Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasza mainowana linia.

s0sna1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką linie mainujecie? Jakie według was ma swoje plusy i minusy, oraz którą najłatwiej wam wygrać na soloq? Jestem ciekaw waszych opini. 

Opublikowano

­Mid. Dzięki tej linii mam możliwość wsparcia topa/bota, ewentualnie jungli. Grając na środkowej pozycji można na prawdę wiele zdziałać, ale można też przegrać sojusznikom grę, dlatego należy mierzyć siły na zamiary. ;)

Opublikowano

TOP LANE. Będąc lepszym od przeciwnika można łatwo zdominować grę, zpushować, pomóc na midzie, teleportować się na bota, counter junglować - pełny wpływ na grę. 

Minusem jest to, że bez wyczucia potrzeby pomocy w walkach drużynowych jesteśmy zdatni na sam teleport, który nie zawsze mamy pod ręką, przez co nie można zawsze pomóc, ale nawet bez teleportu jak się wie kiedy i co zrobić da się dużo zdziałać.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

­Supp - najlepiej sobie radze na tej roli. Lubie wspomagać swojego kierującego i pomagać w tf. Lubie mieć kontrolę nad wizją mapy. Wolę tą role bo nie stresuje się na niej czy uda mi się zdobyć killa, czy będę mieć dobrą farmę, itd. Łatwiej mi zdobywać asysty. Po prostu czuje się na tej roli dobrze i najpewniej. Zresztą 8 supportów wymasterowanych zobowiązuje. ;d

­VeIMQWU.png

Opublikowano

osobiście polecam Bota na adc wraz ze wsparciem dobrego suppa możesz wiele zdziałać

+ można nieźle pomóc junglerowi i midlainerowi no i oczywiście może nieźle namieszać przeciwnikom podczas tf ^^

AwU6pPM.png

ⓉⓗⓔⒻⓡⓨ

Opublikowano

Na rankedach gram top/support a na normalach głównie junglę.

Na supporcie jako main radziłem sobie przeważnie dużo lepiej niż jakiś random, który spamuje "mid plz" po wejściu do lobby, ale został tam zepchnięty bo akurat trafił mu się lastpick. <Thresh>

Topa można dość łatwo snowballować jak znasz mniej więcej matchupy i jesteś pewny swoich umiejętności. Później albo tele na bota, albo jakiś roam na mida ew. splitpush + przykuwanie uwagi wrogiego junglera.

giphy.gif

Opublikowano

ogolnie to jestem krolem kazdej linii, na kazda linie mam przynajmniej z 3 champy na 5 maestrii i niezla mehanike wiec gdzie pojde wyjebane (ale supp tylko i wylacznie blitz lubie tego grubego robota co sie smieje jak dziecko z downem xD)

ale taka najlepsza to adc, praktycznie wszystko procz ashki, sivir i urgota

Opublikowano

top - carry pickami, riven, rengar, yasuo, możliwość snowballu, praktycznie zawsze wygrywasz 2v2 na counterganku, mocne tp na linie

jungle - też carry picki, konkretne ganki, możliwość ustawienia gry od początku do końca, rengar, nidalee, elise, lee sin

Opublikowano

TOP LANE. Będąc lepszym od przeciwnika można łatwo zdominować grę, zpushować, pomóc na midzie, teleportować się na bota, counter junglować - pełny wpływ na grę. 

Minusem jest to, że bez wyczucia potrzeby pomocy w walkach drużynowych jesteśmy zdatni na sam teleport, który nie zawsze mamy pod ręką, przez co nie można zawsze pomóc, ale nawet bez teleportu jak się wie kiedy i co zrobić da się dużo zdziałać.

U mnie natomiast było tak, że z początku grałem na pozycji ADC jednak z czasem zrozumiałem ( był to sezon 4 ), że mając lipnego supporta nie wygram botlane i całej gry. Od sezonu 5, czyli obecnego gram tylko i wyłączenie na TOPie, dlaczego? Odpowiedź jest prosta, jeśli znam swoje możliwości i predyspozycje do tego, aby mainować daną postać ( obecnie jest to Gnar, Riven oraz Darius ) to wiem, że jestem w stanie pokonać przeciwnika 1v1. Ale spytacie "hej przecież main to jedna postać", owszem mainowanie postaci skupia się na jednym celu jednak są to postacie, które gram wtedy kiedy mi sie podoba i jak mi się podoba.

Zaletą Toplane jest to, że możesz sam na sam ograć przeciwnika i go zdominować w następnej fazie gry. Będąc 3 kille do przodu jesteś praktycznie już na wygranej pozycji. Plusem jest również to, że wybierając tanka w drużynie jesteś bardzo wytrzymały i posiadasz spory dmg ( mowa tu o Gnarze, Dariusie, Garenie i Olafie )

Minusem grania na Topie jest to, że jesteś zdany na siebie albo na junglera. Jeśli ktoś Ciebie zgankuje no to uciekniesz i zrobisz outplay albo zginiesz. Wtedy będziesz musiał czekać na ganka od swojego leśnika. Posiadasz natomiast summoner spell Teleport, który służy Ci do tego abyś wrócił na linie i zgarnąć linie CSów lub dołączyć do teamfightu, który odbywa się na bocie lub w pobliżu smoka.

