Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bezsensowny Model farmienia IP

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Od razu nadmienię, że nie gram już w lola od jakiegoś miesiąca/dwóch, a grałem w niego z małymi przerwami od 2010 roku.

Co myslicie o modelu farmienia IP (PZ), który nam dało riot games?
WIELU ludzi wypowiadało się już na ten temat i bez oszukiwania nazywanie lola f2p jest pół prawdą pół kłamstwem.
Racja, gramy za darmo oraz rejestrujemy się za darmo lecz bez wydawania pieniędzy ZEBRANIE wszystkich postaci
zajmuje "Lata". Spotkałem się z wieloma graczami, którzy mimo spędzenia ponad 2 tysięcy godzin w grze nie mieli nawet połowy postaci.

Rozumiem, że godziny inaczej sie przekładają w lolu ponieważ tutaj liczy się ilość meczy, a nie godziny spędzone lecz na tle innych gier wypada to wręcz tragicznie.

Po 2 tysięcy godzin spędzonych przy grze (zakładając, że zdobywamy 100IP za grę) jesteśmy w stanie zdobyć 300 tysięcy IP
Na chwilę obecną na zakup wszystkich postaci jakie mamy w grze potrzeba około 500 tysięcy IP. Nie zapominajmy o runach, których (wszystkich) łączny koszt wynosi 400 tysięcy IP.
A full zapełnienie konta stronami run ponad 100 tysięcy IP.

Nie każdy gracz może sobie pozwolić na granie dłużej niż 3 godziny dziennie więc generalnie by zdobyć "wszystko: to co potrzeba + wszystkie postacie" i mieć całkowity dostep do wszelkich taktyk (swapowanie postaci w queue) itd itp.
Trzeba spędzić przy grze 7 tysięcy godzin (nie zapominajmy, że nie za każdy mecz dostajemy 100 ip) (A by zdobyć WSZYSTKO: każdą runę, bohatera i max stron run  musimy przy grze spędzić 8,5 tysiąca godzin CZYLI PRAWIE ROK GRANIA 24/7 BEZ PRZERWY)

Innymi słowy League of Legends jest tak nieprawdopodobnie nieprzyjazny dla nowego gracza, że się to w głowie nie mieści. Bez wydawania pieniędzy miną lata zanim zdobędziesz "wszystko".
Developer zmusza potencjalnego gracza do, ALBO wydawania pieniędzy, ALBO spędzenia całego dnia przy grze by móc nadgonić pozostałych graczy, którzy siedzą w lolu już pare lat/pare miesięcy.

To zabawne w jaki to sposób umiera śmiercią naturalną ponieważ w innych grach mamy NIEMAL lub całkowicie darmowy dostęp do wszystkich postaci (bądź dostęp do nich nie wymaga porzucenia życia towarzyskiego).
Piszę ten temat jako gracz, który miał wszystkie postacie, wszystkie (potrzebne jego osobie) runy oraz ponad 18 stron run.
Na grę wydałem wówczas ponad 3 tysiące zł i bez tych pieniędzy możliwe, że do tej pory nie miałbym nawet połowy tego co posiadałem.

Głupio również jest przykładać lola do typowych MMORPG, ale nie oszukujmy się. Zmuszanie gracza do tak chorego wyboru czas/pieniądze jest można wręcz powiedzieć brutalne.

Co sądzicie na ten temat? Czy developerzy zabiją swoje złote dziecko pazernością i głupim modelem farmienia czy może gra jest po prostu zalecana dla dwóch grup społecznych

1. Ludzi skłonnych wydawać pieniądze
2. Ludzi siedzących przed kompem dzień i noc

Pozdrawiam c:

