Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unia Europejska

Argfor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moglibyście mi przedstawić swoje argumenty za lub przeciw istnieniu polski w UE? Nie chcę wywoływać jakiś kłótni, po prosu nie znam się na tym, a chciałbym się co nieco dowiedzieć.

Opublikowano

Temat rzeka. Unia prócz swojego socjalizmu nie ma w sumie za wiele do zaoferowania. Dostajemy pieniądze, ale w zamian jako jedno ciało ponosimy konsekwencję wszelkich decyzji. Tych złych, ale i dobrych. Z tego co mi wiadomo(nie jestem pewny), to dofinansowania z unii nam się kończą za kilka lat przez wzgląd na umowę zawartą między Polską, a tą organizacją. Moim zdaniem Polska nie powinna być dłużej w unii. Jesteśmy ograniczani. Za nadprodukcję mleka rolnicy dostają kary. Opłacam im się mleko do ścieków wylewać lub rozdawać na lewo niż sprzedawać. Dziwne to, bo jeżeli kraj ma nadprodukcję w jakimś temacie, to ją sprzedaje (logiczne, tak działa gospodarka i handle międzynarodowy). Umowy z unią doprowadziły do tego, że nam posiadając własny zaułek węglowy podobno bardziej opłaca się sprzedać kopalnie, a węgiel kupować od sąsiadów. Gdzie logika ? Nie wiem, ale było już tak, że kupowaliśmy swój własny węgiel od Niemiec. Gdy imigranci zaczęli na zachętę przez pewnego członka UE przypływać na tereny unii władze zarządziły pod groźbą kary i przemocy, że każdy kraj ma przyjąć jakiś % uchodźców. Obecnie doprowadziło to do tego, że rodowici Niemcy boją się wychodzić wieczorami na ulice (w mniejszych miejscowościach). Czy jedność graniczna i walutowa to dobre rozwiązanie ? Moim zdaniem nie, ponieważ w obecnej chwili każdy może przewieść co chce (nie liczę sporadycznych kontroli zielonych na granicach). Co do waluty, gdyby polska przyjęła Euro to najprawdopodobniej przez słabą gospodarkę(Chociaż poprzednia pani premier twierdziła, że jesteśmy potęgą gospodarczą) czekałby nas los podobny do braci Greków. W momencie, gdy w mediach zrobił się bum na imigrantów, za naszymi plecami została podpisana umowa o Nord Stream 2, która wpłynie niekorzystnie na Polskę(odsyłam do wujka google). Moim zdaniem powinniśmy wystąpić z unii. Tak czy siak kranik z pieniędzmi zostanie nam odcięty, a dostajemy masę restrykcji (w gruncie rzeczy bezsensownych). Zabronili nam wędzić szyneczki i kiełbaski, bo powodują raka, a takie szpikowane chemią i malowane bejcą są zdrowe i dobre. Zabronili nadprodukcji dóbr i usług, bo kary. Narzucili masę dziwactw jak ślimak zrobiony na rybę słodkowodną etc. Masa składek na rzecz unii, które niekoniecznie muszą się zwrócić w ciągu roku. W Unii rozprzestrzenia się bezsensowną biurokrację i na wszystko musi być podanie i odpowiednie podpisy. Nie będę tutaj wymieniał oczywistości jak promocja dewiacji. Unia ma z góry ustaloną strukturę, która ma większe uprawnienia niż demokratycznie wybrane władze narodowe.

Takie jest moje zdanie, ktoś się nie zgadza ma prawo. 

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

Polska powinna odejść z Uni Europejskiej i związać się z Rosja

gdyby nie Unia moglibyśmy zamknąć granice i nie wpuszczać żadnych uchodźców

niestety należymy do Uni i oni nakazują nam ich przyjać chociaż nikt w Polsce ich nie chce!!!