Osobiście uważam, że linia tak jak top jest dla mnie taką "wyspą" odsamotniona i bardzo dobrze mi się na niej gra. Nikogo nie musze słuchać ( chyba, że zbliża się gank z drużyny przeciwnej i widze, że ktoś mi pinguje ). Zdaje sobie sprawe, iż wymienione przeze mnie championy są bardzo często banowane toteż staram się dobierać coraz to nowszy champion pool. Jak dla mnie linia nie do znudzenia, chyba że grasz na postać która potrafi nieźle Ci nakopać :)

mogNI2J.jpg

Opublikowano

U mnie natomiast było tak, że z początku grałem na pozycji ADC jednak z czasem zrozumiałem ( był to sezon 4 ), że mając lipnego supporta nie wygram botlane i całej gry. Od sezonu 5, czyli obecnego gram tylko i wyłączenie na TOPie, dlaczego? Odpowiedź jest prosta, jeśli znam swoje możliwości i predyspozycje do tego, aby mainować daną postać ( obecnie jest to Gnar, Riven oraz Darius ) to wiem, że jestem w stanie pokonać przeciwnika 1v1. Ale spytacie "hej przecież main to jedna postać", owszem mainowanie postaci skupia się na jednym celu jednak są to postacie, które gram wtedy kiedy mi sie podoba i jak mi się podoba.

Zaletą Toplane jest to, że możesz sam na sam ograć przeciwnika i go zdominować w następnej fazie gry. Będąc 3 kille do przodu jesteś praktycznie już na wygranej pozycji. Plusem jest również to, że wybierając tanka w drużynie jesteś bardzo wytrzymały i posiadasz spory dmg ( mowa tu o Gnarze, Dariusie, Garenie i Olafie )

Minusem grania na Topie jest to, że jesteś zdany na siebie albo na junglera. Jeśli ktoś Ciebie zgankuje no to uciekniesz i zrobisz outplay albo zginiesz. Wtedy będziesz musiał czekać na ganka od swojego leśnika. Posiadasz natomiast summoner spell Teleport, który służy Ci do tego abyś wrócił na linie i zgarnąć linie CSów lub dołączyć do teamfightu, który odbywa się na bocie lub w pobliżu smoka.

Osobiście uważam, że linia tak jak top jest dla mnie taką "wyspą" odsamotniona i bardzo dobrze mi się na niej gra. Nikogo nie musze słuchać ( chyba, że zbliża się gank z drużyny przeciwnej i widze, że ktoś mi pinguje ). Zdaje sobie sprawe, iż wymienione przeze mnie championy są bardzo często banowane toteż staram się dobierać coraz to nowszy champion pool. Jak dla mnie linia nie do znudzenia, chyba że grasz na postać która potrafi nieźle Ci nakopać :)

Też grałem w czwartym sezonie ADC, przeniosłem się na topa w piątym  ;) Ale za to w 3 sezonie jak zaczynalem to grałem również topa.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

ADC 2 sezony grania. Z tej linii można ugrać, bo jeśli dobrze wyjdziemy ze swojej linii, to roamując można w łatwy sposób porobić enemy :) Mainuję Jinx spory szmat czasu, około 400 gier rankingowych na Jinx, a znacznie więcej ogólnych gier no i wiem, że tą postacią można spokojnie dużo zrobić. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Top jeżeli mam do pickniecia garena, smutna prawda ale wszystkim innym że tka powiem szanse są wyrównane, ale gdy gra się tam garenem to taki noob jak ja nie przegrał tam jeszcze ani jednego starcia, czasem bywały tylko wyrównane z dariusem ;)

OsoInternational.jpg

Opublikowano

​­Ja gram głównie na midzie. Jest to linia, która potrafi wygrać grę, oczywiście jeżeli zaorasz przeciwnika w early.

Drugą dość dobra opcją na soloq jest jungla. Biegasz i pomagać swoim, żeby to oni atakowali wroga i w ten sposób masz wina, o ile twój team to nie raki, które nie umieją zabijać podczas porządnych ganków (a zdarzają się tacy!). Na adc jak jesteś jakąś Vayne (albo coś podobnego) tez porobisz wszystkich w late gamie. :)

Opublikowano

Bez dwóch zdań support. Tak jak napisała kavoweciastko, nie muszę się martwić o dobrą farmę, o to czy zdobędę killa czy nie, aczkolwiek na midzie też mi nieźle idzie. Minusem roli supporta jest to, że musisz ratować cztery litery adc jeśli wejdzie tam, gdzie nie powinien (w 80% moich przypadkach to ja ginęłam za adc #worth?). Plusem (dla mnie) jest stawianie wizji tam, gdzie powinna być. Np na topie, mój top nieźle pushuje, ale co z tego skoro nie ma warda, a to jest idealna okazja do zgankowania przeciwnego enemy. Postawię warda i mam święty spokój, lecę na bota z myślą, że być może mój top będzie miał o jeden punkt mniej w środkowej statystyce. Supporty, łączmy się!

janna_by_xlittlex-d8cqbj4.png

~ Janna, the Storm's Fury

Opublikowano

Nie wazne jaka linie mainujesz (w moim przypadku jungla) i tak trafisz na kretynow main adc  17grami adc bo sie ucza mainowac poycje niezalezbie od dywizji w jakiej sie znajdujessz coz tak to jest jak 70% tej gry to raki z brakiem koordynacji reka-oko

Opublikowano

W sumie nie mainuje jednej linii. Mam po 3 champy na każdego lejna. Najłatwiej mi się gra Zedem ze względu na ez kery 4Head. Najgorzej z topem, gdyż z tej linii niby najłatwiej wykerować, ale też najłatwiej przegrać grę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...