Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Połączenie sieci ok. 150m

Agent K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :)

Chciałbym mieć bezprzewodowy dostęp z sieci jednego budynku do sieci w drugim budynku. Odległość między domami to max. 150m. Powyżej 5m nie ma żadnych przeszkód. 

Sprzętu na tę potrzebę nie kupowałem, mam go od dłuższego czasu i chcę go wykorzystać:

Dwa AP: AirLive WL-5460AP oraz TP-Link WR740N

Dwie anteny klienckie podobne do tych:

http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/51/32/19/63/5132196332
http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/51/94/11/37/5194113715

Połączyłem to wszystko tak:

TP-Link WR740N + Antena z pierwszego obrazka jako AP.

AirLive WL-5460AP + Antena z drugiego obrazka jako client.

Zasięg z TP-Linka łapie mi w tel. w okół domu, jednak AirLive nie wychwytuje tej sieci.

Próbowałem także w odwrotnej konfiguracji - TP-Link jako client, a AirLive jako AP ale nic to nie dało.

Czy wystarczy tylko, że antena kliencka znajdzie się w zasięgu anteny "nadawczej", aby w ogóle można było zobaczyć, że sygnał tej sieci dochodzi?

Dodam, że na razie testowałem to na poddaszu, czy możliwe, że deski o grubości 2,5cm w jednym i drugim budynku są przeszkodą, tak że w ogóle nie widzi sieci?

Dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam.

4417049059_6234f40fb5.jpg
Storm has passed but the destruction are still visible.

Opublikowano

Chodzi o kanał? Tego nie konfigurowałem, TP-Link jest na 8 kanale, a w tym AirLive nie widziałem takiej opcji przy pracy jako client. Myślałem, że urządzenie tak czy siak złapie sygnał i się dostosuje. :P

Opublikowano

Tak, chociaż teraz mam wątpliwości czy nie mijają się w pionie.

@Edit Sprawdzę wszystko jeszcze raz i dam znać.

Opublikowano

Anteny muszą się widzieć i najlepiej być w polaryzacji poziomej czyli ustawione na wprost do siebie. Wassermana ( ta tuleja jest pionowa i pozioma przetestuj w obydwu ustawieniach )

To że widzisz deski nie świadczy o tym że pod nimi nie ma blach albo czegoś innego co wytłumia sygnał. Zregóły proste routery maja zbyt słaby sygnał nawet do 100 m i nie wiele się zdają nawet anteny. Może widzieć nawet kilka kresek ale będzie za słaby odbiór sygnału, musiał byś kupić jakiś booster wzmacniacz przynajmniej dla jednej anteny na początek. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Udało mi się złapać sygnał, słaby bo 15/100 ale coś tam powoli chodzi. Mógłbyś podać jakiś model wzmacniacza, bo na allegro o różnej mocy i cenie są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...