Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc z wyborem klasy po 4.8

Gexus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kiedyś grałem w aiona klerykiem i było bardzo fajnie,ale teraz usłyszałem,że wprowadzili patch 4.8,który podobno dużo zmienił i chciałbym

się zapytać,czy kleryk dostał nerfa jeśli chodzi o heal ? Ogółem będę miał duo z Gladem więc zawsze mi zostaje chanter... no ale jednak mam

nadzieję,że nie zepsuli mi tego kleryka.W sumie jakbyście mi napisali,czy chanter też dostał nerfa byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Nie zepsuli kleryka. W zasadzie heal jest lepszy i łatwiejszy (bardzo fajna vision stygma). Z dpsem też sobie daje rade (CL co minutę, WoD co 10). W zasadzie to i tak wciąż największy dps na bossach robię z takich skilli jak Noble Summon Energy, Earth's Wrath, Chastise.

Chanter nie dostał nerfa -.- Może troche mało mantr do wyboru :< (ukradli mi Elemental Mantrę :<). Vision trochę beznadziejne, no ale co poradzić.

W zasadzie każda klasa coś tam dostała, coś jej zabrali. Największego kopa dostał bard.

Opublikowano

Hmm,hmm.

A to tak się zapytam.Do Pvp lepszy byłby Glad+kleryk czy chanter ? Chanter ma więcej CC,a kleryk większy heal,ale myślę,że ten heal może nie zrobić takiej różnicy

jak duża(podobno) ilość CC chantera.Wolę się zapytać,ponieważ moje doświadczenie z pvp jest no...małe.

Opublikowano

Hmm,hmm.

A to tak się zapytam.Do Pvp lepszy byłby Glad+kleryk czy chanter ? Chanter ma więcej CC,a kleryk większy heal,ale myślę,że ten heal może nie zrobić takiej różnicy

jak duża(podobno) ilość CC chantera.Wolę się zapytać,ponieważ moje doświadczenie z pvp jest no...małe.

To i to jest dobre. Nie ma lepszego.

Glad Chant - większy i szybszy Burst.

Glad Cler - Dispel i większy heal.

Kto co lubi ale każde połączenie jest dobre tylko trzeba umieć grać tymi klasami.

Opublikowano
To czym będziesz grać, powinno zależeć od twoich preferencji, ponieważ kler i chanter to dwie skrajne postacie, o różnych stylach gry. Łączy ich w zasadzie tylko to, że mają podobną ikonkę i mogą leczyć.

Chanter jest klasą fizyczną melee (3m zasięgu, 7m z rozciagałki). Jednocześnie jest dużo twardszy niż kler, bo ma więcej defence(zamiast nam dawać jakieś przydatne staty w setach to dowalają def...). Ma 5 stunów: dwa dystansowe (12s i 24 s cd), jeden po parowaniu (30 s cd), więc w zasadzie odpada przy pvp z magikami , jeden po remove shocku (3min cd) i ostatni ze stygmy, który pojawia się jako czwarty skill w łańcuchu (3xannihilation i potem stun). Do tego randomowe obalenia + w zasadzie 3 ze skilli. Soul crash (1min cd), który się uaktywnia jak cel jest zestunowany. Pentacle shock, który pojawia się czasami jako 3 skill w łańcuchu (meteor strike). Trzeci, czyli Disorienting Blow (cd 1min) jest dużą stygmą i w zasadzie od 4.8 jakoś jej nie używam. Oprocz stunów i obaleń chanter ma jeszcze dwa boundy (czyli przeciwko postaciom fizycznym), Binding Word (30 s cd) i Soul Lock ze stygmy (30 s cd), o tyle fajne, że są dystansowe. Jest jeszcze bound za 4k dp, ale w zasadzie nikt go nie używa. Lepiej użyć to dp na tremor, który jest tarczą na 6 s+obszarowka na 12 osób i daje możliwość hm zestunowania (knockback coś jak ten randomowy zielony stun z broni u niektórych postaci). Jeśli chodzi o support, to w zasadzie jest to taki buffmen, bo heal średniawy (chyba już nawet bard ma lepszy), który ma zwiększyć atak i jednocześnie przeżywalność pt. Najfajniejsze jest to, że chantera bije się na końcu (5 albo 6 mark) ^^ Oczywiście kantor nie jest jakimś tragicznym healem i przy obecnych czasach spokojnie wyleczy sauro, rentusa itp.

