Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

problem z dyskiem

tm_WIII

Pytanie

Opublikowano

mam problem z dyskiem segate działa na 100% sprawdzałem na innej płycie głównej , i teraz mam nową płytę główną . uprzedzając pytania : mam najnowszego biosa , moja płyta główna to 

asus P5E-VM SE

•  

https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5EVM_SE/ , tak działają mi inne dyski przepinałem na działające złącza (tam gdzie mam dyski systemowe) . co z tym fantem zrobić ?? ... Proszę o pomoc

nmexyu-2.png

oznacz mnie jeśli chcesz żebym odpowiedział @tm_WIII

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź czy widać pod systemem dysk, jeśli nie załącz kontroler do którego podłączony jest dysk i załącz dysk na kontrolerze, najlepiej ustaw automatyczne rozpoznawanie ( powinno tak ustawić po włączeniu ) . Potem jak chcesz żeby botowało z tego dysku ustaw do w pierwszej kolejności na liście botowania.

Masz manual do płyty przeczytaj o montażu dysków i ustawieniach kontrolera SATA w biosie czy w UEFI

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

ychym dobra chyba to nic nie pomoże teraz tak jaki ta płyta główna ma sata i jak by mógł mi ktoś przesłać jakąś stronkę jaki adapter mam kupić :D

nmexyu-2.png

Opublikowano

więc odpowiadam tu i teraz @Ktosiu właśnie tu jest problem że podpinałem ten dysk tam gdzie mam podpięte te stałe ( zrobiłem to odrazu przed zadaniem tego pytania ) ja jeśli zadaje pytanie to sprawdzam wszystko :D czy będzie jakiś problem z czytaniem go na usb jeśli nie działa na sata może źle ustawione zworki ( ten dysk działa na 100% na innej płycie głównej )

nmexyu-2.png

Opublikowano

Przeczytaj manual do płyty ,  sam podałeś stronę gdzie masz wszystko. Ja nie mam zamiaru robić tego za ciebie i pisać jak kiedy tobie się nie chce tego zrobić samemu. Zresztą nie mam pojęcia jaką wersję biosu masz i co używasz ( BIOS czy UEFI ) , jak wygląda po aktualizacjach ... 

Nic nie masz zablokowane ani żadnego problemu poza może wyłączonymi kontrolerami albo źle ustawionym biosem  do którego masz tylko i wyłącznie ty dostęp. 

Skoro masz inne dyski czy napędy podpięte i działają to podepnij sobie ten dysk zamiast nich, przecież to nie stanowi problemu i się dziwię że jeszcze tego nawet nie zrobiłeś. 

Z kontrolerem SATA  tez nie ma problemu żadnego i można podłączyć KAŻDY dysk bez względu jaką wersję SATA ma kontroler czy dysk,  zawsze będzie działał a nie według bzdur jaki napisał wyżej profesjonalny znawca metina że będą problemy przy połączeniu z powodu blokad  czy zbyt starych albo nowych kontrolerów . Możesz mieć poprostu ustawione pod tamte dyski co masz podpięte i przestawienie kontrolera na AUTO rozwiąże problem. 

Masz kontroler  SATA II dział na nim każdy dysk  SATA I, II i III , tak samo według specyfikacji  SATA  3.1 czy 3,2 , eSATA czy PCIExpress SATA bo dlaczego miał by nie działać jeśli jest sprawny ?? 

Inny problem to tylko że nie czyta partycji na tym dysku więc to nie jest problem ze sprzętem, sprawdź czy w ogolę działa ten dysk gdzie indziej i daj screen z menedżera dysków w Windowsie ( nie zapomnij podać dokładnej  wersji windows jaką masz )  .

Opublikowano

Co ci da czytanie kiedy nie zainstalujesz na nim systemu , a jak już to będzie kilka razy wolniejszy niż na dysku.  

