Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z slotem RAM w laptopie

Salldan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż witam was panowie i panie mam problem z swoim laptopem a mianowicie z slotem na RAM. Nie mam pojęcia jak to nazwać ale "magicznym" sposobem jeden z moich dwóch slotów przestaje działać a inteligentny komputer mi próbuje wciskać, że mam 4 sloty. Ten co teraz nie działa po prostu nagle przestał nie było resetu komputera ani nic tylko nagle zamiast 4GB pokazywało 2GB a dwie kości były w slotach. Jak wyciągnąłem jedną kostkę a potem włożyłem ją znowu (tą z nwm uszkodzonego slotu) na miejsce to już komputer się nie włączał. Myślę sobie może kość się spaliła/zepsuła no nwm spróbuję zamienić. Tą z pierwszego slotu wkładam w drugi i... nic komputer się nie włącza. No dobra może coś robię nie tak pomyślałem. Włożyłem kostkę w pierwszy slot i.. pyk laptop się uruchamia normalnie na 2GB RAM no dobra zapytam kolegów a oni do mnie jaki mam sprzęt i żebym sobie zobaczył co mam na CPUZ no pobieram uruchamiam i widzę, że mam 4 sloty (co jest niemożliwe bo mam 2) i tu jest problem. Kupiłem sobie jedną co ma 4GB ale potrzebuję więcej lecz nie wiem co jest z tym drugim slotem. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie tematu. Liczę na konkretne odpowiedzi lub wskazówki jak zaradzić temu problemowi.

Mój sprzęt to:
Lenovo G560
Intel i3 2.4GHz
RAM 4GB
Nvidia 310M

Jak coś to przeklejałem temat z innego forum bo od dwóch dni nie mogę się doczekać jakiejkolwiek odpowiedzi

Opublikowano

Ehh moja wina, że tak piszę ale napisałem, że obie kości działają w 1 slocie a w drugim żadna. Czyli jak włożę jedną albo drugą do drugiego slotu to się nie uruchamia.

Opublikowano

To pozostaje kontroler pamięci dla tego slotu albo typowe uszkodzenie elektroniki na płycie , bez serwisu nic nie jesteś w stanie stwierdzić co uszkodzone.

Zamień dwie kości na jedną większą 

Dwa sloty widzi jako cztery bo tak ma być z powodu banków pamięci, nie pamiętam dokładnie dlaczego ale np w kompie masz kontroler pamięci z 4 bankami, czyli 4 sloty pod pamięć  , w lapku może być podobny i też obsługujący 4 banki ( 4 sloty ) ale że są dwa to używa tylko banków  1 i 3 albo 2 i 4 bo pamieć z dwoma kościami działa w dualu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Więc pomyślmy czy ze strony Software da się jakoś to sprawdzić? Bo mam taką zasadę jak się coś popsuje to najpierw Software a dopiero potem Hardware. Kontroler pamięci hmm coś się da z tym zrobić bez serwisu? Bo jak nie to tylko pozostaje mi go dać na naprawę.
PS
mam teraz w jednej kości 4GB

A czekaj no spojrzałem się w menedżer urządzeń i mam "Nieznane Urządzenie" w opisie jest "na Kontroler osadzony zgodny ze standardem Microsoft ACPI". Nie mam pojęcia czy to ma coś wspólnego z tym slotem? Nie wiem co o tym myśleć ale jeśli to brak sterownika mi uniemożliwia zainstalowanie dodatkowej kości to mnie coś trafi chyba...

Opublikowano

Skoro się na tym lepiej znasz to po cholerkę zakładasz temat jak znasz przyczynę błędu  ?  

p.s. Jak by nie było nie masz pojęcia nawet co jest zepsute, tym bardzie ja nie mam pojęcia tez bo opisywać to sobie możesz ale nie możesz sprawdzić nawet w żaden sposób bo albo nie potrafisz albo nie masz możliwości. 

Z zarządzaniem energią niema to nic wspólnego to ma prawie każde lenowo po aktualizacjach windowsa do czasu poprawienia błędów w poszczególnych modelach 

Opublikowano

No dobra to zostaje tylko serwis cóż temat do zamknięcia
PS
Sorry za bycie n00bem mam wiedzę ale nie jest z*********e rozległa bawienie się PC którego mi nie szkoda to inna kwestia niż próba naprawienia lapka którego mi szkoda :P

Opublikowano

Lapek jest dobry tylko jeden slot szwankuje, nie wiem czy będzie opłacalne naprawiać i tylko serwis może ci wstępnie wycenić koszt. Jak trafisz na dobry serwis wycenę naprawy zrobią ci za darmo albo max za 50 zł 

opcja z wymianą pamięci w slocie dobrym na 4 GB jest optymalna i najtańsza 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...