Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer jak za dawnych czasów? Czy zagrałbyś na takim serwerze?

Gość skprime

Serwer jak za starych czasów...  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zagrałbyś na takim serwerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :)

Niby nowe konto więc wypadało by się przywitać mimo, że już kiedyś na MPC urzędowałem, lecz konta już nie ma.

Mimo wszystko witam wszystkich. :)

Za swojego życia stworzyłem sporo serwerów, trzymały się nieźle. Ostatnio pomyślałem sobie, jak to kiedyś było fajnie, gdy w Minecrafta się jeszcze grało, za tych starszych wersji bez tego całego syfu, który niestety oferuje nam teraz Mojang, mam na myśli te wszystkie nie potrzebne rzeczy w grze które były dodane. Minecraft sam w sobie to świetna gra i nie zmienie tego zdania. :)

Wpadłem na pomysł, aby stworzyć serwer Freebuild no i elementy survivalu oraz RolePlay, przygotować jakieś autorskie pluginy.

Nie orientuje się jak to jest teraz z popularnością takich serwerów, dlatego postanowiłem spytać się tutaj. :)

Nie jest to pewne, że nawet mimo wielkiego zainteresowania serwer powstanie, lecz będę zmierzał ku tego.

Serwer będzie oferował kupno działki, prace lecz na autorskich pluginach. Na pewno pojawiły by się różne eventy i regularne i takie spontaniczne. Na serwerze nie było by za prosto, nie oferował bym kopalni diamentów, nie wiadomo czego aby w ciągu 2 godzin skończyć grę.

Zależy mi na stworzeniu klimatu takiego, jaki panował kiedyś za dawnych czasów na serwerach, gdy nie było tego całego syfu, serwerów wręcz każdy taki sam...

Miło by było usłyszeć również wasze propozycje na ten temat.

@ Edit

Mam już pewien wstępny zarys takiego serwera. Nie będę mówił szczegółowo, aby nie zdradzać jeszcze do końca pomysłu. :)

Otóż mapa do pierwszego spawnu była by troche inna i były by różne drogi rozpoczęcia gry.

Później po pierwszym spawnie dla każdego gracza będzie dostępny jeden stały spawn.

Na serwerze istniało by kilka różnych miast, jedno główne z dużymi działkami płatnymi i drugie miasto z działkami mniejszymi, które będą darmowe lecz tymczasowe (Aby dać graczom rozwinąć się gdzieś na mniejszych działkach dopóki nie uzbierają na większą).

Po kupnie większej działki gracz ma dostęp jeszcze przez 48h do swojej mniejszej darmowej działki. Działka darmowa będzie oczywiście opcjonalna, lecz myślę, że to dobry pomysł aby dać graczom jakieś tymczasowe miejsce na zamieszkanie, rozwinięcie się.

Działki większe opłaca się jednorazowo, gdy gracz jest offline dłużej niż 2 tygodnie działkę usuwamy (Jest wyjątek - można wziąść status Urlop i wtedy działka nie będzie usuwana).

W mieście głównym będzie również miejsce na różne sklepy, targi.

Serwer będzie oferował odpowiednie miejsca do PVP, prywatne areny PVP (Jeżeli chcemy z kimś odbyć walkę 1vs1 i nie chcemy aby ktoś nam przeszkadzał to będzie można dołączyć do takiej areny bez obaw, że ktoś dołączy), będą odpowiednie miejsca przeznaczone do kopania i tak dalej.

Programuje również autorski plugin na prace, będzie on oferował kilka zawodów, zupełnie innych niż do tej pory, lecz nie będę spoilerował. :)

Na pewno na serwerze nie będzie syfu, zamieszania, wszystko będzie dobrze opisane, nie będzie multum nie potrzebnych pluginów, map, miejsc... Wszystkie mapy takie jak Spawn, Miasta i inne miejsca będę budował ja z pomocą kolegów, nic nie będzie pobrane z internetu na gotowca. Miejsca to będą odpowiednio przygotowane, na wszystko będzie odpowiednie miejsce, nie będą za duże.

Na serwerze będzie oczywiście rekrutacja, do teamu będziemy przyjmować odpowiednich ludzi.

Wstępnie team będę tworzył ja i ktoś z moich doświadczonych w tym już znajomych, którzy wcześniej pomagali mi przy moich starszych projektach. :)

@ Edit2

Serwer był by bardzo charakterystyczny, ponieważ jak wspomniałem zawierał by elementy RolePlay i Survival przy czym jego główny rodzaj to FreeBuild.

Na serwerze chciałbym zrobić NPC w kilku miejscach i u nich zadania typu (Zbierz 2 diamenty lub zbierz 64 drewna i przynieś mi te drewno lub zabij 26 zombie). Nagroda za owe zadania to powiedzmy jakieś itemki lub waluta, powiedzmy 100$ za jakieś trudniejsze zadanie.

