Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Alternatywa dla Windows

KrzywyJP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Ostatnio Windows sprawia sporo problemów. Jestem na niego skazany, gdyż OSX marnie zakończył swój żywot i zwyczajnie nie stać mnie na kolejny sprzęt z tym systemem. Dlatego poszukuję jakieś alternatywy (darmowej). Grać nie będę (ew. Metin), osobiście komputer będzie mi służył w głównej mierze do pracy w programach biurowych. Dodatkowo, zależy mi na pełnoprawnej przeglądarce z adblockiem i... To chyba wszystko. Dodam, że system będzie leciał na laptopie, więc jakimś ekonomicznym systemem pod względem zużycia energii nie pogardzę.

Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.

Tak podsumowując, poszukuję systemu do podstawowych czynności.

Opublikowano

(pójdzie nawet na pentium 2 i 256 mb ram).

nie sądze. na pentium m i 1gb ram się zacinal

#top

OS X polecam jeżeli masz procek przynajmniej i3

jeżeli nie to jedyną opcją raczej jest linux - polecam Manjaro

Opublikowano

nie sądze. na pentium m i 1gb ram się zacinal

#top

OS X polecam jeżeli masz procek przynajmniej i3

jeżeli nie to jedyną opcją raczej jest linux - polecam Manjaro

Lubię rozmawiać z osobami, które mają wyjechane na to co mowię/pisze. Wręcz ubóstwiam to.

Miałem maca i dosłownie kilka dni temu spotkał go bardzo przykry wypadek. Na szczęście mam tez laptopa z windowsem, lecz jest on ostatnio bardzo kapryśny. Dlatego szukam alternatywy dla niego nie będącym OSX'em. Sprzęt nie jest zły, 8Gb ram, i5, gtx 7xx 2gb. Nie zależy mi na mega płynności, byle całość była stabilna i żeby "nie cierpiał na choroby wieku dziecięcego", if you know, what I mean.

Opublikowano

na i5 dopóki nie zasyfisz systemu to każdy będzie działał płynnie. podtrzymuje swoje zdanie - Manjaro będzie dobrym wyborem.

Opublikowano

Nie ma właściwie nic innego, co by się nadawało do normalnego użytkowania. Windows, OS X, Linux(różne dystrybucje) - to wszystko. Są różne projekty z których ReactOS jest chyba najbardziej rozwinięty, ale to ciągle w powijakach i sporo brakuje do w pełni funkcjonalnego systemu.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Nie ma właściwie nic innego, co by się nadawało do normalnego użytkowania. Windows, OS X, Linux(różne dystrybucje) - to wszystko. Są różne projekty z których ReactOS jest chyba najbardziej rozwinięty, ale to ciągle w powijakach i sporo brakuje do w pełni funkcjonalnego systemu.

Użytkownik tego forum kiedyś w statusie pisał o jakiś os'ach, tak mi w pamięć zapadło (bodaj jakiś phoenix). 

System wybrany. Dziękuję za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...