Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] Hej, co myślicie o pluginie na grawitacje w minecrafcie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakiś czas temu wpadłem na pomysł pluginu który sprawiałby że budynki które nie są wystarczająco dobrze podparte, zawalają się, lub zostają zniszczone.

nie jest to plugin taki jak każdy inny, wszystkie inne nie zapewniają wsparcia dla budowania w bok.

Co, jak?

załóżmy że,

jeden blok drewna ma wartość 20 nośności(jednostek które uniesie) i 4 ciężaru(jednostek którymi obciąży)

jeden blok desek ma wartość 5 nośności i 1 ciężaru

jak wybuduje sobie takie coś,

DRn9hA4.png

to mogę dodać te bloki,

9NBvKHj.png

i jak dodam choćby blok więcej, to cała konstrukcja się zdropi.

chyba że zrobię kolejną nogę/podporę, wtedy mogę zwiększyć ilość podtrzymywanych bloków.

żeby wybudować dobry niezawalający się domek, trzeba zapewnić mu dobrą podstawę.

-=-=-=-=-=-=-

wszystkie budowle muszą mieć podporę w ziemi(w sensie w podłożu, w blokach wygenerowanych wraz z utworzeniem się świata), oprócz tych z białej listy, np bedrock, czyli bedrock może latać i można na nim budować skyblocka.

jak plugin miałby egzekwować, sprawdzać to czy konstrukcja ma się zawalić.

po prostu plugin przy wykonaniu jakiejś akcji, np. usunięciu bloku, utworzeniu bloku, skanował by całą konstrukcje od bloku który edytujemy, w zależności od tego jaki to blok i jakie ma przypisane właściwości, czyli nośność i ciężar

każdy blok działał by niezależnie od innego. spróbuj wyobrazić to sobie jak odwróconą choinkę.

moment w którym konstrukcja ma się zawalić, można rozwiązać na kilka sposobów.

1. Konstrukcja zdropi, po części lub w całości,

2. Konstrukcja zamieni się w te ruchome bloki i opadnie, po części lub w całości,

3. Plugin będzie ostrzegać gracza że postawienie kolejnego bloku zawali domek, gracz nie będzie mógł postawić bloku.

4. Konstrukcja eksploduje i zniknie.

no i wsparcie dla LogBlock'a musi być, no wiadomo.

Teraz tylko taki plugin trzeba napisać, ktoś chętny?

napisałem to tak nagle, bez przygotowania, nie wiedząc co z czym, ani jak to ma jeszcze wyglądać, dlatego można zauważyć ten brak ogłady.

jeśli Cie to nie zraziło, napisz co myślisz o tym pomyśle w komentarzu.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Nareszcie jakiś oryginalny pomysł na plugin, jak najbardziej będzie to dobry plugin, utrudni grę i to bardzo fajnie będzie działało.

ee tam oryginaly, sam dawno o tym myślałem, a potem nawet widzialem taki pomysly w różnych miejscach, więc ten pomysl jest pewnie stary jak minecraft, ale wykonanie to masakra, bo skanowanie całej konstrukcji odpada, konstrukcja może być duża, może być połączona z dziwnymi strukturami.

Ale jak to ma działać? czy np drzewo też ma swoją siłe? jak za dużo na nim postawimi to czy się zawali?

A co z terenem? co z górami?

jeśli wykluczymy te rzeczy od razu rodzą się bugi: wielkie domy na małym drzewie itd.

jeśli je dodamy.... powodzenia w liczeniu, chcesz skanować całą mapę przy postawieniu 1 bloczka? :P

I może objaśnij bardziej swojego screena, bo coś nie kumam czemu wyszło tyle bloków.

Ale nie sądze by ktoś to kiedykolwiek napisał, i to tak by nie wywaliło servera.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinal

"ee tam oryginaly, sam dawno o tym myślałem, a potem nawet widzialem taki pomysly w różnych miejscach, więc ten pomysl jest pewnie stary jak minecraft, ale wykonanie to masakra, bo skanowanie całej konstrukcji odpada, konstrukcja może być duża, może być połączona z dziwnymi strukturami."

Nie porównuj tamtych pomysłów z moim pomysłem, nim go kompletnie nie poznasz.

Wykonanie masakra, bo nie rozumiesz, pewnie dlatego że ja nie potrafię się skupić i tego dobrze przedstawić, ale to inna sprawa : P

Powinieneś umieć zrozumieć mój poziom myślenia, tych dwóch panów wyżej umie i docenia ten projekt.

"Ale jak to ma działać? czy np drzewo też ma swoją siłe? jak za dużo na nim postawimi to czy się zawali?"

