Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór klasy dla początkującego

ProMeenPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może najpierw opisz swoje ogólne preferencje, np. czy wolisz postać dystansową czy melee, magiczną czy fizyczną itp. Im więcej cech wymienisz, czego oczekujesz od postaci, tym łatwiej się coś dopasuje. 

Opublikowano

Mi najbardziej spodobał się etertech ( od inżyniera ). Jeśli zaczynasz, to tą klasą nie będziesz miał problemów z żadnym mobkiem. W pvp też jest całkiem dobra, ze względu na zasięg ( 6m zwykły atak ), osobliwości tanka ( dużo hp, masę bufków na zmniejszenie obrażeń ) i obrażenia pod magic bost.

Opublikowano

Najlepiej dystansową postać ale żeby też dawała rade w zwarciu na blisko może być magiczna ale nie musi. 

Etertech jakoś mi nie pod pasował wyglądem wolał bym normalną postać a nie na jakimś urządzeniu :D

Pozdrawiam

graphic.png

Opublikowano

Z tego co czytałem na forum to spodobały mi się 4 klasy:

- Assassin

- Ranger

- Spiritmaster

- Kler

Czy możecie napisać coś o tych klasach i która będzie dobra dla początkującego gracza który nawet nie wie jak wygląda świat gry Aion?

Pozdrawiam.

graphic.png

Opublikowano

Najłatwiej rozpocząc przygodę z Aionem od Glada/Barda.

Glad ma wszystko. Od heala do wielkiego dmg +wiele boostów. Jest twardy, duzo hp i mobilny. W PVP morduje a na PVE nie bd mial problemów w instancjach.

Bard.... ogromny dmg, bije z dystansu. Leczy sie, daje mane, ma snery stuny i silną tarczę. Daje rade pod PVE i PVP. Ogromny dps i moblilnosc.

Ja i tak bym bral Templara <3

Opublikowano

Mowisz ze glad bedzie dobry jeszcze pomysle, bo zastanawiam sie nad magiem a templar to chyba "tank" co nie?

A powiedzcie mi jeszcze jak z tym gold pack czy da rade bez niego grac i ile kosztuje i czy po kilkukrotnym zastosowaniu efekt zostaje na zawsE??

Sorry za bledy pisze z telefonu

graphic.png

Opublikowano

­

Mowisz ze glad bedzie dobry jeszcze pomysle, bo zastanawiam sie nad magiem a templar to chyba "tank" co nie?
A powiedzcie mi jeszcze jak z tym gold pack czy da rade bez niego grac i ile kosztuje i czy po kilkukrotnym zastosowaniu efekt zostaje na zawsE??
Sorry za bledy pisze z telefonu

Glad? Czy ja wiem... Na początku ciężko nim się gra, to taka krowa, która wolno biega, wolno bije... Zaraz Ci się odechce grać :p

Skoro lubisz postacie magiczne, i grałeś w inne mmo takowymi, wiesz, że to są jednak bardziej skomplikowane postacie jak prosty glad, to graj magiem :) Ja bym polecała strzelca - fajny dps, od początku przyjemnie się nim gra... Sama nim teraz gram i nie narzekam.

Co do gold packów, to je możesz kupić w grze od innych graczy, są drogie (na barusie 90kk+) ale na wyższych levelach nie ma problemu z zarobkiem, poza tym zaczyna on być potrzebny na 50+ lvlu. Jeśli Ci nie szkoda, to wydaj ok 40zł na pierwszy GP (ja tak zrobiłam) a później kasa sama będzie wpadać, bo nie będziesz miał ograniczeń.

I niestety GP nigdy nie będziesz miał na zawsze... Musisz co 30 dni aktywować nowego.

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Tyle razy się to powtarza: każda klasa jest dobra, jak się nią umie grać. Nie ma w Aionie jakieś the best postaci, ponieważ wszystko zależy od gearu i skilla. Nawet ze swoimi kontrklasami można wygrać, jeśli to będą jakieś nieogary.

