Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po dołożeniu RAMu komputer się nie uruchamia.

MuschroomPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem pewnego dnia komputer się zawiesił i nie reagował na nic nawet na guzik uruchamiania więc odpiąłem go od zasilania 
spróbowałem go uruchomić i podczas ładowania plików systemu windows komputer zawieszał się i znowu nie reagował na nic 
pogrzebałem w obudowie i podpinałem itp dalej to się działo , po wyciągnięciu jednej kości ram komputer odpala bez problemu 
(mam dwie kosći po 2 GB ddr2) gdy znowu podepnę drugą kość ram'u komputer nie uruchamia się . uszkodzona kość ramu czy jak ? 
dziękuję za każdą odpowiedź , pozdrawiam :) 

post-1020200-0-92310900-1382289253.png

Opublikowano

Spróbuj podpiąc kości do innego slotu. Jeśli to nie pomoże tzn że kości nie chcą ze soba współpracować bo raczej nie są uszkodzone skoro osobno działają. Może nie są ze sobą kompatybilne.

Opublikowano

Spróbuj podpiąc kości do innego slotu. Jeśli to nie pomoże tzn że kości nie chcą ze soba współpracować bo raczej nie są uszkodzone skoro osobno działają. Może nie są ze sobą kompatybilne.

wcześniej razem działały.

Opublikowano

A ile masz slotów na pamięc RAM w płycie głównej? Jeżeli 4 to podepnij pamięci do innych slotów i wtedy spróbuj. Miałem kiedys poodbny problem i pomogła własnie zmiana slotów.

Opublikowano

A ile masz slotów na pamięc RAM w płycie głównej? Jeżeli 4 to podepnij pamięci do innych slotów i wtedy spróbuj. Miałem kiedys poodbny problem i pomogła własnie zmiana slotów.

Mam dwa sloty na RAM , zmieniałem już pozycje kości xD 

Opublikowano

Jeśli nic nie ruszałeś w biosie to może być problem z płytą główną, kontrolerem pamięci albo z zaśniedziałymi stykami na kościach lub w slotach.  

Przeczyść delikatnie styki pamięci spirytusem, jak masz możliwość styki w slotach też . Nie czyść czasem watą, najlepsze są cieniutkie chusteczki z fibry.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jeśli nic nie ruszałeś w biosie to może być problem z płytą główną, kontrolerem pamięci albo z zaśniedziałymi stykami na kościach lub w slotach.  

Przeczyść delikatnie styki pamięci spirytusem, jak masz możliwość styki w slotach też . Nie czyść czasem watą, najlepsze są cieniutkie chusteczki z fibry.

Zaraz się tym zajme i dam znać efektów :)  w biosie zmieniałem żebym mógł klawiaturę obsługiwać podczas uruchamiania , a poza tym wczytanie ustawień fabrycznych nic nie dało ;p 

Opublikowano

Bardzo prawdopodobne że jeden slot robi zwarcie na płycie i razem nie uda się ich uruchomić :) lecz wykluczając to można też spróbować włożyć inne kości ramu :) Jeżeli to nie pomoże znaczy że slot od ramu jest spalony :) Jeżeli pomogłem zostaw + :) 

Opublikowano

Slot RAM się nie pali ani nie robi zwarć, jak napisałem wcześniej uszkodzony jest kontroler pamięci RAM na płycie a to typowe uszkodzenie starej elektroniki. Jeśli nawet przy jednej kości ledwo działa system albo wcale nie da się zainstalować systemu płyta głowna do wymiany. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...