Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nazwa dysku w batchu

gutalos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da sie za pomoca batcha otworzyc dysk uzywajac jego nazwy? Tzn. mam dysk o nazwie powiedzmy DYSK1 i chce za pomoca tej nazwy otworzyc go tz. cos w stylu start G:, tyle ze nie uzywajac G tylko DYSK1. 

Ew. czy da sie sprawdzic komendami jaki label ma urzadzenie z ktorego uruchamiam tego batcha. 

Demokracja to ustrój, w którym możesz mówić, to co myślisz, nawet wtedy, kiedy nie myślisz.

- Edward Rutherford

Opublikowano

serio? 0 ? nic nikt nie pomoze?

Demokracja to ustrój, w którym możesz mówić, to co myślisz, nawet wtedy, kiedy nie myślisz.

- Edward Rutherford

Opublikowano

Używając komend dir zwraca ci listę plików w danym folderze, dodatkowo na początku:

Volume in drive S is Pliki

Albo komenda label + nazwa dysku

Opublikowano

inaczej. Che zrobic cos takego w batchu i problem jest z tym ze to E potrzebuje jakos uzysakac i wpisac do zmiennej, czy jakos tak

start E:\programs\startD.bat

uzywajac label LeroDisk w cmd nic mi to nie zwraca

- Edward Rutherford

Opublikowano

To mi daje nazwe tylko a ja potrzebuje jego litere :/

- Edward Rutherford

Opublikowano

Ehhhh... wpisywalem w googlu cos w stylu "cmd how to get disk label" i nic nie znajdywalo :p nie pomyslaem zeby zamiast cmd wpisac batch. Wielkie dzieki 

edit:

DO ZAMKNIECIA

- Edward Rutherford

Opublikowano

Tak w sumie czy wiesz moze jak dokladnie to dziala? w sensie  

for /f %%D in ('wmic volume get DriveLetter^, Label ^| find "LeroDisk"') do set DiskLabel=%%D

co robia poszczegolne czesci tej komendy? Tak łopatologicznie

- Edward Rutherford

Opublikowano

Nie wiem dokładnie, nie chce mi się rozszyfrowywać.

Nie używam batcha, bo nie widzę w tym sensu, skoro jest pod każdym względem lepszy powershell:

$drive = Get-Volume -FileSystemLabel ETYKIETA
$drive.DriveLetter

Tu chyba nie ma problemu w zrozumieniu ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

hmmm az ogarne tego powershella :P 

- Edward Rutherford

Opublikowano

Polecam, powinieneś mieć domyślnie w systemie zainstalowane PowerShell ISE - wygodny edytor specjalnie do pisania skryptów.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Hmmm. ten powershell wygl;ada fajnie, ale chyba batch jest bardziej universalny, bo pliczek .bat otworze sobie wszedzie gdzie jest windows, a z ps z tego co widze jest troche gorzej. Chyba ze zle patrze

- Edward Rutherford

Opublikowano

Powershella masz na każdym Windowsie 7+ i na XP od SP2 bodajże.

Opublikowano

no ale tam jakies uprawnienia trzeba dawac i chyba nie zrobie w nim tego, co robie w batchu

- Edward Rutherford

Opublikowano

E nie, to nie problem:

1. Piszesz skrypt w PowerShellu, zapisujesz go np. moj_skrypt.ps1

2. Tworzysz plik .bat do uruchamiania go z odpowiednimi prawami - musi mieć taką samą nazwę i być w tym samym folderze co skrypt PowerShella, np. moj_skrypt.bat

A to co powinien zawierać .bat:

a. jak niepotrzebny administrator:

@ECHO OFF
PowerShell.exe -NoProfile -ExecutionPolicy Bypass -Command "& '%~dpn0.ps1'"
PAUSE

b. jak potrzebny administrator:

@ECHO OFF
PowerShell.exe -NoProfile -Command "& {Start-Process PowerShell.exe -ArgumentList '-NoProfile -ExecutionPolicy Bypass -File ""%~dpn0.ps1""' -Verb RunAs}"
PAUSE

No i teraz możesz pisać wygodnie w PS a odpalać przez plik .bat

Zawsze też możesz na komputerze docelowym otworzyć PS jako administrator i po prostu zmienić ustawienia na:

Set-ExecutionPolicy Unrestricted

Co do drugiej części - raczej odwrotnie - wielu rzeczy w Batchu nie zrobisz a w Powershellu bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...