Takie skrótowe opisy tych postaci, które wymieniłeś (nie wiem, czy wszystko zrozumiesz :P):

Kleryk - bardzo elastyczna klasa, ponieważ może grać zarówno na supporcie jak i na dps (na dps to bardziej się sprawdza pod solo pvp niż na grupowych, ale to moje zdanie). Kler robi dps jak sorcerer, jedynie co może przeszkadzać, to brak stunów/silence itp., ale jest za to root, heal, dispel (zdejmowanie debuffów) i parę tarcz. Na supporcie to największy heal w grze, dispel na grupę i nie ma problemów ze znalezieniem pt na jakąkolwiek instancję. Antyklasą kleryka jest zdecydowanie ranger, z kolei kler lubi się bić z gladami/templarami (mają mało magic suppression i muszą biegać za klerami, a Nezekan templara nie pomoże na dotki klera).

Broń: staff lub macka + shield

Zbroja: chain

Spiritmaster - najlepiej go opisać takimi słowami: debuffer, summoner, fearbot. To jak potężną jest klasą, świadczy fakt, że dla przeciwnika zawsze będzie miał 1(pierwszy target) nad nickiem :) Kto wybierze sma, musi być przygotowany na nienawiść ze strony innych postaci (Boże, jak ja nienawidzę smów! zawsze muszą mi scrolle dispelować :( :(). Spiritmaster wygrywa swoimi dotkami i coverowaniem (niemożność zdjęcia sobie) bounda (postać nie może używać fizycznych skilli)/silence (postać nie może używać magicznych skilli), a jak sobie nie radzi, to rzuca feara (target wbrew swojej woli ucieka od atakującego i nie może używać żadnych skilli) i dobija. Trzeba się nauczyć szybko nakładać dotki. Poza tym spiritmaster przywołuje swoje duchy, które może nie robią dużego dpsa, ale pomagają w inny sposób, np. mogą tankować moby albo dać nam ochronę (tzw. sub), który polega na tym, że duch pochłania otrzymywany dmg przez określony czas lub dopóki nie zbije się ducha. Nie gram smem, ale chyba najbardziej nie lubi rangerów i bardów (bard ma tarczę przeciwko fearom+dispel)

Broń: orb (większy dps) lub książka (na pvp preferowana jest książka z attack speedem)

Zbroja: cloth

Ranger i sin to typowe dpsy, które mają bardzo duży burst i w zasadzie tym wygrywają. 

Ranger - jest bardzo papierową (mała obrona i brak własnego heala), ale za to jest bardzo mobilny i ma skille na uniki (jeden fizyczny lub magiczny i drugi podwójny magiczny ze stygmy), które często pozwalają sksucie stunów, jak ktoś nie patrzy na buffy przeciwnika. W zasadzie jest to postać, która musi szybko zabić przeciwnika, bo im dłużej trwa pojedynek, tym szansę zburstowania maleją (kończą się skille i hp...). Ranger wygrywa dużym burstem, kito'waniem, stunami, silencem, sleepem. Poza tym ranger może wchodzić w prosty hide, ale można go zobaczyć za pomocą niektórych skillami (oczka na hide ma inny ranger, sin, sork, gunner + specjalne ziarenka, które można kupić). Samo ukrycie może nie jest takie ważne, ale pozwala chociaż na zgubienie targetu, co dekoncentruje przeciwnika na parę sekund. Został jeszcze jeden ważny element, bo czymże byłby ranger bez swoich trapów (od 4.8 wyglądają jak miny)? Przydatne trapy to np. trutka, blind (oślepienie przeciwnika), sleep. Ranger w zasadzie nie ma problemów z magikami (ach ten silence co 18 sekund (+ ten z god stonów...), ale nie lubi się bić z twardszymi postaciami, jak gladiator, sin, templariusz, chanter i musi dużo kito'wać. Mój kolega ranger ma na solowych arenkach 96% skuteczność. Przegrywa jednę arenkę na miesięc z jakimiś templarami, bo ciężko się przed nimi ucieka.