plusy++ sa takie że dają nam troche hajsu na rozbudowe

ogólnie to lepiej odejść i być niezależny :)

ale wtedy trzeba mieć silną armie lub związać się z Rosja

Opublikowano

Temat rzeka. Unia prócz swojego socjalizmu nie ma w sumie za wiele do zaoferowania. Dostajemy pieniądze, ale w zamian jako jedno ciało ponosimy konsekwencję wszelkich decyzji. Tych złych, ale i dobrych. Z tego co mi wiadomo(nie jestem pewny), to dofinansowania z unii nam się kończą za kilka lat przez wzgląd na umowę zawartą między Polską, a tą organizacją. Moim zdaniem Polska nie powinna być dłużej w unii. Jesteśmy ograniczani. Za nadprodukcję mleka rolnicy dostają kary. Opłacam im się mleko do ścieków wylewać lub rozdawać na lewo niż sprzedawać. Dziwne to, bo jeżeli kraj ma nadprodukcję w jakimś temacie, to ją sprzedaje (logiczne, tak działa gospodarka i handle międzynarodowy). Umowy z unią doprowadziły do tego, że nam posiadając własny zaułek węglowy podobno bardziej opłaca się sprzedać kopalnie, a węgiel kupować od sąsiadów. Gdzie logika ? Nie wiem, ale było już tak, że kupowaliśmy swój własny węgiel od Niemiec. Gdy imigranci zaczęli na zachętę przez pewnego członka UE przypływać na tereny unii władze zarządziły pod groźbą kary i przemocy, że każdy kraj ma przyjąć jakiś % uchodźców. Obecnie doprowadziło to do tego, że rodowici Niemcy boją się wychodzić wieczorami na ulice (w mniejszych miejscowościach). Czy jedność graniczna i walutowa to dobre rozwiązanie ? Moim zdaniem nie, ponieważ w obecnej chwili każdy może przewieść co chce (nie liczę sporadycznych kontroli zielonych na granicach). Co do waluty, gdyby polska przyjęła Euro to najprawdopodobniej przez słabą gospodarkę(Chociaż poprzednia pani premier twierdziła, że jesteśmy potęgą gospodarczą) czekałby nas los podobny do braci Greków. W momencie, gdy w mediach zrobił się bum na imigrantów, za naszymi plecami została podpisana umowa o Nord Stream 2, która wpłynie niekorzystnie na Polskę(odsyłam do wujka google). Moim zdaniem powinniśmy wystąpić z unii. Tak czy siak kranik z pieniędzmi zostanie nam odcięty, a dostajemy masę restrykcji (w gruncie rzeczy bezsensownych). Zabronili nam wędzić szyneczki i kiełbaski, bo powodują raka, a takie szpikowane chemią i malowane bejcą są zdrowe i dobre. Zabronili nadprodukcji dóbr i usług, bo kary. Narzucili masę dziwactw jak ślimak zrobiony na rybę słodkowodną etc. Masa składek na rzecz unii, które niekoniecznie muszą się zwrócić w ciągu roku. W Unii rozprzestrzenia się bezsensowną biurokrację i na wszystko musi być podanie i odpowiednie podpisy. Nie będę tutaj wymieniał oczywistości jak promocja dewiacji. Unia ma z góry ustaloną strukturę, która ma większe uprawnienia niż demokratycznie wybrane władze narodowe.

Takie jest moje zdanie, ktoś się nie zgadza ma prawo. 

>B.

Bardzo dobrze to ująłeś, jednak osobiście nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek od tak dawał nam pieniądze. To co im zapłacimy to dostajemy jako "dotacje". Wszędzie gdzie nie pójdę widzę "Z funduszu Unii Europejskiej". Idę na tramwaj i widzę o! - z UE. Nawet komputery w mojej szkole, które nie nadają się do dobrej i płynnej pracy informatyka mają nalepkę o fundacji. Do diabli no, nawet na jednej z sal jest wywieszone, że zajęcia w tej sali są ufundowane z Unii. Nie wiem jak wychodzimy na tych dotacjach, czy na 0, czy na minus itp. ale tyle ile dostajemy za m.in. nadprodukcję mleka?? Ja przepraszam bardzo, ale w tym momencie jesteśmy totalnie kontrolowani przez tę organizację. Nie możemy się dobrze rozwinąć, bo mamy limity. Co to ma znaczyć? I nikt nie widzi, jak to na nas wpływa? 

