Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie monitora [Hz]

Renuś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się zapytać czy podkręcanie hz monitora jest bezpieczne. Co wy na ten temat sądzicie? Mi udało się osiągnąć 67 hz przy FHD i 84 hz przy 1280x1024. Tylko czy ta druga to nie jest zbyt wyśrubowana wartość ;P

Jak to zrobić?

Panel Sterowania Nvidia->Zmiana Rozdzielczości-> dostosuj...-> utwórz rozdzielczość dostosowaną...->

Tryb wyświetlania(zgłaszany przez system Windows): Piksele w poziomie:xxxx Linie w pionie:xxxx

Częstotliwość odświeżania: (tu ustalamy i klikamy przycisk test, jak ekran nie różni się od tego co wcześniej mieliśmy to klikamy NIE i podbijamy oczko wyżej, jak już się wyłącza lub mamy "efekt 3D bez okularów" to cofamy oczko i klikamy TAK") następnie okejka, wybieramy rozdzielczość i zastosuj. Jako dowód screen:

post-459571-0-53061200-1445871804_thumb.png

Opublikowano

Szkoda, że mam opcję Dostosuj tak, że nie mogę jej kliknąć, na każdej rozdzielczości tak mam..

Btw. są inne programy do podkręcania HZ monitora, sam wczoraj korzystałem i przy 85hz musiałem przejść na tryb awaryjny i usunąć to i ustawić domyślne bo nie mogłem normalnie wejść do windowsa, monitor nie odczytywał.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Musisz zaznaczyć obecna rozdzielczość, kliknąć na nią zastosuj i dopiero wtedy dostosuj będzie można użyć (cchyba że masz notkę w nawiasie co zrobić w ustawieniach 3d). Po ustawieniu zmniejszenie coś tam CVG mam 71 Hz na FHD przez DVI

Opublikowano

wszystko w pelni bezpieczne, bylebys nie przesadzil, mysle ze lajtowo z np 75hz jestes w stanie zrobic 90hz, ale to glownie jak masz z azji jakis monitor, bo stamtad przychodza najlepsze monitory do oc

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Jak mam 1280x1024 i 84hz to pokazuje się ostrzeżenie tryb optymalny 1920x1080 60Hz :D

Ja dostrzegłem już różnice między 60 a 67 Hz

Może kiedyś kupie 144hz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...