Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

VC maszynka do losowania

jasso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku informuję, że nie znalazłem podobnego tematu na forum, jeżeli jednak jest taki to proszę o informację i zablokowanie tematy :)

Cześć, startuję na nowo z C# po dość długiej przerwie gdyż dostałem ze szkoły propozycję do stworzenia czegoś takiego jak maszyna do losowania.

Na czym to miałoby polegać:

W otwartym programie ukazuje się coś w deseń maszynki do losowania na wzór tego

czyli pole dostępnych osób do wylosowania itp (tak jak na filmie nawet w płytszej formie), jest możliwość zapisu i odczytu pliku z listą osób w .txt - po wczytaniu lub wpisaniu ręcznie osób można przejść do losowania.

Tu jest jednak taki +/- aby losowanie odbywało się bez powtórzeń do momentu gdy ostatnia wolna osoba z listy nie zostanie wybrana - wtedy losowanie zaczyna się od nowa :)

Jest szansa żeby coś takiego zrobić, albo jak najbardziej mnie na to naprowadzić - nie chcę tu wyłudzać od ludzi obeznanych ich wiedzy jeżeli to duży problem ale chciałbym się chociaż dowiedzieć jak zrobić odczytywanie pliku z listą osób, zapisywanie go (kod) oraz losowanie bez powtórzeń do czasu końca listy.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Odczytywanie plików - klasa StreamReader.
Zapisywanie plików - klasa StreamWriter.
Odcztujesz za pomocą metody ReadLine();
Tut
Listę osób możesz przechowywać w Liście, wylosowane również- w zamierzeniu są dwie Listy.
Przykład:

List<string> osoby = new List<string> { "Makin","Adam", "Noob" };
List<string> wylosowani = new List<string>();
Random rand = new Random();
string OsobaWylosowana;
//losowanie
foreach (string nazwa in osoby)
{
OsobaWylosowana=osoby[rand.Next(0, osoby.Length-1)];
if (wylosowani.Any(x => x == OsobaWylosowana)) //jeśli wylosowana osoba była wcześniej wylosowana
//{
	//co chcesz
//}
else //jeśli nie była jeszcze wylosowana
//{
	wylosowani.add(OsobaWylosowana) // dodaj tę osobę do listy wylosowani
//}
}
Opublikowano

Dzięki ArcheR tego mi było trzeba :P, lecę obadam jak to wygląda w VC dodam co trzeba + muszę się pobawić w te zapisywanie ^^

+ leci :)

1390144171-U592769.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...