Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoże ktoś z błędem przy instalacji mysql?

3Bitowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
po instalacji portów jak chcę zainstalować mysql na vpsie wyskakuje mi ten błąd wie ktoś o co w tym chodzi? Z góry dzięki za pomoc ;)

mysql55-server-5.5.44 pkg(8) must be version 1.6.0 or greater, but you have 1.2.6. You must upgrade the ports-mgmt/pkg port first.

*** [install] Error code 1

29026638031290829350.jpg

Opublikowano

FreeBSD 9.2 nie ogarnia tak PKG jak FreeBSD 10 trzeba zrobić jakiś upgrade żeby działało.. 

Porty nie mają nic do PKG głupotą jest instalować porty tylko po to, żeby instalować coś z PKG zwykłe zaśmiecanie..

Wpisujesz najpierw 

cd /usr/ports/databases/mysql56-server

Następnie 

make -DBATCH install clean

-DBATCH odpowiada za brak klikania emm jak Ci to wytłumaczyć instaluje wszystko na domyślnych ustawieniach ( uprzedzam instalacja przez make trwa bardzo długo ) ale przynajmniej masz pewność, że game i db się odpali bo na FreeBSD 10 instalacja mysql56 przez pkg trwa chwile ale odpalic source to instalacja kolejnych pakietów które nie są mi znane.

Następnie 

Wpisujemy komendy:
pwd_mkdb -p /etc/master.passwd
chown -R mysql /var/db/mysql && chgrp -R mysql /var/db/mysql && chmod -R 777 /var/db/mysql
4.Wchodzimy do pliku ee /etc/rc.conf by włączyć bazę MYSQL przy kazdym starcie :
Pod linijką sshd_enable="YES" wpisujemy: 
mysql_enable="YES"

Wciskamy ESC i wybieramy LEAVE EDITOR nastepnie SAVE CHANGES.

5.Wpisujemy  
service mysql-server start

6.Wpisujemy:
chmod -R 777 /var/db/mysql

7.Nadajemy hasło użytkownikowi root: 
/usr/local/bin/mysqladmin -u root password twoje-hasło
8.Logujemy się do MySQL na FreeBSD
mysql -p
9.Tworzymy dwóch użytkowników root i mt2

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje-hasło' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;

CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION ;
Wpisujemy
flush privileges;    

10.Wpisujemy:
quit
11.Wpisujemy:
shutdown -r now

Jeśli masz VPS na którego sam zainstalowałeś FreeBSD to musisz jeszcze odblokowac FTP i Putty

Wchodzisz w:

ee /etc/ssh/sshd_config

Szukasz

#PermitRootLogin no

i zamieniasz na

PermitRootLogin yes

i wpisujesz

/etc/rc.d/sshd restart

cooltext1_wrhasrw.png

Opublikowano

FreeBSD 9.2 nie ogarnia tak PKG jak FreeBSD 10 trzeba zrobić jakiś upgrade żeby działało.. 

Porty nie mają nic do PKG głupotą jest instalować porty tylko po to, żeby instalować coś z PKG zwykłe zaśmiecanie..

Wpisujesz najpierw 

cd /usr/ports/databases/mysql56-server

Następnie 

make -DBATCH install clean

-DBATCH odpowiada za brak klikania emm jak Ci to wytłumaczyć instaluje wszystko na domyślnych ustawieniach ( uprzedzam instalacja przez make trwa bardzo długo ) ale przynajmniej masz pewność, że game i db się odpali bo na FreeBSD 10 instalacja mysql56 przez pkg trwa chwile ale odpalic source to instalacja kolejnych pakietów które nie są mi znane.

Następnie 

Wpisujemy komendy:
pwd_mkdb -p /etc/master.passwd
chown -R mysql /var/db/mysql && chgrp -R mysql /var/db/mysql && chmod -R 777 /var/db/mysql
4.Wchodzimy do pliku ee /etc/rc.conf by włączyć bazę MYSQL przy kazdym starcie :
Pod linijką sshd_enable="YES" wpisujemy: 
mysql_enable="YES"

Wciskamy ESC i wybieramy LEAVE EDITOR nastepnie SAVE CHANGES.

5.Wpisujemy  
service mysql-server start

6.Wpisujemy:
chmod -R 777 /var/db/mysql

7.Nadajemy hasło użytkownikowi root: 
/usr/local/bin/mysqladmin -u root password twoje-hasło
8.Logujemy się do MySQL na FreeBSD
mysql -p
9.Tworzymy dwóch użytkowników root i mt2

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje-hasło' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;

CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION ;
Wpisujemy
flush privileges;    

10.Wpisujemy:
quit
11.Wpisujemy:
shutdown -r now

Jeśli masz VPS na którego sam zainstalowałeś FreeBSD to musisz jeszcze odblokowac FTP i Putty

Wchodzisz w:

ee /etc/ssh/sshd_config

Szukasz

#PermitRootLogin no

i zamieniasz na

PermitRootLogin yes

i wpisujesz

/etc/rc.d/sshd restart

Ogarnia ogarnia, miał wersję 1.2.6 a potrzeba było 1.6.0 ;p 

Poza tym jak wpisywałem pkg update to no oczywiście problem się zaczął począwszy od repozytorium a skończywszy na plikach konfiguracyjnych, których nie było i musiałem dodać... mowa o FreeBSD.conf

Ale to nic, po zrobieniu upgrade trzeba było plik konfiguracyjny pkg.conf zmienić nazwę tak, by nie czytało ciągle z domyślnego configa, tylko z konfiguracji FreeBSD.conf, ale to nic, trzeba było później wpisać komendę pkg2ng ale to i tak nie koniec, po tym poleceniu jak wyskoczył błąd o brak keys itd czego nie lubię, trzeba było foldery stworzyć, no i później dopisać do pliku FreeBSD.conf oczywiście key do digests.txz tak by FreeBSD pomyślnie rozpakował ale to nic, trzeba było dodać nowe repo, aktualne z freebsd.org pod FreeBSD-9.2 no i wkońcu ruszyła instalacja mysql...

Najgorsze jest to że Ci od FreeBSD'ka wspierają tylko 3 wersje FreeBSD ;( 8.4, 9.3 i 10.0 ;c 

No ale nic, rozwiązanie tego typu tutaj dałem i nie polecam nikomu instalować innej wersji FreeBSD niz 9.3, 10.0 w ewentualności 8.4

Jak ktoś będzie miał problem taki sam to najwyżej mogę to ogarnąć.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

ale mi na FreeBSD 10 nie chcialo odpalic Source..

Nikt na tym forum jeszcze nie napisał wprost i przejrzyście co trzeba zainstalować przez pakiety na maszynę by wszystko działało jak potrzeba.

Zgadzam się FreeBSD 10 ma PKG i nie trzeba kombinować :)

cooltext1_wrhasrw.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...