Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy jest sens się uczyć tworzenia serwerów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jak myślicie czy jest sens teraz zacząć uczyć się tworzenia serwerów do Metin2 ? Zanim bym ogarnął tworzenie questów, c++ do source, przynajmniej trochę pythona do clienta, itd. to pewnie trochę by mi to zajęło. I tutaj pojawia się moje pytanie - czy jest sens zaczynać się w to wszystko bawić ? Z tego co widzę nawet na mpcforum jest całkiem sporo dobrych techników, którzy jak wiadomo mają całkiem spore doświadczenie w tworzeniu serwerów itd. i jak bym szukał sponsora to wydaje mi się, że ciężko by było go znaleźć nie mając żadnego doświadczenia w robieniu serwerów. No i czy da się wgl wejść do tego świata twórców serwerów, bo jak patrzę np. na gotowe pliki serwerowe itd. to dużo ludzi pisze, że mieli to na kompie, a jednak nie było tego nigdy wcześniej na mpcforum więc pewnie sporo rzeczy jest przesyłanych od osoby do osoby, a nie upubliczniane na forum.

Opublikowano

Ja jestem technikiem na serwerze kumpla, on wykonuje 10% pracy, ja 90%. On tylko włącza maszynkę, ja siedzę w bazie danych i myślę, że to ma sens. Pracuję nad serwerem prawie tydzień po kilka gozin dziennie i jest ukończony w 10%. Myślę, że ma to sens, przynajmniej, jeśli chodzi o uczenie się pracy w bazie danych.

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

baza akurat jest najłatwiejsza , i tam w sumie roboty jest na kilka dni, wiadomo przy wgraniu np nowych przedmiotów czy mobów i tyle , reszte sie robi w plikach

Opublikowano

Cześć

Jak myślicie czy jest sens teraz zacząć uczyć się tworzenia serwerów do Metin2 ? Zanim bym ogarnął tworzenie questów, c++ do source, przynajmniej trochę pythona do clienta, itd. to pewnie trochę by mi to zajęło. I tutaj pojawia się moje pytanie - czy jest sens zaczynać się w to wszystko bawić ? Z tego co widzę nawet na mpcforum jest całkiem sporo dobrych techników, którzy jak wiadomo mają całkiem spore doświadczenie w tworzeniu serwerów itd. i jak bym szukał sponsora to wydaje mi się, że ciężko by było go znaleźć nie mając żadnego doświadczenia w robieniu serwerów. No i czy da się wgl wejść do tego świata twórców serwerów, bo jak patrzę np. na gotowe pliki serwerowe itd. to dużo ludzi pisze, że mieli to na kompie, a jednak nie było tego nigdy wcześniej na mpcforum więc pewnie sporo rzeczy jest przesyłanych od osoby do osoby, a nie upubliczniane na forum.

Odpowiedz sobie na pytanie co chcesz robić w życiu.

Jeśli wiążesz swoją przyszłość z "komputerami" to każde doświadczenie jest cenne. 

Jeśli podchodzisz do tego na zasadzie nauczę się tego tak szybko jak się da bo na tym można "szybko zarobić" to nie wiele Ci to da a czasu pochłonie sporo.

zQJdyie.gif

Opublikowano

Jeśli chcesz robić na Source to tylko od zera..

Dla mnie najgorszą masakrą jest przenieść stare pliki np. Gladora, Lastivi na Source..

A tu Dragon_Table_Soul.txt brakuje a tu potem brakuje itemów do niej..

Mob_proto się nie zgadza nie może db przeczytać.. 

Lecz to jest nic..

Najlepsze to jest przenieść z starego klienta na nowego..

Tu Mount nie działa tu masz fryzure taką a na gotowcu była inna..

Po prostu jak dla mnie masakra i czarna magia i już siedze w plikach emm od MSC ale pół roku temu siedziałem 4 msc i się poddałem bo mnie błedy zabijały..

Tego szybko idzie się uczyć, na początku jesteś tak zielony, że syssery dla Cb to zaszyfrowane rozwiazanie problemu po kilku dniach już ogarniasz i syssery i prawie all :D

Ja aktualnie stoje na dodawaniu MAP, RESPU Mobów na nich i ustawienia warpów..

Coś mi nie idzie to jest dla mnie najgorsze.

A i Questy..

Raz wgrasz a potem wyjebać go to cud.. xD

Na początku ucz się robić na gotowcach patrz co sie gdzie znajduje co sie stanie jak edytujesz..

Partrz na budowe tych blikow..

Jedne maja jeden podchannel drugie maja az dwa..

Channel 1_1 - Mapy takie jak m1

Channel 1_2 - Dungeony

Channel 1_3 - mapy do expa *-^ 

Uprzedzam jesli masz silna wole i nerwy to potrafi to wciagnac..

Ja od ponad już msc spie po 3h..

I od razu rób na vps.. Minthost 35 zł albo tanczy ucz sie konfigurowac bsd i wgrywac mysql bo np w Terenzo masz all gotowe i co bedziesz umial nic..

cooltext1_wrhasrw.png

Opublikowano

To pasja tworzyć jakie kol wiek serwery, to trzeba chcieć, więc spytaj się sam, czy ty to lubisz, odpowiedz jest tylko w twojej głowie :)

2LaT.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...