Drzewo nie ma siły, każdy z osobna(grupa bloków, np. blok drewna) blok ma przypisane dwie wartości, nośność i obciążenie.

nośność jest po to żeby mogło ją zapełnić obciążenie.

tak jak za przeciąży budowle, to budowla się zawali, może zdropić, zamienić się w te swobodnie fruwające boki i zlecieć, eksplodować, albo gracz po prostu nie będzie mógł tego bloku postawić, wszystko zależy od woli autora pluginu.

"A co z terenem? co z górami?"

Naturalnie wygenerowany teren, pozostaje bez zmian.

"jeśli wykluczymy te rzeczy od razu rodzą się bugi: wielkie domy na małym drzewie itd."

Zapewniam Cie że nie będzie takiego problemu, chyba że drzewo zrobisz z obsa lub innego bardzo nośnego materiału.

"jeśli je dodamy.... powodzenia w liczeniu, chcesz skanować całą mapę przy postawieniu 1 bloczka? :P"

Jeśli nośność bloku to 20, a najmniej obciążający blok ma 1, to zasięg skanowania nie powinien przekroczyć 20 kratek/bloków.

"I może objaśnij bardziej swojego screena, bo coś nie kumam czemu wyszło tyle bloków."

Gdybyś zglebił obliczenia, to byś wiedział. Nie licząc bloków naturalnie wygenerowanych wraz z mapą, one pozostają obojętne, ten blok pierwszy blok który dotyka podłoża, ma on nośność 20 i ciężar 4, dodając jeszcze dwa bloki o ciężarze 4, mamy ciężar 8, a blok na spodzie, przy podłożu ma nośność 20, więc zostaje mu nośności 12, dlatego dodałem tam 12 bloków desek o ciężarze 1.

"Ale nie sądze by ktoś to kiedykolwiek napisał, i to tak by nie wywaliło servera."

Nie sadzę by wywaliło, bo dopiero gdy zdropi konstrukcja w zasięgu nośności tego bloku, wtedy komputer zabiera się za inne połączone struktury i traktuje je jako moduł, coś jak odwrócona choinka. działa to jak.. hmm domek z kart, wyciągniecie jednej karty nie znaczy że domek się zawali.

ale efektowne by było, gdyby nagle cała góra Ci zdropiła xD
ale tak nie będzie.

TDepLbR.gif

Opublikowano

@GotoFinal

"ee tam oryginaly, sam dawno o tym myślałem, a potem nawet widzialem taki pomysly w różnych miejscach, więc ten pomysl jest pewnie stary jak minecraft, ale wykonanie to masakra, bo skanowanie całej konstrukcji odpada, konstrukcja może być duża, może być połączona z dziwnymi strukturami."

Nie porównuj tamtych pomysłów z moim pomysłem, nim go kompletnie nie poznasz.

Wykonanie masakra, bo nie rozumiesz, pewnie dlatego że ja nie potrafię się skupić i tego dobrze przedstawić, ale to inna sprawa : P

Powinieneś umieć zrozumieć mój poziom myślenia, tych dwóch panów wyżej umie i docenia ten projekt.

"Ale jak to ma działać? czy np drzewo też ma swoją siłe? jak za dużo na nim postawimi to czy się zawali?"

Drzewo nie ma siły, każdy z osobna(grupa bloków, np. blok drewna) blok ma przypisane dwie wartości, nośność i obciążenie.

nośność jest po to żeby mogło ją zapełnić obciążenie.

tak jak za przeciąży budowle, to budowla się zawali, może zdropić, zamienić się w te swobodnie fruwające boki i zlecieć, eksplodować, albo gracz po prostu nie będzie mógł tego bloku postawić, wszystko zależy od woli autora pluginu.

"A co z terenem? co z górami?"

Naturalnie wygenerowany teren, pozostaje bez zmian.

"jeśli wykluczymy te rzeczy od razu rodzą się bugi: wielkie domy na małym drzewie itd."

Zapewniam Cie że nie będzie takiego problemu, chyba że drzewo zrobisz z obsa lub innego bardzo nośnego materiału.

"jeśli je dodamy.... powodzenia w liczeniu, chcesz skanować całą mapę przy postawieniu 1 bloczka? :P"

Jeśli nośność bloku to 20, a najmniej obciążający blok ma 1, to zasięg skanowania nie powinien przekroczyć 20 kratek/bloków.

"I może objaśnij bardziej swojego screena, bo coś nie kumam czemu wyszło tyle bloków."

Gdybyś zglebił obliczenia, to byś wiedział. Nie licząc bloków naturalnie wygenerowanych wraz z mapą, one pozostają obojętne, ten blok pierwszy blok który dotyka podłoża, ma on nośność 20 i ciężar 4, dodając jeszcze dwa bloki o ciężarze 4, mamy ciężar 8, a blok na spodzie, przy podłożu ma nośność 20, więc zostaje mu nośności 12, dlatego dodałem tam 12 bloków desek o ciężarze 1.

