Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Ubuntu bez podmiany bootloadera Windows

Krzysiekn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio instalowałem Ubuntu na moim laptopie obok Windows 10, Ubuntu podmienił mi tego windowsowego bootloadera na swojego GRUB. Mianowicie mam pytanie, czy istnieje możliwość instalacji Ubuntu czy innych dystrybucji Linux z możliwością nie instalacji GRUB tylko dodania tego systemu do bootloadera Windowsa?

Opublikowano

Trzeba sobie ręcznie poustawiać z zastosowaniem dodatkowego bootloadera albo wiedzieć jak dopisać bootloadera linuxa do windosowego, jak znajdziesz tutorial to sobie może zrobisz. Kiedyś gdzieś widziałem tutorial, zrezygnowałem za dużo piepszenia się. 

Prościej użyć jakiegoś zewnętrznego menedżera botowania. 

Najprościej użyć Grba2 w Ubuntu, jakoś nie widzę nigdy problemu z działaniem a ty w czym masz problem że narzekasz ? Grub potrafi zabotować każdy system, wndows tyko i wyłącznie swój i to na odpowiedniej partycji. 

Dla nowszych laptopów i komputerów nie ma już problemu odpalić systemy oparte na UEFI bezpośrednio z biosu. Który system ma botować z dysku ustala się właśnie tam bez potrzeby grzebania czy ustawiania bootloaderów.

Systemy widać na liście do wyboru albo można sobei ręcznie wprowadzić ścieżkę do bootloadera dowolnego systemu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zgadzam się z UP

Plus:

Gruba2 można sobie dowolnie konfigurować więc nie widzę problemu, ustaw sobie czarne tło, jakąś nędzną czcionkę i będziesz miał Windows :)

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

Po co nędzną, wystarczy jakiś "ładny" szablon i menu startowe wygląda identycznie jak Windowsa

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...