Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lessie™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym Wam przedstawić sposób na to, jak dodać system ulepszania na Wasz serwer Metin2. Jeżeli był już taki poradnik tutaj, to przepraszam.

1. Odpalamy nasz serwer i logujemy się do Navicata.

2. Otwieramy zakładkę player/item_proto.

3. Szukamy nazwy lub ID naszego przedmiotu (Ja mam polskie pliki serwerowe, więc mam nazwy po polsku). Jeżeli macie inne nazwy niż polskie, to polecam zajrzeć do tego tematu (jak macie polskie nazwy itemów, to krok 4 możecie wykonać sobie w item_proto):

4. Klikamy CTRL+F i wpisujemy nazwę interesującego nas przedmiotu. Dla przykładu podam Miecz Bojowy (jego ID to 149). Chcemy, by można było robić z niego Miecz Trytona (Jego nazwa na powyższej stronie brzmi Miecz Syriusza).

5. Zaznaczamy linijkę, gdzie mamy Miecz Bojowy+9, przesuwamy tabelkę w bok i szukamy kolumny o nazwie refined_vnum.

6.  Wpisujemy tam ID Trytona. Jest to 270 (Syriusz+0)

7. Przechodzimy do zakładki Obiekty i otwieramy refine_proto.

8. Zjeżdżamy suwakiem na sam dół i patrzymy jaki numerek jest ostatni po lewej stronie.

9. Przechodzimy do item_proto i obok kolumny, gdzie wpisaliśmy ID Syriusza, mamy kolumnę refine_set.

10. Wpisujemy tam ID, które następuje po ostatnim w zakładce refine_proto. Jak jest np 500, to w refine_set wpisujemy 501. Akceptujemy.

11. W zakładce refine_proto klikamy plusik i wpisujemy 501.

Kolumny vnum0, count0 do vnum4 i count4 to kolejno ID potrzebnego ulepszacza oraz jego ilość.

12. Załóżmy, że chcemy ustalić po jednej perle z każdego rodzaju. Tak, więc wykonujemy krok 4 ponownie. Może to być na stronie tematu z komendami lub w item_proto.

13. Szukamy więc "Biała Perła". Jej ID to 27992. Wpisujemy je do vnum0, a obok w kolumnie count0 wpisujemy liczbę 1 (jeżeli chcecie po 5 pereł to wpiszcie sobie liczbę 5).

Niebieska i krwawa perła mają dwa następne ID, więc nie ma problemu z szukaniem.

14. We vnum1 wpisujemy ID niebieskiej perły (27993), w count1 liczbę 1, vnum2 ID krwawej perły (27994), a w count2 liczbę 2.

15. Przesuwamy tabelkę w bok do kolumny o nazwie cost. Jest to nic innego, jak cena ulepszania w Yang. Wpisujemy, jaką chcemy.

16. Ostatnia kolumna z boku o nazwie prob pozwala na ustalenie procentowej szansy na ulepszenie przedmiotu. Jeżeli na Waszym serwerze można przerabiać tylko u Sury, to polecam ustawić wartość 100.

17. Akceptujemy, restartujemy maszynę i włączamy serwer.

Od tej pory możecie przerabiać Miecz Bojowy+9 na Trytona+0 ;)

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

Super tut , na pewno dodam na swój serwer AsdMT2.Bardzo dobra innowacja.

Wyczułem sarkazm? Chyba, że jestem przewrażliwiony...

giphy.gif

Kocur™

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...