Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tut Jak Szybko Nabic Lvl Szamanem Smok I Zalatwic Extra Eq !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam niektórzy sadza ze szaman jest kijowy i nie idzie nim expic po tym poradniku napewno przekonacie sie ze szaman nie jest taki zly :)

1.wykonujemy polowania na male lvle od 1 do 5 wtedy dropia tarcze zbrojki i helmy (w tarczach nno lub inne bony) jezeli pofarci sie nam i dropnie np nno lub cos innego mozemy uznac to za wielki sukces oczywiscie sellamy (cena zalarzy od servera)

2 jezeli dropnie nam tarcza +10 int sprzedajemy powyzej +5inta oplaca sie sprzedac poniewarz mozemy zarobic nawet na tym okolo 1kk

3 1 skill jaki bedziemy robic to pomoc smoka buffujemy gdzie idzie wkrecamy sie do pt (warto tez byc w jakiejs gildi i kiedy nie uda sie wam nikogo znalezc piszecie do all z gildi)

4 jezeli mamy juz 21 lvl + warto zalatwic jakies eq tarcza helm i zbroja wachlarz minimum +5 ( najbardziej oplaca sie kupywac helmy i tarcze w shopach osob ktore expia w v2 taki helm i tarcza wtedy kosztuja okolo 20k nie warto sie bawic w uleprzanie !

5 bierzemy misje zeby dednac mi-jung dostajemy srebrna bronzolete+0 sellamy za okolo 300k (cena zalezy tez od servera )

6 kiedy mamy juz okolo 25lvl i ponad 500k mozemy zaczac zalatwiac leprze eq

wodny wachlarz +7,6 (uleprzacze nei sa droge max 40k)

różowa szata+6 lub milosna+4 ( nie warto robic milosnej na +5 i kupywac kk 1 kk kosztuje okolo 250-300k sztuka )

tarcza moze zostac bojowa lecz postarajmy sie zrobic ja na +7,8 (uleprzacze kosztuja 30k)

helm warto kupic czape fenixa+5 za 20k i zrobic na +6 (uleprzacze kosztuja 40k)

zlote kolce +6

7 buffujemy typkom dalej az do 30lvla

8 kiedy mamy 30 lvl warto zalatwic sobie antyka lub jesionka oto najprostrzy sposob

robimy dropka woja/wojke mental pakujemy w silne kupujemy mieczyk na +5,6 mnisia+5,6 tarcze +6 helm +6 (wyniesie nas to okolo 30-40k ale naprawde sie oplaca) wbijamy 10 lvl i idziemy na przeklete (znajdziecie je na obszarach gildi) bijemy wilki az do 15 lvla potem idziemy na niedziedzie z srednio 10 -20 spotow dropi 1 antyk,jesionek,lub kozy kozy sellamy (cena zalerzy od srednich lub um) podobnei z jesionkami i antykami jezeli macie w nich srednie powyzej 30% sellamy (cena zalerzy od servera kiedy mamy juz okolo 3-4 pary jesionkow lub antykow uelprzamy je u kowala jezeli uda wam sie uleprzyc 2 pary na +5 tylko 1 robicie na +6 jezeli macie 1 pare na +6 2 robicie na +6 jezeli uleprzy mozecie sprobowac 1 pare na +7 jezeli spali 2 nie uleprzacie i takim sposobem mamy juz antyka

9 teraz zaczynamy expic sami jako 2 skill dodajemy smoczy skowyt pytacie dlaczego nie blogoslawienstwo lub odbicie skoro bedziecie buffowac otóż od 30 lvla + musicie zaczac expic sami pamietajcie nie liczcie na nikogo !! wiec expimy na dzikusach , orkach buffujemy tylko na BO lub na innych potworach na dzikusach wam sie to nie oplaci expimy do okolo 36

10 kiedy mamy 36 lvl+ zalatwiamy szate na 34 lvl +4 i bedzie git expimy na bo po 1 grupce lub buffujemy az do 42 lvla

