate ew dziadka, moje pierwsze auto hmm prawie 10 lat wstecz nissan 100nx 1.6 silnik za oc w PZU wyliczyli mi 2400 zl *czyste bez ac itp) na mojego tate 400 zl czy tam 500 cos kolo tego.

a rok temu ubezpieczalem auto mondeo st 3.0 v6 z 2006 roku zaplacilem ubeczpieczenie z taki malym kasko (sszyby holowanie w eu itp) 2200 zl na rok w jednej racie, tylko niestety mialem zwyzke za wypadek.

mam 26 lat.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

tylko że każdy normalny kto Ci sprzeda samochód z racji tego że jesteś młodym kierowcą tą umowę z ubezpieczalni wypowie bo potem jeśli coś zrobisz to on będzie miał problemy.

opłaty do 2.0 się nie różnią chyba niczym, dopiero powyżej masz większe. Ja za swój pierwszy samochód samemu płaciłem 2100zł i to była skoda felicja 1.3 silnik.

nie zapominaj jeszcze o podatku który musisz zapłacić po kupnie bodajże 2 albo 3%

Opublikowano

tylko że każdy normalny kto Ci sprzeda samochód z racji tego że jesteś młodym kierowcą tą umowę z ubezpieczalni wypowie bo potem jeśli coś zrobisz to on będzie miał problemy.

opłaty do 2.0 się nie różnią chyba niczym, dopiero powyżej masz większe. Ja za swój pierwszy samochód samemu płaciłem 2100zł i to była skoda felicja 1.3 silnik.

nie zapominaj jeszcze o podatku który musisz zapłacić po kupnie bodajże 2 albo 3%

co xD, jak typ sprzedaje samochód to powiadamia o ubezpieczyciela o zmianie własciciela auta, żeby w razie jakiejś stłuczki nie być z tym powiązanym.

im większy silnik tym większe opłaty, ale do 2.0 nie ma dużej różnicy. Najlepiej zarejestrować auto na zasadzie, że ktos z rodziny kto ma maksymalne znizki np. ojciec jest właścicielem a ty wspolwlascicielem, wtedy jest najtaniej.

opłata skarbowa to 2% od wartości kupna auta.

Opublikowano

Jeśli zależy Ci żeby było tanio to musisz rozważyć kilka spraw:

- pojemność silnika (mniejszy wpływ na całość): tak jak wcześniej wspominano, lepiej żeby nie przekroczyła 2 litrów. Poniżej, czy to będzie 1.0 czy 1.6 to nie ma to większego znaczenia

-wiek auta (im starsze tym gorzej)

- sposób w jaki zarejestrujesz auto (największy wpływ na całość): i tutaj opcje są dwie

*rejestrujesz auto na kogoś z pełnymi zniżkami (tata, mama, dziadek). Osoba ta musi mieć prawo jazdy powyżej 5 lat oraz musi przez kilka lat mieć zarejestrowane auto na siebie i płacić składki OC (SAMO POSIADANIE PRAWKA NAWET 40 LAT NIE NIE DAJE!). Jeśli miała jakieś szkody - zniżki nie będą pełne. 

W tej sytuacji będzie najtaniej, ale są też wady. Po pierwsze nie zbierasz jakże cennych zniżek, a po drugie jeżeli spowodujesz szkodę z OC - ktoś na kogo  masz auto dostanie w zniżkach po dupie. Dodam też, że warto przeczytać przed podpisanie polisy tzw. OWU, bo może być w nim zapis, że jeżeli nie jesteś wskakzny w ubezpieczalni jako użytkownik auta, a spowodujesz nim kolizję, ubezpieczalnia może rościć sobie prawo do tzw. regresu, czyli odmowy wypłaty odszkodowania (w praktyce wypłacają, a potem obciążają Ciebie)

*rejestrujesz auto na kogoś z pełnymi zniżkami a sam jesteś współwłaścicielem. Wtedy cena będzie wyższa, aczkolwiek nabijasz cenne zniżki, jak również jesteś bezpieczny w kwestii użytkowania auta.

Czego na pewno nie polecam? Zostawiania polisy po poprzednim właścicielu. Dlaczego? Bo w praktyce to nieprawda, że jeśli on opłacił składkę, a Ty przerejestrujesz auto to zostajesz z jego polisą. Ubezpieczalnia dowie się, że auto zmieniło właściciela, ale z powodu braku wypowiedzenia polisy automatycznie ją przedłuży i wyliczy tzw. re kalkulację, czyli dorzuci do zapłaconej przez poprzedniego właściciela stawki domiar wynikający z Twojego braku zniżek. Może to być np. 3000 do samego OC :)

Nie polecam też jeżdżenia nie przerejestrowanym autem. W razie kolizji, czy zatrzymania dowodu rejestracyjnego po upływie 30 dni od daty zakupu auta będą kłopoty.

Polecam przejść się do punktu sprzedającego ubezpieczenia. Tam doradzą Ci jak najkorzystniej zarejestrować i ubezpieczyć swoją pierwszą furę :)

Pamiętaj, że możliwość rejestracji to też wynik tego jak sporządzi się umowę kupna!

W razie pytan coś tam mogę pomóc :)

P.S Ja za swoje ostatnie ubezpieczenie (OC+nww+assistance) zapłaciłem 1600zł. Auto zarejestrowane na mnie. Mam 21 lat i jedną szkodę z OC na karku (50 tys km służbowo w zeszłym roku, niestety się zdarzyło ze zmęczenia). Auto to Astra OPC z silnikiem 2.0

Historia stworzenia Mańka

27.08.2009 Moderator War Rock

08.01.2011 Global Moderator

03.05.2012 Administrator

Now Elita

Opublikowano

Najlepiej ogarnij sobie współwłasność. Będziesz miał zniżki załóżmy osoby, która Ci w tym pomaga... z czasem Twoje zniżki będą większe i większe. Nie ma co się pchać od razu na głęboką wodę... co innego jeżeli nie masz nikogo, kto mógłby Ci w tym pomóc, wtedy d*pa zimna :p

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...