Broń: bow (może również używać daggerów i sworda)

Zbroja: leather

Assassin - taki cichy zabójca, co wchodzi w hide i wyskakuje za pleców ;> Sin jest twardszy niż ranger, ma własny heal (z pieczęci i ze stygmy) i więcej uników. Sin wygrywa dzieki dużemu burstowi i stunom (i  oczywiście paralom na endgame, bo nie wyobrażam sobie innych godstonów, ewentualnie blind), ale jest to dosyć trudna postać, ze względu na to, że walczy z bliska i niejednokrotnie trzeba biegać za przeciwnikiem (oczywiście ma jakieś doskoki do przeciwnika). Naprawdę często można zobaczyć opinie, że jeśli nie ma się 40 pingu i 60 fpsów, to nie należy grać tą postacią. Oczywiście można, ale jest trudniej wygrać. Co warto dodać, to może to że sin ma najlepszy hide w grze. Można go zobaczyć tylko na "lepszym" oczku (ranger, sin, gunner), który w zasadzie trwa ok. 30 s. i ma cd 5min, a potem to już można się ukrywać dowoli, tylko trzeba uważać, bo animacja hide troszkę trwa i jak przeciwnik jest ogarnięty, to może zdążyć sksuć. Jeśli chodzi o przydatność w grupie, to nie ma problemów ze znalezieniem pt, bo może być zarówno dpsem jak i tankiem (trzymanie aggro dzięki dpsowi i szybkości ataku). Sin tak jak ranger nie lubi płyt, czyli templara i gladka.

Broń:  dagger i sword (dagger ma większy bazowy kryt i speed attack, ale mniejszy atak niż sword), sin używa duali, więc możliwe połączenia to d+d, s+s, d+s, najbardziej popularny jest ten ostatni. Może również używać łuku (np. dla randomowych stunów, jak goni się jakąś postać). Tak dodam dla ciekawostki, że dagger ma najlepszy ze wszystkich broni w grze przelicznik kryta (2,3, a np. bow ma 1,7)

Zbroja: leather

Na opisy innych klas nie mam czasu, ale polecam pooglądanie filmików na yt.

Opublikowano

Bard jest dosyć prosty, no ale to już od Ciebie zależy, czy kręci Cię bieganie w długiej szacie z harfą. ;)

Ja polecam wybrać postać, która podoba Ci się z wyglądu, skilli, roli w grupie, zdecyduj czy chcesz być tankiem, dpsem, supportem, klasą magiczną, fizyczną, dystansową, walczącą w zwarciu - to powinny być główne kryteria. Nie kieruj się tym, czym będzie Ci łatwiej zacząć, nie warto.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Dobry opis pomysle a ktora rase wybrac ?? Bo widzialem ze sa 2

Wybór rasy nie ma większego wpływu na rozgrywkę. Jeśli chcesz grać na mapach słonecznych, jasnych itd. to wybierz Elyosów.

Jeśli ciemnych, trochę ponurych i tajemniczych, to Asmodian. Ogólnie na większości serwerów Elyosów jest więcej, ale jeśli grasz na Barusie, to ta różnica w graczach nie będzie zauważalna, bo Asmo są bardziej ogarnięci i lepiej sobie radzą z reguły podczas masowych walk.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Asmo mają ogony i pazury :D (które stracą w 5.0). Mają inne mapy i co za tym idzie inne questy. 

Czy Asmo są bardziej ogarnięci? Nie powiedziałabym. Zarówno Ely i jak Asmo nie potrafią zrozumieć komend "cofnijcie się pod bramę, bo tylko tam wam zaliczy siege" Był taki okres, że asmo byli lepiej zorganizowani, a tak to się chwalili, że po wakacjach wszystko będzie ich, a co jest? Guzik mają, tylko ciągle z buffem na pvp biegają, bo takie cieniasy. I to nie dlatego, że Elyosów jest więcej, tylko dlatego, że Ely chcą zaliczyć, nam zależy na gp, a Asmo ciężko ruszyć tyłki do Inggison. Zaliczają swoje twierdze i idą potem do Pandemonium, wstyd. Już raz tak stracili Miren ^^

Masa Ely poszła grać na stronę Asmo, a jakoś nagle niektórzy zaczęli wracać. U Asmo nie ma zorganizowania na siege, bo Xargrowi się nie chce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...