11 kiedy mamy 42 lvl nasze eq sie zmienia

kupujemy okrogla tarcze +6

potem staramy sie zrobic ta zbrojke na 42 +6,7

ebony + 6 7

12 expimy do 45 i zbieramy kase (lowimy ryby kupujemy taniej sprzedajemy drozej chodzimy na metki probujemy hackowac konta 20-25lvl)

13 kiedy mamy 45 lvl robimy bojowca jezeli jestescie w gildi napewno ktos wam pomoze :)

14 kiedy mamy bojowca teraz exp juz bedzie bajka :) idziemy na góre sohan i expimy do 55

15 kiedy mamu 55lvl jako 3 skill pakujemy strzelaka jezeli macie 3 skille na M warto zrobic je na M3-M5 (robimy tylko strzelaka i skowyt w pomocy smoka krytyk az tak sie ni zwieksza a ku sa drogie (po 200-300k) expimy na V1 do 61 :)

16 kiedy mamy 61 lvl nasze eq i postac powinny sie zmienic skille dobijamy do G i zaczynamy robic pomoc :)

antyka robimy na +7 jezeli uda sie go zrobic staramy sie o +8,9 (mozecie robic bodziami jak macie kase )

tarcze nie opyla sie nam robic okraglej na +7 warto zainwestowac w jakas tarcze na 61 +6,7

szate robimy na + 8 lub 9 (powinnismy zrobic ja bodziemy za duzo mamy do stracenia )

17 od 61lvla kiedy mamy take eq lub zblizone ;) do tego jakie napisalem mozemy isc na zielony lasek i expimy tam aż do 70 :)

18 kiedy mamy 70 lvl nasze eq powinno sie zmienic

zbrojka barona + 6,7 (perel nie kupujemy lowimy i otwieramy malze )

wachlarz lub dzwon na + 7 8

i staramy sie zrobic ebony na + 8,9

19 kiedy mamy juz takie eq i lvl powinnismy wiedziec co gdzie i jak :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Co to za nowa rasa szamana w metin2 PL, że na 61 lv expimy nim w red lesie z eq +6/7? :DxD

LIBERTA PER GLI ULTRAS! 1908!

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik.Leci + chociaż go nie czytałem :) ale widzę, że się napracowałeś.

Masz sprawę ? To spie*dalaj !

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik.Leci + chociaż go nie czytałem :) ale widzę, że się napracowałeś.

To przeczytaj jakie są głupoty w nim ;)

Szanse na trafienie jakiegoś korzystnego bonu na początek gry jest bardzo mały, a samym buffem nawet na dzikusach nie wyrobisz na to eq ...

LIBERTA PER GLI ULTRAS! 1908!

Opublikowano

Co do tego że szaman to dobra postać się zgodzę i nawet szamanem na 20-25 lvl udźwignąć idzie spota na dzikusach (o polanke chodzi) tylko troche się go będzie długo tłuc z tego powodu że szaman ma małe hity chyba że stworzony pod pvm (player vs mobs) skowyt M1-M3 i jedziemy można łatwo zrobić defa 250+ na szamanie wystarczy zbroja na 18 +7/8/9 tarcza na 21 przynajmniej +6 i czapka +6/7 i lekko sie dźwiga spota. Wiem to z własnego doświadczenia gram na serwerze Serwendes jak narazie mam pro eq zbroja na 26+6 bon 1k hp i kd defa +2 czapka na 21 +6 5 katna +7 dzwon na 10 lvl +8 lub do pvp szaman vs szaman wachlarz na 15 lvl +7 z kd szamana +3 xD wbijałem dla jaj i wbiło ogólnie szaman fajna postać tylko trzeba mieć do niego cierpliwość

Niezgodze się z tym

bijemy wilki az do 15 lvla potem idziemy na niedziedzie z srednio 10 -20 spotow dropi 1 antyk,jesionek,lub kozy

ja lałem około 2 godziny i nic kompletnie nic na 10 lvlu biłem i nic żadnego antyka/jesiona/fmsa/riba/jelonka/kóz ;p

