Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiatrak głośno pracuje przy włączeniu gry

MrTime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od pewnego czasu po włączeniu gry, wiatrak zaczyna głośniej chodzić. Z tyłu PS3 (FAT) wyraźnie czuć większy powiew powietrza, dodam jeszcze że ciepłego. Tu mam pytanie, od czego to może być? Może pasta termoprzewodząca jest do wymiany? Rozkręciłem tą obudowę i skręciłem z powrotem, wolałem nie ryzykować. 

Mam jeszcze drugie pytanie, PS3 często nie czyta płyt, wkładam ją, pokręci się kółko w prawym górnym rogu i tyle. Trzeba płytę wyjąć i znów włożyć i tak kilka razy aż w końcu zacznie czytać. 

No i kur.a mam kolejne pytanie xD, podniosłem lekko ten napęd blu ray i jakiś pier.olnik wyszedł i teraz ps3 nie przyjmuje płyt. xD

fotka jak to wygląda:

Opublikowano

Możliwe, że pasta jest już stara. Poza tym, ogólnie wiek sprzętu może być przyczyną.

Wyjmij napęd i włóż z powrotem. Jeśli nie pomoże to prawdopodobnie napęd zaczyna ci padać.

Musisz z tego co pamiętam wyjąć zasilacz (to czarne) i włożyć ten pasek pod niego do odpowiedniego gniazda.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Teraz największy problem mam z tym paskiem, a dokładniej z podłączeniem jego. Jedna śrubka jest tak zjechana że nie da się odkręcić. Pasty termoprzewodzącej nie będę wymieniał bo znów coś spier.ole. Teraz muszę jedynie podłączyć ten napęd. Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Mi to brzmi jak kurz w srodku PS3. Wiatraki chodza mocniej bo sie przegrzewa. Mozliwe ze kurz jest na laserze. Aby pasek podlaczyc spowrotem bedziesz musial rozkrecic konsole i wyciagnac PSU pierw. Na youtube jest pelno filmikow jak to zrobic.

Na przyszlosc nie polecam rozkrecac czegos bez obejzenia filmiku jak to zrobic bo sie cos popsuje nie zauwazajac tego.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Oglądałem filmiki ale każdy środek PS3 wyglądał inaczej. Podłączyłem już ten pasek i działa.

Też tak myślę że laser jest zakurzony, bo po 10 minutach PS3 zaczyna łapać płyty, wcześniej jak się grało długo na nim od razu po włączeniu czytało płyty. Na razie zostawię tą pastę termoprzewodzącą dopóki nie przejdę The Last Of Us... 

Opublikowano

@MrTime

Zrob Fan Test i zobacz czy duzo kurzu wyjdzie. Na pewno to pomoze z glosnym wiatrakiem :)

Jesli nie dziala to przytrzymaj obydwa przyciski zamiast jednego. Jak skonczy robic test to poprostu odlacz i podlacz do pradu.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Taśma od napędu Ci się odłączyła... Ja moją nożem wkładałem bo palcem ciężko... (w slimce)
Zmień pastę. Aż dziwne, że ten FAT ci YLODa nie złapał przy wysokich temperaturach - powinieneś o niego dbać...

Opublikowano

Dobra, zmieniłem pastę i nadal bez zmian. PS3 w środku nie był zakurzony, delikatnie ale to wyczyściłem. 

Może dokładniej to opisze jak to wygląda, odpalam PS3 chodzi cicho, nie słychać go, wkładam płytę, odczyta ją za którymś razem i delikatnie wiatrak zaczyna pracować głośniej. Jestem w grze, wiatrak chodzi głośniej niż przed tym, gram chwilę i zaczyna wirować jak pralka (nie dosłownie xD). Podłożyłem rękę do tyłu i powietrze nie było nawet ciepłe, takie letnie. Wyłączyłem grę trochę zwolnił wiatrak, posiedziałem 3 minuty w menu i było już ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...