Chciałbym oprócz tego, że gracze będą mieli działki, będa musieli jakoś przetrwać, zdobyć surowce, jedzenie to będą mogli wykonywać questy.

Wszystko ma sprowadzać się do tego, aby na serwerze stworzyć klimat taki, jaki panował za starszych wersji, ograniczając zbędne, nowoczesne standardy, multum pluginów, nie wiadomo jak łatwy poziom gry. Serwer ma być medium, nie za łatwy, ale też i nie za trudny, stworzyć dobry klimat wśród graczy, wzajemną komunikacje, grę.

@ Edit3

Jeżeli owy plan się powiedzie to serwera nie zamierzam stawiać na jakimś Minecraftowym hostingu, lecz na dedykowanej maszynie, aby mieć pełną kontrole nad serwerem. 

Na początku istnienia serwera przewiduję 50-60 slotów, ze względu na to, że musimy najpierw rozwinąć serwer.

Nie wiem czy powstanie jakiś sklepik SMS i dodatkowe rangi VIP, lecz do tego się sprowadza. Nie będę robił tego po to, aby zarabiać na serwerze, tylko po to, żeby ten serwer opłacić, ponieważ jeszcze nie mam pracy, nie jestem pełnoletni i muszę mieć jakąś możliwość opłacenia kolejnego miesiąca. :)

Mamy jeszcze dużo czasu więc zobaczymy.

Opublikowano

@ ref

@ Edit

Refreshowałem godzinę przed czasem bo miałem inny czas na laptopie ustawiony, czy taki jednorazowy błąd to już powód do ostrzeżenia? -.-

Opublikowano

Hmm... Pomysł wydaje się niezły, lecz jak wiele innych serwerów tego typu. Jednak jeżeli wykonanie oraz reklama będzie niezła, to być może na serwerze zawita kilka osób. Ja osobiście chętnie zagrałbym na takim serwerze (a najchętniej był administratorem :P).

Opublikowano

Hmm... Pomysł wydaje się niezły, lecz jak wiele innych serwerów tego typu. Jednak jeżeli wykonanie oraz reklama będzie niezła, to być może na serwerze zawita kilka osób. Ja osobiście chętnie zagrałbym na takim serwerze (a najchętniej był administratorem :P).

Będę starał stworzyć się coś oryginalnego, nadać temu dobry klimat. :D

Rekrutacja na pewno będzie, jeżeli masz w tym jakieś doświadczenie i jesteś dobrym kandydatem to czemu nie. :)

Serwer będzie odpowiednio zrobiony, każdy błąd naprawiony, będą nawet beta testy po to, aby wszystko było wręcz idealne.

Opublikowano

Nie sądzę, żeby ktoś chciał spędzać czas zarabiając na kupno nowej działki na twoim serwerze (wiesz, niesprawdzony wlasciciel, nieznana marka twojej osoby). Kiedys to wiesz mozna bylo tak sobie spokojnie pomarnowac czas na serwezer freebuild, ale teraz... mysle ze nie jest to za dobry pomysl. Takie jest moje zdanie. Ostatnio (okolo 0.5 roku) nie jestem juz aktywnie zainteresowany sprawa minecraft'a. Ale i tak zycze Ci szczescia i zeby serwer wypalil jest owy stworzysz.

Opublikowano

Nie sądzę, żeby ktoś chciał spędzać czas zarabiając na kupno nowej działki na twoim serwerze (wiesz, niesprawdzony wlasciciel, nieznana marka twojej osoby). Kiedys to wiesz mozna bylo tak sobie spokojnie pomarnowac czas na serwezer freebuild, ale teraz... mysle ze nie jest to za dobry pomysl. Takie jest moje zdanie. Ostatnio (okolo 0.5 roku) nie jestem juz aktywnie zainteresowany sprawa minecraft'a. Ale i tak zycze Ci szczescia i zeby serwer wypalil jest owy stworzysz.

@Vensje1337 Jak wspomniałem jest to dopiero pewien zarys, takie "widzi mi się", ja po dłuższej przerwie od serwerów staram się w tym wszystkim odszukać (Mam na myśli to co się aktualnie dzieje na serwerach Minecrafta, jak wygląda sprawa z aktualnymi serwerami).

Nie wykluczone, że działki będą po prostu darmowe, wszystko może ulec zmianię, chodziaż by to, że zrezygnuję z tych questów oraz elementów RP.

@ Topic

Przygotowania do serwera już trwają, nie mam zamiaru tworzyć mapy z działkami za pomocą pluginu PlotMe, tylko tworzę autorski plugin na działki, a same działki (Mapa z działkami) nie będzie wyglądała tak, że działki będa dosłownie obok siebie, będą równoległe tylko chcę stworzyć wszystko na naturalnej mapie, działki ładnie umieścić na świecie, zrobić to bardzo oryginalnie i dobrze.

Dziękuje wszystkim. :)

@ Edit

@Vensje1337 Nieznany, bo używam teraz całkowicie nowego nicku niż kiedyś. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...