Opublikowano

po 1 pisał to "noobek" który sam nie umie grać bo jak można expić od 45 do 55 na sohan? potem w lesie na 61... chciał zabłysnąć na forum... po co sie trudzic szamanem jak można zrobić bodego i na metki w m2 potem sprzedajmy dropa lub eq jak juz sie wam dropic nie chce i robimy pro szamana bony są 6 na inta i 12 a nie 5 i 10

popracuj nad ortografia i pierw zacznij grać szamanem a dopiero pisz poradniki

RastaBoy - widać ewidentny spam... nie czytasz a posty piszesz - leci report

74875895745308445608.jpg

Królowa Śląska Tylko POLONIA Ona na zawsze w sercach naszych jest,

na wieki będzie przez nas wielbiona, Dumą Bytomia ona jest!

Opublikowano

ci co tak krytykuja, napiszcie sami a nie czyja prace krytyujecie...

poradnik troche chaotyczny, ale wielki plus za prace wlozona w napisanie go :P

Opublikowano

Co do tych którym się nie podoba to już wasza sprawa jak dla mnie to ładnie opisane sam gram szamanem :) pozdro

+ dla ciebie

Opublikowano

@Offline, nie widzę w sensu wymyślać poradnik na bieżąco... Może na privach tak sie robi.. Do tego twoja ortografia <_<

1 punkt.. już tu widać, że chyba nawet nie grałeś w metina. Z takich misji dropi tylko 1 tarcza, że trafi się bon szanse są baardzo małe, a że to będzie NNO to już w ogóle. NNO sie dropi w V2.. (na pewno szybciej, niż zakładanie nowych postaci i robienie misji na chyba 3lvl)

2. Gramy szamanem, tarcze 10 inta (na PL 10? -.-) lepiej sobie zostawić..

3. Buffowanie. Bardzo oryginalnie ;x Ja szamanem healerem (leczenie m1 i dzwonkiem 10lvl +9) 25-30lvl brałem spokojnie całego spota dzikusów, tracąc tylko kilka potek ;) Potem oczywiście jesion +9 i na pustynie.. Więc jakbyś nie wiedział, buffowanie nie jest jedynym sposobem expienia szamana. Wystarczy umieć go rozbudować. Gildia na 5-10lvl? Na pewno ktoś będzie chciał buffa w takiej gidlii ;x O ile ktoś oprócz cb i lidera w niej jest. Poza tym, pomoc smoka 4-9 i juz chcesz buffować? xD

5. Można ją ulepszać do +5 (czasami o dziwo ulepszy) i na +6 bodziem/gildyjnym i wtedy pójdzie za o wiele więcej. Jeśli się ma kase oczywiście. Dlatego radzę kupić trochę yang na allegro na dobry początek :D Są bardziej przydatne od IS ;x tylko nie wydawać wszystkiego od razu to podstawowy błąd...

Dalej już mi się nie chce krytykować, ale mam na prawdę dość sporo zatrzeżeń do tuta. Widać, że pewnie nawet nie próbowałeś sprawdzić, czy poradnk działa.. Poza tym ILE BYŁO JUŻ TYCH TUTORIALI JAK ROZBUDOWAĆ POSTAĆ! omg

@Dark's. Nie napisałbym lepszego? Jak znajde gdzieś moją starą stronę to ci pokaże moje wszystkie tutki dotyczące rozwojowi postaci na globalnych serwerach metin2, większość testowana na koreanie. To, że Ty nie dałbyś rady takiego napisać, to nie znaczy, że każdy. Takiego tuta - wystarczy się nudzić i pisać to, co ci przyjdzie do głowy..

Opublikowano

Kazdy sie czepia, ze naszybko, ze noob pisal,

Ale sami byscie takiego nie napisali wiec nie krytykuj innych, wideac ze on wlozyl duzo pracy w poradnik

+dla ciebie

Opublikowano

Jak dla mnie to w porządku poradnik ;D I naprawde przestańcie go krytykować ... Nawet ja gdybym uważał że to głupi poradnik ( choć jest całkiem całkiem;) ) to bym tego nie wypowiadał , jak sam mam tylko czarniutkie gówienko w kibelku... PzDr wam nupki...