Natomiast kler jest postacią magiczną i dystansową. To za co kocham klera to dispel (dispel to podstawa każdego pvp! niestety chanter nie posiada dispela na grupe, a swoj ma tylko co 1min) i super skille za dp. Za dp masz dwa % heale, super rzecz jak ma się x-formę+oczywiście wod (na instancjach dps z woda to gdzieś ok 100k dps jak się jest w secie pod mb). Kler ma tylko 1 stun (24 s cd), blinda ze stygmy (15 sekund trwania 2min cd) i root co 10 sekund (tutaj akurat znerfili w 4.8 bo wcześniej był co 6s), ale za to ma dużo dotek, sługi, instantowe skille, a w razie czego buffa na casting. Tak właściwie jedynej postaci, której naprawdę nienawidzi kler, to ranger ^^ Ja zrezygnowałam z gry klerem jako mainem, bo nie lubię postaci magicznych i nie lubię być jednym z pierwszych marków dla wrogiego pt ^^

Tak właściwie nie bardzo rozumiem, po co tworzyć duo pt ze specjalnie dobranych klas. To w zasadzie nie ma znaczenia jaka postać.Nie ma żadnych instancji pvp (ani pve) na dwie osoby (szkoda ze nie ma arenki 2vs2 ^^). Nie ma już ani garniakow w katalam ani oka w tiamarancie, więc po co coś takiego? Chyba tylko po to, żeby mieć heal na siege.

Ja gram z kolegą rangerem, ale to dlatego, że się lubimy i gralibyśmy razem nawet, jak mielibyśmy inne postacie (a w sumie mamy dosyć sporo altów xD) A ranger z chanterem to trochę średnie duo. Ranger jest strasznie papierowy, a do tego jego randomowy stun (ten zielony z broni) ksuje się z moimi obaleniami, co mnie strasnie wnerwia :P

Opublikowano

O,Dziękuje za obszerną wypowiedź :D

Całe szczęście,że wczoraj nie przy nołlajfiłem i nie wybrałem chantera :E

Jednak taki support bez dispela dla sojusznika to tak.. meh : /

Teraz tylko muszę znaleźć jakiś build na 4.8 :X 

A jak to było ? Buzdygan na pve,a staff pod pvp ? I głównie to się wklepuje kamyki na HP i Mboost,tak ?

Opublikowano

To lajka poproszę xD

Macka do leczenia, staff do robienia dpsa ;P Set w hp na pve, set w mr na supp pvp, set w mb na dps pve. Ogólnie jest problem na supporcie pvp, ponieważ jest mocno znerfiony magic resist (cap 50%), do tego dużo klas w 4.8 dostało zwiększenie macc samych skilli. Na niektorych forach (np. na amerykanskim) proponuje się jeszcze set w msupp/hp. Tylko po pierwsze trzeba mieć set (najlepiej skóra albo szmata) ze slotami na prastare (z inwazji, za ac, macka z rst), a po drugie taki set ma dużo wad. Po pierwsze działa tylko na magików, po drugie przeciwnikowi będzie co chwilę wchodzić gs, stuny itd. Ja zostaję przy secie w mr, ponieważ unikam dzięki temu dosyć sporo wkurzających randomowych silencow, parali, stunow, obalen. To czuć, jak się ubierze set w block.

Żeby nie było, że chanter taki zły :P tylko go trzeba naprawdę lubić i ogarniać ;) ja lubię rzucać przeciwnikiem ;P Sam support kantorem jest banalny. Stoisz i coś tam leczysz trochę, buffniesz czasami, a większość i tak robi kler :D 

Opublikowano

W sumie ciężko wybrać.Właśnie stoję koło munina i się zastanawiam :E Albo fajowe buffy i stuny,albo heal za pół hp -.-

Albo kliknąć na ślepo i zdać się na przeznaczenie ? :v

Dzięki za przydatne informacje :)

Edit:Wybrałem klerykałka :E

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...