Polska powinna się w tym momencie starać o jak najlepsze układy z Rosją, a takie jest przynajmniej może osobiste zdanie na ten temat.

343731479829004887779.png

Opublikowano

W tej chwili dążymy nawet do jedności we wrogu. Unia nakłada embargo na Rosję, a cierpią nasi sadownicy i producenci. W imię czego ? Aż chce się zacytować klasyka...

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

Polska powinna odejść z Uni Europejskiej i związać się z Rosja

gdyby nie Unia moglibyśmy zamknąć granice i nie wpuszczać żadnych uchodźców

niestety należymy do Uni i oni nakazują nam ich przyjać chociaż nikt w Polsce ich nie chce!!!

plusy++ sa takie że dają nam troche hajsu na rozbudowe

ogólnie to lepiej odejść i być niezależny :)

ale wtedy trzeba mieć silną armie lub związać się z Rosja

Hahahahaha myślisz, że Kaczyński by się zgodził z Putinem związać? Ogólnie to dobry pomysł, w Polsce były by lepsze perspektywy do życia, ale jak On zacznie znów pieprzyć o smoleńsku, to prędzej wojnę niż sojusz wywoła.

btw. otwarte granice mają więcej korzyści niż wad. Faktycznie, nie było by tych brudasów (Proszę moderacje nie traktować tego jako brak tolerancji, kieruję to do tych, co np. wyjechali z dzieckiem. Dziecku pękła czaszka, bo wiadomo jak tam nie bezpiecznie, zabrali ich do szpitala, a oni następnego dnia z tym dzieckiem uciekli, by opuścić Węgry i iść tam do Słowacji chyba, nie pamiętam, bo nie mieli czasu. Sorry, ale jak kasa jest dla nich ważniejsza od zdrowia i życia ich dziecka, to dla mnie są oni brudasami i jebanymi podludźmi. Nawet zwierzęta sobie pomagają jak widzą zagrożenie, nie myślą co im się opłaca, tylko pomagają choćby same miały ucierpieć.) ale przynajmniej nie stoi się na granicy pół dnia. Mój tata jest kierowcą samochodów ciężarowych, na granicy kilka razy w tygodniu. Jak byłem mały to mnie zabierał i pamiętam czym było stanie na granicy, a czym jest teraz. Kiedyś to stos dokumentów i zezwoleń a dziś hasło "Jedziemy do tropicala" i już ode mnie kilka godzin, ok. 6-7 i na miejscu... Tak to 15 w jedną i 15 w drugą. No sorry, wiem, że nie każdy często jedzie za granicę, ale pomyśl o tych co wyjeżdżają lub wracają. Np. jak byłem ten tydzień w trasie, w tym 6 razy na granicy, to tak na prawdę strata czasu. Teraz są większe zarobki kierowców bo nie tracą czasu by machnąć paszportem.

Osobiście jestem neutralny, bo np. dzięki uni mam darmowe kursy zawodowe, za które normalnie kilka tysięcy by poszło, jak ktoś zainteresowany to z funduszy przeznaczonych na doskonalenia zawodowe czy jakoś tak. Jednak jak przeczytałem kiedyś w necie, Unia na reklamę samej siebie wydaje rocznie tyle co coca cola, pepsi i jeszcze tam jakaś znana firma napoi, razy 2. Chyba było tam kilka miliardów euro. Jak by zamiast tych reklam np. co roku kasę dawali jakiemuś państwu na polepszenie komunikacji... Na rozbudowę dróg... na danie warunków do życia ubogim... A nie teraz Duda sobie wymyślił 500zł na dziecko. Emerytom zabiorą, a menele będą sobie dzieciaki robić by więcej kasy dostawać. W Niemczech jest ten problem inaczej rozwiązany. Nie pamiętam czy pracownicy mający rodzinę zarabiają więcej, czy płacą mniejsze podatki od pracowników, którzy są samotni lub tylko małżeństwo bez dzieci.

Dla mnie błąd tkwi nie w Uni, tylko w Polsce. Jak by się Polska zmieniła, to i Unia dla ludzi była by milej widziana.

MPC Hejter Team Leader

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...