Nie spamuje i jestem nowy(mam mało postów)

Opublikowano

po co odkopałeś poradnik jak poradnik jest po to żeby się na nim oprzeć grając w metina więc nie jęczcie tylko sami cos wymyślcie

@ a tobie też się nudzi yoo?

Pozdrawiam

(zbieram + nie - :) )

Opublikowano

@UPy Sami coś wymyślcie? Wymyśliłem coś dawno. Tylko woja mi się chciało przerabiać HTML -> BBCode, uważam za zbędne przerabianie całego tuta, skoro jest ich na MPC aż za dużo

warriorj.png

Wojownik jest najczęściej wybieraną klasą, wg. wielu do PvP, wg. innych do PvM. Wg. mnie jest to uniwersalna postać, bardzo duże hity, czyli szybkie expienie i wykańczanie przeciwnika, jednak bardzo mało obrony. Przy mentalu jest to redukowane silnym ciałem (dla tego jest uważany za najlepszą postacią do PvM), ale silne ciało w PvP nadaje się tylko do walki z drugim wojownikiem (skille większości klas to magia, nie hity, więc zwykła obrona nic nie daje) + do tego zabiera nam 17-20 pkt umiejętności (jeden atakujący skill m więcej w PvP może zadecydować o wyniku). Body szybko zabija mobki, ale gdy zlurujemy sobie ich za dużo, nie zdążymy uderzyć. Wojownik jest najczęściej wybieraną postacią, dla tego na prywatnych serwerach trzeba uważać na KD woja, ABSy na broń i bonus silny przeciwko wojownikom +XX%, które ludzie robiący postac do PvP wstawiają chętnie do swoich itemów.

wojbodyx.png

Build pod Exp i PvP jest niemal identyczny w PvP tylko szybciej inwestujemy w Szarżę i (na globalach) broń. Poniżej opisany build pod Exp

Robiąc wojownika body pod exp mamy 2 wyjścia, a raczej 3. 1 z berserkiem, który JESZCZE BARDZIEJ zwiększa otrzymywane obrażenia, ale zwiększa szybkość ataku, co jest przydatne w biciu metinów i expieniu z konia, lub bez berserka. 3 wyjście to wyexpić 86lvl (co często nawet na prywatnych serwerach jest dość sporym osiągnięciem) i wyszkolić się we WSZYSTKICH umiejętnościach. Do rzeczy:

Statystyki:

Wiele osób uważa, że przy bodym powinno się więcej dawać w siłę, niż w witalność CO JEST DUŻYM BŁĘDEM! Obrona i HP w tej profesji jest niezwykle ważna, dając w siłę zwiększamy już i tak potężne hity. Najlepszym rozwiązaniem jest 1:1 Witalność:Siła, gdy już obie cechy osiągną max dalej w zręczność. Int nie jest nam do niczego potrzebna, zwiększa tylko trochę manę a to jest zupełnie niepotrzebne.

Skille: na początku dajemy po 1 do wszystkich (no chyba, że nie chcemy berserka, on na 1 tylko przeszkadza), ustalamy w którym miejscu maksujemy berserk (o ile go chcemy, polecam 3/4) i dalej po kolei:

wojbody1.png

Aura miecza jest najlepszym skillem wojownika body.

Gwałtownie zwiększa zadawane przez nas obrażenia

bronią białą. Niestety, to również najdroższy do wyszko-

lenia skill w grze.

wojbody1.png

Wir miecza to również dość drogi, silny skill wojownika.

Bardzo przydaje się w expieniu, bowiem atakuje wszy-

stkich przeciwników wokół. Dmg również niczego sobie.

wojbody1.png / wojbody1.png

Trzystronne cięcie i szarża. Tutaj kolejność jest obojętna,

zależy co wam się bardziej podoba. Siła taka sama, trzystronne

nawet trochę więcej, ale trudniej wycelować. Szarża omdlewa,

100% celności i często działa na mobki obok. Jeśli nie

jesteśmy w zbyt dobrej sytuacji finansowej, lepiej wybrać

to, czego KU na serwerze jest tańsze. Wtedy szybko się

wbije na G ;)

