Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki FPS w minecraft'cie na dobrym kompie

xKeneZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o pomoc odnośnie lagów w minecraft ,żeby je zneutralizować.Mam dosyć dobry komputer , ma tylko rok a pamiętam ,że pół roku temu chodziło o wiele lepiej. Chodzi mi oczywiście o granie na shaderach. Pół roku temu na tych samych shaderach miałem po 150 FPS a teraz spadają mi nawet do 48FPS .

Mój sprzęt:

Procesor - Intel Core i5-4670K - Podkręcony

Karta graficzna - Radeon Dual-X R9 270X 

Płyta główna - MSI Gaming Z87-G45

Dysk - 1TB

Ram - 8G

System -  Windows 7 Ultimate 64bit

Java - Java 7u80

Dodam jeszcze że przypisałem 4 GB ramu do minecraft'a.

Opublikowano

- Spróbuj ustawić ustawienia graficzne na mniejsze. 

- Wgraj optifine, jeżeli nie masz. Nic o tym nie wspomniałeś.

- Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej - możesz mieć przestarzałe.

- przeczyść komputer z kurzu. 

- możesz zrobić czyszczenie dysku, aby zwolnić miejsce ze zbędnych plików.

- możesz też zrobić format komputera. 

Opublikowano

- Spróbuj ustawić ustawienia graficzne na mniejsze. 

- Wgraj optifine, jeżeli nie masz. Nic o tym nie wspomniałeś.

- Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej - możesz mieć przestarzałe.

- przeczyść komputer z kurzu. 

- możesz zrobić czyszczenie dysku, aby zwolnić miejsce ze zbędnych plików.

- możesz też zrobić format komputera.

Nie pisz porad które nic nie pomagają lub szkodzą... I naucz się że od poprawy FPSów jest FastCraft nie optifine!

Po co mu shadery jak mniejszy ustawienia graficzne? Po co mu optifine który "zwiększa" FPS kosztem grafiki?

Format komputera? Serio? Format robi się tylko w ostateczności.

Przeczyszczenie z kurzu zmniejszy temperatury podzespołów ale jak ma temperatury w normach przy zakurzonym kompie to nic mu to nie pomoże (oczywiście lepiej jak nie ma kurzu ale nie wpłynie to na ilość FPS).

Od siebie dodam że najlepszym rozwiązaniem będzie wgranie moda fastcraft, defragmentacja dysku jeżeli to HDD, wyłączenie zbędnych programów działających w tle.

Opublikowano

Nie pisz porad które nic nie pomagają lub szkodzą... I naucz się że od poprawy FPSów jest FastCraft nie optifine!

Po co mu shadery jak mniejszy ustawienia graficzne? Po co mu optifine który "zwiększa" FPS kosztem grafiki?

Format komputera? Serio? Format robi się tylko w ostateczności.

Przeczyszczenie z kurzu zmniejszy temperatury podzespołów ale jak ma temperatury w normach przy zakurzonym kompie to nic mu to nie pomoże (oczywiście lepiej jak nie ma kurzu ale nie wpłynie to na ilość FPS).

Od siebie dodam że najlepszym rozwiązaniem będzie wgranie moda fastcraft, defragmentacja dysku jeżeli to HDD, wyłączenie zbędnych programów działających w tle.

Optifine jest używany przez większość graczy i sprawuje się dosyć dobrze, jeżeli się go dobrze skonfiguruje. Wiadomo, że dana rzecz będzie coś ciągnąć zasobów. Napisałem, że może wykonać format komputera, jeżeli te sposoby nie pomogą. Przeczyszczenie komputera z kurzu poprawi daną ilość FPS (wiadomo, że nie dużą), jeżeli ktoś ma naprawdę zakurzony komputer w dużej skali. 

Opublikowano

Optifine jest używany przez większość graczy i sprawuje się dosyć dobrze, jeżeli się go dobrze skonfiguruje. Wiadomo, że dana rzecz będzie coś ciągnąć zasobów. Napisałem, że może wykonać format komputera, jeżeli te sposoby nie pomogą. Przeczyszczenie komputera z kurzu poprawi daną ilość FPS (wiadomo, że nie dużą), jeżeli ktoś ma naprawdę zakurzony komputer w dużej skali. 

Dodaj też że Optifine powoduje czasem bug (przeźroczyste bloki). A z fastcraftem nigdy nie miałem takiego problemu.

Różnica między Optifine a fastcraftem jest taka że Optifine wpływa na jakość grafiki a fastcraft optymalizuje kalkulacje.

Dodatkowo Fastcraft stabilizuje a nawet zwiększa TPS serwera (bo jest to też mod na serwer), zmniejsza ilość zużywanej pamięci RAM, szybciej ładują się chunki i świat szybciej się renderuje. Szybciej włącza się sama gra, kluczowe przy dużej ilości modów.

Minus jest taki że trzeba mieć forge ;/

Opublikowano

Dzięki, a wie ktoś może dlaczego na najnowszych sterownikach niektóre shadery bugują tak gre , że się wyłącza a na starym sterowniku te shadery działają bez żadnego wyłączania się gry.

Opublikowano

Dzięki, a wie ktoś może dlaczego na najnowszych sterownikach niektóre shadery bugują tak gre , że się wyłącza a na starym sterowniku te shadery działają bez żadnego wyłączania się gry.

Najnowszy sterownik jest w wersji beta? Jeżeli tak to masz odpowiedź.

Druga sprawa to jakie to są shadery? Bo piszesz niektóre.

Może też być tak że te niektóre shadery są zbyt wymagające dla twojej karty ale to jest mała szansa.

Stawiam na sterownik w wersji beta lub coś takiego sprawdź to w pierwszej kolejności.

Opublikowano

Beta nie mam ani nie mam zamiaru mieć nie ufam aplikacją w wersi beta mam : AMD Drivers 15.7.1 , a używam shaderów SEUS 10.0 Mation-Blur pół roku temu chodziły na 120 FPS a teraz w 60 ledwo sie mieszczą ;_; A i zainstalowałem moda Fastcraft , a kompa czyściłem niecałe 4 dni temu. A na normalnym minecraftcie jest tak ,że mam 300FPS i nagle spadek do 56FPS , i tak raz na pięć minut nie częściej. I w ogóle zmniejszyła się wydajność w niektórych grach. 

Opublikowano

na 30fps normalnie da sie grac a ty masz 300 np i spada ci nagle do 150 i ty masz sapy ja bym nic nie odczul :D Jesli kiedys chodzilo ci lepiej to twoj komputer albo sie juz zje bal bo go zmuliles pewnie jakimis programami a format za kazdym razem zwalnia prace wiec no juz nic  raczej z tym nie poradzisz 50fps to zaje bistosc nwm poco ci wiecej ;3 Pro Gamerze ;3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...