"Ale nie sądze by ktoś to kiedykolwiek napisał, i to tak by nie wywaliło servera."

Nie sadzę by wywaliło, bo dopiero gdy zdropi konstrukcja w zasięgu nośności tego bloku, wtedy komputer zabiera się za inne połączone struktury i traktuje je jako moduł, coś jak odwrócona choinka. działa to jak.. hmm domek z kart, wyciągniecie jednej karty nie znaczy że domek się zawali.

ale efektowne by było, gdyby nagle cała góra Ci zdropiła xD
ale tak nie będzie.

...

naprawdę, takich pomysłów była masa.

Gubisz się w zeznaniach, skoro napisałeś że drewno się nie liczy, to znaczy że mogę na nim budować jak na zwykłym terenie, np robić fundament domu na liścinach drzewa.

Podobnie z terenem, latajacy kawalek trawy na mapie -> fundament.

I znowu liczenie, stawam 1 loga, a potem na nim w bok 16 desek, taka konstrukcja nie jest zbyt realna, by 16 desek jak taki most dawało radę na 1 bloku.

A teraz dodajmy tam drugą podporę na końcu, czyli mamy wlasnie taki most na 16 desek z 2 podporami na końcach, które pieńki są jak obciążone? od czego to zależy

Opublikowano

@GotoFinal

chodziło mi o drewno, jako drzewo, takie co rośnie na łące, nie drewno jako blok.

jeśli ta trawa wygenerowała się wraz z mapą, spoko, może tak być, jeśli przeszkadza Ci to że lata, można dodać oddzielną funkcje na spadanie takich obiektów.

w moim modelu teoretycznym log(czyli blok drewna) ma 20 nośności i nie odejmuj ciężaru tego loga od własnej nośności, bo wtedy by miał 16 nośności. dopiero jak postawisz kolejny blok na tym bloku, wtedy możesz odejmować, ale nie od tego, tylko od następnego.

zapomniałeś że to się liczy od każdego bloku niezależnie.

jeśli najpierw dasz 1log to on ma 20 nośności i potem dasz 16 bloków desek, nie 16 nie dasz, bo blok desek ma nośność 5. więc most z jednej strony nie będzie dłuższy niż 6 kratek, wliczając w to ten jeden log i zakładając że cała konstrukcja będzie jedno blokowym paskiem w poziomie.

jak zrobisz po drugiej stronie taki sam most, tylko w odbiciu lustrzanym i połączysz go z tym pierwszym to on się oczywiście nie zawali.

w takim wypadku, każdy pieniek/log jest po połowie obciążony, każdy z pieńków bierze na siebie ciężar połowy mostu.

TDepLbR.gif

Opublikowano

@GotoFinal

chodziło mi o drewno, jako drzewo, takie co rośnie na łące, nie drewno jako blok.

jeśli ta trawa wygenerowała się wraz z mapą, spoko, może tak być, jeśli przeszkadza Ci to że lata, można dodać oddzielną funkcje na spadanie takich obiektów.

w moim modelu teoretycznym log(czyli blok drewna) ma 20 nośności i nie odejmuj ciężaru tego loga od własnej nośności, bo wtedy by miał 16 nośności. dopiero jak postawisz kolejny blok na tym bloku, wtedy możesz odejmować, ale nie od tego, tylko od następnego.

zapomniałeś że to się liczy od każdego bloku niezależnie.

jeśli najpierw dasz 1log to on ma 20 nośności i potem dasz 16 bloków desek, nie 16 nie dasz, bo blok desek ma nośność 5. więc most z jednej strony nie będzie dłuższy niż 6 kratek, wliczając w to ten jeden log i zakładając że cała konstrukcja będzie jedno blokowym paskiem w poziomie.

jak zrobisz po drugiej stronie taki sam most, tylko w odbiciu lustrzanym i połączysz go z tym pierwszym to on się oczywiście nie zawali.

w takim wypadku, każdy pieniek/log jest po połowie obciążony, każdy z pieńków bierze na siebie ciężar połowy mostu.

Opisz jak chcesz wyznaczać połowę, bo co jak po jeden stronie jest masa blokow a po drugiej prawie nic?

I jeśli mam liczyc od każdego, to co z twoim blokiem desek ktory jest na pieńku, on nie utrzyma tego co mu dałeś zgodnie z trwoimi zasadami liczenia.

Jak chcesz by cos takiego powstało, dokładnie okreśł algorytm, taki ktory można przemienić w kod bez zastanawiania się "co autor miał na myśli", czyli dokladnie jakie operacje się wykonują i kiedy i jak.

Bo aktualnie to nie trzyma się kupy, a napisanie czegokolwiek i tak będzie zjadało po 2x więcej ramu na chunk niż obecnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...