Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najstraszniejsza rzecz w lolu?

Varios_Awesome

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Codziennie gdy do solo q wchodzi setki tyś. Graczy. Lecz czasami pozostaje nam "ten najgorszy, najstraszniejszy i najbrutalniejszy". I czasami pozostaje ten koszmar graczy - support. Czy wyjaśni mi ktoś dla czego ten support jest tak znienawidzony i dlaczego? Sam nie lubie zbyt grac na suporcie bo nie umiem nim grac i ciężko carrować. Ale jeżeli prosisz o mida, typ sie zgadza, a zaraz potem dowiaduje sie że jak odda mi mida to pozostanie mu support.. to pisze "sry i mid" i support dla last picka. Czyli mnie. Pytanie zadane :)

Opublikowano

Granie supportem jest po prostu nudne, a w niższych dywizjach prawie każdy traktuje go jak śmiecia, ot co.­ 

Nic nie poradzisz ¯\_(ツ)_/¯

Opublikowano

Bo supportem nie zabijasz, supportem nie masz damagu i zdajesz się na swój team. Ludzie, którzy myślą w ten sposób mają wbite w głowę "jestem lepszy od niego więc czemu mam dać mu ważniejszą rolę".

Opublikowano

@Eryk w niskich dywizjach jezeli grasz supportem a twój team gra jak kupa to nie masz szans wygrac. Pozatym ja jak gram supporta wrecz usypiam z nudów.

Dlatego również BOT ssie. gdyz adc jest zalezny od supporta jak support od adc.

Opublikowano

I tak najlepsze jest to, że jeśli powiedzmy wszyscy wzięli swoje linie, a zostanie lastpick i musi iść supporta, to albo dodge'uje albo zacznie trollować, bo nie podoba mu się support, bo "i cant play support " "i dont have any supports" wtedy zawsze pytam, po jaką cholerę gra w LoL'a, skoro nie ma postaci na każdą linię, a będzie kiedyś musiał tam iść. Ja tam lubię grać wszędzie, ale ludzie po prostu nie lubią być, że tak powiem wsparciem, bo wolą robić dmg i penty i jarać się tym, że kogoś zabili, niż asystować. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

1. Support to rola, która zawsze musi polegać na reszcie swojej drużyny, nie da się nim tak łatwo carrować jeżeli nie dobierze Ci w miarę dobrego teamu.

2. Większość ludzi przywiązuje większą uwagę do swojego kda niż do tego czy wygrają/przegrają mecz. Skoro support to rola, która nie powinna zbierać zabójstw - automatycznie uważają ją za niegodną mainowania.

3. W sumie mało kto tak na prawdę potrafi grać supportami na przyzwoitym poziomie. I nie chodzi tutaj o mechanikę samej postaci. Większość osób nie wie kiedy i gdzie wardować, jakie buildy składać, kiedy mogą wejść w wymianę z przeciwnikami ani do czego tak na prawdę powinna służyć ich postać podczas fazy liniowej/walki drużynowej.

giphy.gif

Opublikowano

Trochę beka bo sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - ciężko kerować. No chyba, że support Brand/Velkoz bo na linii ładnie dają po mordzie i nie potrzebują pierdyliard AP a wystarczy jedynie maska, rylai i jakieś morello :v

Opublikowano

Poniewaz supportem nie da sie carrowac giereczek w soloq a tymbardziej w nizszych dywizjach Po pierwsze grajac duo bot komunikacja to podstawa a na soloq jest tego brak w platynie juz ludzie sa inni i zazwyczaj wiedza jak maja sie zachowac w sytuacjach kiedy kontratakowac itp.

Opublikowano

W LoLu problemem supporta jest to że nadaje się jedynie na początkowe fazy gry i tak naprawdę lata jedynie wokół ADC, w późniejszej fazie staje się kompletnie bezużyteczny jeżeli nie posiada jakiegoś heala czy CC'ka. Dobrym pomysłem jest wykreowanie nowej mety supportów (swego czasu skutecznie forsowałem AD GP na suppa, ale potem dostał reworka i z tego powodu została określona jego rola). Ale, gracze na tą chwilę nie lubią supportów bo niewiele robią, w Dota 2 suppy mają więcej do roboty, ba, nawet niektóre suppy robią za junglerów tam i mimo tego są supportami. Ogółem w LoLu brakuje zadań dla supporta, tych nie wymuszonych tylko tych których wykonanie coś daje. Bo na tą chwilę opiera się to na zwardowaniu krzaka i kryciu tyłka ADC który pcha się w niebezpieczeństwo.

Opublikowano

Nie chce mi się czytać skoro nawet Eryk dał taki post ;x...

większość osób nie lubi grać na supporcie bo uważa się za "Boga" tej gry i nie ma zamiaru "Marnować" czasu

Inne osoby wolą brać wszystko w swoje ręce i nie ufają swoim sojusznikom z teamu takie zwykłe dziecko któremu brak zaufania do innych

Jeszcze inni po prostu nie umieją grać na supporcie i ich przydatność na tej lini jest bliska zeru...

ale co do twojego posta Eryku Support nie zawsze nie ma demejdża...

Annie- Epicki support który ma po prostu sprzątnąć linie albo obić przeciwnego kery do low hp

Blitz ( full ap ) - taki blitz nie dość że przyciągnie wroga to zjedzie mu 90% hp... pytanie czy ma rozum i nie zapier** killa

Karma ( full ap ) - z takim czymś co jeszcze trafia z Q przeciwnik nie ma życia na lini... dosłownie i w przenośni...

jest wiele supportów które potrafią zrobić DMG a też zajebać wrogiego kery...

tym bardziej jak ktoś idzie "Niestandardowym" supportem i kerry...