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Najlepiej zeby miec wszystkie postacie runy odrazu na stracie co nie -,-?.Skoro grales od 2010 roku w lola to po co piszesz ze trzeba 500k ip na kupienie wszystkich postaci? skoro 30-40% postaci jest useles albo jest nie grana ?.Runy 400 tysiecy? co ty za glupoty piszesz skoro na runy starczy  z 20-30k pz.Gram w lola od 2013 roku i mam 3 strony runy z 100 postaci przez 2 lata nie mialem problemow z 3 stronami run adc ,ad,ap  mam 100 postaci a gram tylko 6-10 championami.Jak zabijaja swoje dziecko? skoro co patch wychodzi skin i ludzie go kupuja -,-?  glupi model farmienia no prosze cie system farmienia jest normalny riot daje raz na rok podwojne pz i spokojnie mozna uzbierac 30k albo nawet wiecej podczas takiego eventu.Co z tego ze koleś kupuje postac za rp? skoro za pz jest taka sama i z takimi samymi bonusami o,O

Opublikowano

Czytaj uważnie ;)
Nikt nie powiedział o tym, że lepiej jest mieć od razu.
Napisałem, że smutnym faktem jest wybór przed jakim nas stawiają developerzy.
ALbo spędzasz fest czasu przy grze, albo płacisz fest kasy. Mowa o WSZYSTKICH runach, a nie o tym jak to sie cieszysz ze swoich ledwo 3 stron.
RAZ NA ROK, super event x) Tacy hojni orety rety.

Przykre, że istnieją ludzie którzy tańczą jak im riot zagra i sie cieszą z takiego modelu farmienia ip gdzie musisz ślinić się do kompa 24/7.

By mieć wszystko co się da musisz grać 24/7 przez ponad 355 dni. Moim zdaniem to gruba przesada i kretynizm.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Wiesz co łączy gracza grającego 3 lata i 3 miesiące?
Obydwoje nie mają wszystkich postaci.

Może jeżeli jeszcze nie doczytałeś to zaznaczę:

3 lata i dalej nie masz wszystkiego

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Czytaj uważnie ;)

ALbo spędzasz fest czasu przy grze, albo płacisz fest kasy. Mowa o WSZYSTKICH runach, a nie o tym jak to sie cieszysz ze swoich ledwo 3 stron.

Przykre, że istnieją ludzie którzy tańczą jak im riot zagra i sie cieszą z takiego modelu farmienia ip gdzie musisz ślinić się do kompa 24/7.

By mieć wszystko co się da musisz grać 24/7 przez ponad 355 dni. Moim zdaniem to gruba przesada i kretynizm.

I dobrze, bo gra polega tylko i wyłączenie na postaciach i oni nie chcą pozwolić, żeby od tak ktoś miał je wszystkie :)

Grasz sobie grasz dziennie po 3h i po jakimś czasie będziesz miał kilka swoich ulubionych postaci na daną pozycję xD po co komu wszystkie.

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym ;c

Piszesz o tych wszystkich runach i championach tak jakby posiadanie każdego z nich było obowiązkiem, co oczywiście nie jest prawdą.

Dzięki takiemu a nie innemu systemowi zdobywania punktów ip nowi gracze chętniej mainują jakieś postacie - szanują swoje punkty ip. Skoro zbierali na postać za 6,3K przykładowo tydzień to nie będzie tak, że zagrają champem jedną grę i stwierdzą, że im się nie podoba. Jak zbierasz na postać tyle czasu to przynajmniej spróbujesz się nią nauczyć grać, opanować jakieś podstawy etc. Gdyby typowy newbie dostał na start 20/30 postaci to tak jakbyś go od razu rzucił na głęboką wodę - a obecnie nowy gracz najpierw zaczyna "raczkować", dopiero później poznaje resztę mechaniki Lol'a.

A co do run: Tak na prawdę pomagają tylko w early game, nie są aż tak bardzo ważne. Poza tym do platinum na 100% wejdziesz nie posiadając więcej jak dwóch stron. Bo tak na prawdę liczy się to jak grasz a nie te przykładowe 15 ad w late game.

giphy.gif

Opublikowano

Gdyby IP łatwo dawało się zdobyć to gracz po zebraniu wszystkich postaci nie widziałby celu i szybko by grać przestał. Poza tym nie każdy gra wszystkimi postaciami. ;) Dla mnie taki system jest ok.