Itemy:

EQ dla wojownika jest dość drogie. O dobrą zbroję na prywatnym serwerze pozabijali by się. Dla tego na privie należy najpierw inwestować w zajebistą broń i bony na krytyka + jeśli na serwerze jest, jak najprędzej kupić KD+5 defa, uchylenia, witalności do naszej zbroi. Na globalach bardziej skupić się na defensywie - dobra zbroja z KD obrony +3/4 byłaby idealna, jeśli nie mamy kasy to łowimy. Z wyższym lvlem kupujemy lepszą zbroję i wkładamy KD defa +5 (100 obrony to nie tak mało) (nie wiem czy na PL już jest ale na koreańskim globalu na pewno ;)) Dopiero po zbroi i itemach na HP inwestujemy w broń +7/8/9. Bony na HP, siłę, wartość ataku i oczywiście krytyk/przeszywka. W PvP przydąło by się kilka ABS'ów i bon na ludzi.

ninjaw.png

Build pod Exp

Wojownik mental kładzie nacisk na defensywie, z siłą broni dwuręcznych (które na koniu nie są takie wolne) staje się idealny do Expienia. Wystarczy tylko dobra broń, może lepsza zbroja żeby jeszcze bardziej zwiększyć obronę i można ruszać na stworki z lvlem 2x większym! (no, może troche przesadziłem :P)

Statystyki:

Podobnie jak w bodym, wiele osób popełnia błąd 2:1 Witalność:Siła. Mental obrony ma dosyć, więc dla czego nie wydać kilku yang więcej na poty i szybciej załatwiać przeciwników dając więcej pkt w siłę? Dla tego polecam build 1:1 Siła:Witalność trochę szybciej pójdzie exp, a dedać i tak nie będziemy.

Skille: u mentala są one dość dowolne, kolejność można zmienić zaraz po wymaxowaniu duchowego uderzenia, sam korzystam z różnych więc podam tylko ten najczęściej stosowany układ.

wojbody1.png

Silne ciało - podstawa PvM. Po prostu dodaje dużo defa. KU dość drogie.

wojbody1.png

Największe DMG. KU nie jest tanie, ale nie kosztuje tylko co aura.

wojbody1.png

Walnięcie - nie wiem, dla czego wojownicy maxują to jako 3. Może dla

tego, że ma największe DMG z pozostałych skilli? Nie wiem, ale ja

wole to zawsze wymaxować jako 4/5.

wojbody1.png

Nie wiem, dla czego jest maksowane jako przed ostatnie. Do expa

bardzo dobry skill, tanie KU - ja bym wymaxował jako 3 ;)

wojbody1.png

Chyba najmniej przydatny do expienia skill mentala. Ale w PvP się

sprawdza całkiem nieźle - tanie KU, 100% celności, szansa na omdlenie.

Itemy:

Na privach jak i na globalach koń bojowy, dobra broń 2 ręczna i jest dobrze. Można dokupić lepszą zbroję, no bo w końcu na samym silnym nie możemy polegać, ale najpierw lepiej martwić się bronią :)

Tak, wiem, nie dokończony, ale te <div>, if(){ }, rand('000000','999999'); (losowy kolor czcionki ^^) - nie chciało mi się robić. Pozdro ;d

@DOWN: MiałEM szamanKĘ? Coś mi się nie wydaje, że ta postać twoja ;d

Opublikowano

+ za chęci.

Aczkolwiek o grze szamanem za wiele nie wiesz.... w zasadzie o grze w metina mało wiesz. Ja szamanem gram niemal od początku istnienia metina. Mia lem szmanke 80+ zaczynając od zera. A botów i hackow nie było albo mało kto o nich wiedzial. Podstawa dla samotnie expiacego szamana to strzelak-skowyt-pomoc(1pkt) blogo ewentualnie zamiennie blogo z pomocą. EQ dobre to wiadomo. KU czytane codziennie za wszelką cene -robienie biologa codziennie ! Takim szmanem mozna expic i targac na pvp mocniejszych lvl z kazdej rasy no za wyjątkiem BM moze ale tez sie da.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...