Skill + pomysł = to: https://www.youtube.com/watch?v=HB0Rj_Zuh2w

//Edit: co do moich ulubionych lini są to Support i Top :)

Support - bo masz przeważnie darmowego Win-a albo Fun z gry i nie musisz myśleć tylko robi to twój ADC

Top - bo jest to nieco ciekawsza linia na której możesz się sam pobawić :D

9706514459913411143028.png

Opublikowano

Po pierwsze: supportem nie można carrować. Support jest do POMOCY W CARROWANIU I TF. Gdy czytam lub słyszę teksty typu "lol, grasz supportem, najłatwiejsza rola w całej grze" to aż się we mnie gotuje. Supportowanie staje się trudniejsze (według mnie, a na supporcie gram od ponad roku) w TF, trzeba wiedzieć co, gdzie jak. Dla początkujących supportów polecam gry Janną, bądź nawet Morganą, Tarisiem. Po drugie: nie załamuj się jeśli to na Ciebie wypadło supportowanie, przynajmniej nauczysz się odgrywać inne role. Np. taka użytkowniczka jak Nevastia (którą serdecznie pozdrawiam), kobieta na supporcie wie co robi i śmiga na sam szczyt. Także chłopaki, nie miejcie żali dupeczek jeśli do na Was wypadnie support!

janna_by_xlittlex-d8cqbj4.png

~ Janna, the Storm's Fury

Opublikowano

@Virge Jak to powiedział kiedyś Jankos, że jak się spotka 2 main supportów, to trudno  wygrać gre, gdyż main supporci mają inne mechaniki niż gracze z innych pozycji. Co prawda w tf poradzą sobie, ale na linii zostaną rozbici. Oczywiście są wyjątki, potwierdzający regułę

Co do tematu, Annie, Brand, Velkoz, Lux itd mają niezły dmg.
Chociaż widziałem też niestandardowe supporty typu Riven, Trynda. I nawet źle im nie szło ;) Ale pewnie byli to One trick pony.

jifdyv.jpg

Opublikowano

Support to wsparcie którym jak najbardziej można kerować. Z sezonu na sezon coraz więcej graczy decyduje się grać właśnie na tej roli. Jeszcze kiedyś w zgłoszeniach do teamu większość graczy to był mid/top ew. Jungler. Teraz naprawdę ciężko o dobrego Topa/Junglera, bo na 50 zgłoszeń do teamu, 30 z nich to support a reszta to ADC/MID. 

Oczywiście w niższych dywizjach panuje zasada pick-order, gdzie ludzie zmuszani na supporta wybierają LUX, feedując nią i nie zadając DMG tak jak się to z początku chciało. Szczerze to Leona pod full tanka bije więcej niż niewyfarmiona Lux. No ale niestety tak jest, że niższe dywizje z pewnym opóźnieniem zaczynają grać tym co trzeba, rozpoznają nowe mety czy... zaczynają grać na supporcie xD

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

@Virge Jak to powiedział kiedyś Jankos, że jak się spotka 2 main supportów, to trudno  wygrać gre, gdyż main supporci mają inne mechaniki niż gracze z innych pozycji. Co prawda w tf poradzą sobie, ale na linii zostaną rozbici. Oczywiście są wyjątki, potwierdzający regułę

Co do tematu, Annie, Brand, Velkoz, Lux itd mają niezły dmg.

Chociaż widziałem też niestandardowe supporty typu Riven, Trynda. I nawet źle im nie szło ;) Ale pewnie byli to One trick pony.

Nie wiem jak mówił Jankos, wolę słuchać Vandera ;)

Co do niestandardowych supportów, 2x trafił mi się Lee gdy byłam na adc, "trust me", a wyszła jedna wielka chu*nia. Veigar, TF również widziałam

janna_by_xlittlex-d8cqbj4.png

~ Janna, the Storm's Fury

Opublikowano

Ja podam inny przykład dlaczego nie gram już supporta na soloq.(grałem prawie dwa sezony na samym suppie aż pewnego razu stwierdziłem ze p******e taka robotę i wyruszyłem do buszu bo tam faktycznie można coś ugrać samemu)

Po 1 i najważniejsze-poziom graczy adc jest tak niski ze aż mi się czasami płakać chce patrząc jak to coś ciągle i ciągle pakuje się tam gdzie nie powinno-i przez to faktycznie aż odechciewa się grac(tak tak są wyjątki ale to jednak jedynie 1 przypadek na 20).

Po 2 ludzie uważają cie za jakiegoś lokaja i prywatnego ochroniarza masz zrobić to zrobić tamto ale jak odwalisz piękna akcje to nikt ci nie podziękuje (duble na bocie? GJ adc c**j w dupę suppowi)

Po 3 wiecznie nie masz golda kupujesz jakieś najtańsze itemy a i tak w late mało co robisz(wywalasz wszystko co masz aby  otrzymać tego twojego "partnera" z linni na nogach i na tym się twoja robota kończy

Suma sumarum nie dziwie sie ludziom ze nie chcą grac suppem bo to najbardziej irytujaca niewdzieczna i zwyczajnie denerwująca linia W SOLOQ (w drużynówkach gra suppem wygląda o niebo lepiej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...