Opublikowano

3 lata i 3 miesiace, dzieki, akurat tyle bylem ze swoja byla ;v 

@topic

byloby w porzadku gdyby zwiekszyli dwukrotnie zdobywane IP

Hello there.

Opublikowano

Ja gram 3 lata i jakoś nie odczuwam potrzeby posiadania wszystkich 120 postaci bo:

a) nie miałbym i tak okazji w miesiącu zagrać KAŻDĄ z nich chociaż raz,

B) mam swoje ulubione postaci i z puli jaką posiadam (61 postaci) używam czynnie 15?

c) runy mam tylko potrzebne, chociaż mam 8 full stron run, to więcej mi nie potrzeba (może na 1-2 postaci oddzielnie bym chciał, ale po co? Da się te runy zastąpić tymi co mam).

Stwierdzenie: "Po 3 latach grania dalej nie masz wszystkiego" jest dwuznaczne. Można mieć 20 postaci i wbić Challengera i "zdobyć wszystko", a można mieć 120 postaci, mieć full konto i być w silverze. Ja tam się cieszę, że po 3 latach grania mam dylemat czy kupić np. Ekko czy Rengara (obu nie posiadam). Jakbym po roku gry zdobył wszystkie postacie, full runy itp., to gra w LoL'a opierałaby się tylko na wbijaniu dywizji a nie np. wyfarmieniu 6300 PZ na nowego bohatera. Gra by się stała po prostu NUDNA. Samo granie bez możliwości ciągłego zdobywania czegoś nowego (nie mówię o dywizji) po jakimś czasie się nudzi. Dobrym przykładem tego może być porównanie do Metina. Wbijając dajmy na to 250 lvl na jakimś prywatnym serwerze, mając pełne EQ do PvP, wszystkie wspomagacze z gry zostaje Ci tylko walka z graczami. Długo się nią będziesz cieszyć? To tak samo jak tu. Samo wbijanie wyższych dywizji wg mnie jest nudne i monotonne. Ale to tylko moje zdanie. :)

Opublikowano

aha gram od 1 sezonu i mam wszystkie postacie + teraz zbieram wszystkie runy bo nie mam co robić z IP więc nie gadaj że się nie da

//Nieregulaminowa sygnatura - za duży rozmiar, .gif.

Opublikowano

Tobie chyba jakoś wolniej ip lecą . Ja po roku gry mam 87 postaci i 6 stron.na runy . No, ale jak się przegrywa połowę gier ..

Opublikowano

Czytaj uważnie ;)

Ale po co komu wszystkie strony na runy XDD? skoro 3-4 strony wystarcza tank,ad,ap,adc,? no raz na rok dobrze ze robia taki event ? 500% pz wiecej za granie w 5? pls w 1 dzien przy takim evencie spokojnie mozna nazbierac 6k pz ty bys chcial ze co tydzien taki event czy co? placzesz ze wydałeś 3000 zl na gre a nadal nie potrafisz grac czy dalej nie masz full postaci.Model farmienia jest dobry ty bys zapewne chcial tak z 400 pz dziennie ? w kazdej grze trzeba siedziec 24/7 zeby cos osiągnąć.Ale po co komu wszystko skoro do grania wystarcza 15-30 championow zeby wbic challangera? "musisz grać"  ale czy riot zmusza nas to grania 24/7?.

Typie grasz od 2k10 i placzesz ze przez 3 lata nie mozna miec wszystkich postaci i uj z tym masz jakąś traume z tym? po co ci te wszystkie postacie skoro i tak nie sa one grywalne?????????.Tak samo runy po co komu wszystkie? skoro 40% run to syf.Czekam na temat w ktorym napiszesz ze riot to cwele bo nie daja nam RP'KOW do farmienia zebysmy kupowali skiny 

Opublikowano

@karol123742 wg ciebie 400pz dziennie to duzo? XDDD ja mam 1700 godzin od sezonu 3 i brakuje mi bodajże 16postaci a runy mam 4 strony i jakieś do zmiany ale brakuje stron bo ciągle Nick zmieniam za pz :v a i tak gram może 15 postaciami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...