Wystarczy ustawić w biosie dysk i tyle , ustawienie AUTO rozwiązuje problemy 

Opublikowano

Wybacz ale nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Masz dysk twardy i co podpinasz go do tej płyty by np. uruchomić z tego dysku windowsa? czy ten dysk podpinasz jako nośnik przez usb?

Teraz tak druga linijka, podpinałeś inne dyski do tej płyty głównej i działają normalnie tak? w jakim sensie działają jako nośnik przez usb czy jako główny dysk czyli do włączenia windowsa?

Pozdrawiam.

no elo o to chodzi że to nośnik główny ale nie ma na nim windowsa ani nie jest na usb (zewnętrzny) ale inne 2 dyski samsunga działają , te są połączone tym samym kablem (serial ata) co podpinałem ten dysk segate .

nmexyu-2.png

Opublikowano

ok przepraszam wszystkich uproszczę to trochę w kilku słowach :

nie czyta mi dysku segate w biosie

inne dwa dyski które mam wpięte cały czas na jednym jest windows

a drugi jest bez systemu

te dwa dyski które są podpięte są od samsunga (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie )

chcę przeczytać ten dysk (segate) który , na pewno działa sprawdzałem  na innej płycie głównej

i tutaj myślę że coś trzeba poustawiać w bios . LS:D i to tyle 

nmexyu-2.png

Opublikowano

Kolejność bootowania dysków, jeśli nie to to zrób człowieku screena albo napisz po ludzku, bo seryjnie nie da się tego czytać :D Jak już zadajesz pytanie i nasz czas to weź się trochę przyłóż.

y8HqE13.png                             

Opublikowano

no bo mam od groma miejsca na nim tak to sata 3 . (mam nowom płytę główną i nie jest wszystko skonfigurowne) ;D

nmexyu-2.png

Opublikowano

Po co skoro masz gdzie podpiąć, to kwestia ustawienia jednego w biosie, zresztą to twój problem.

Jak chcesz zainstalować system na tym dysku to zapomnij o tym

Opublikowano

ok przepraszam wszystkich uproszczę to trochę w kilku słowach :

nie czyta mi dysku segate w biosie

inne dwa dyski które mam wpięte cały czas na jednym jest windows

a drugi jest bez systemu

te dwa dyski które są podpięte są od samsunga (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie )

chcę przeczytać ten dysk (segate) który , na pewno działa sprawdzałem  na innej płycie głównej

i tutaj myślę że coś trzeba poustawiać w bios . LS:D i to tyle 

No dobra, teraz tak czy Seagate jest to dysk SATA3 ? czy SATA2? bo być może będzie tak że płyta nie odczyta starszych wersji dysku SATA niż SATA3, mogę się mylić ale z tego co widzę z linku, musi być dysk SATA3 

Co do ustawień biosu nie trzeba, bo wątpię by była jakaś blokada dysków heh, nie spotkałem się z przypadkiem blokowania dysków w BIOSie xD 

Poza tym czemu akurat chcesz dysk z seagate mieć? chyba że ma więcej pojemności to spoko a jeśli nie to użyj sobie go najwyżej jako pamięć przenośna, wystarczy dokupić adapter usb, ja tak mam ^^

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

mam problem z dyskiem segate działa na 100% sprawdzałem na innej płycie głównej , i teraz mam nową płytę główną . uprzedzając pytania : mam najnowszego biosa , moja płyta główna to 

asus P5E-VM SE

•  

https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5EVM_SE/ , tak działają mi inne dyski przepinałem na działające złącza (tam gdzie mam dyski systemowe) . co z tym fantem zrobić ?? ... Proszę o pomoc

Wybacz ale nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Masz dysk twardy i co podpinasz go do tej płyty by np. uruchomić z tego dysku windowsa? czy ten dysk podpinasz jako nośnik przez usb?

Teraz tak druga linijka, podpinałeś inne dyski do tej płyty głównej i działają normalnie tak? w jakim sensie działają jako nośnik przez usb czy jako główny dysk czyli do włączenia windowsa?

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...