Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C# ASP.NET vs PHP

WiPeKKK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Nigdzie w dziale nie znalazłem takiego tematu więc mam takie zastanowienia.

Czy używając C# i pochodnych mu technologii można zdziałać wszystko co daje nam PHP czy więcej?

Patrząc na kilka kodów wywnioskowałem, że w c# można zastąpić javascript. Czy "kodem c#" da się zastąpić php + ajax?

Czy da się tworzyć strony interaktywne - porównywalne do stron stworzonych np.: w Angularjs?

Jak jest z wydajnością pomiędzy tymi dwoma środowiskami?

Czy stronę stworzoną w ASP da się uruchomić na zwykłym hostingu czy potrzebuje vps z windowsem?

*wszystkie pytania zmierzają w tworzenie stron i aplikacji internetowych, nie chcę tworzyć aplikacji okienkowych

wipek.pl

Opublikowano

ASP.NET służy tak jak php do tworzenia backendu, nie zastąpisz nim javascriptu po stronie klienta. Nie wiem w jaki sposób wywnioskowałeś, że jest inaczej. Zarówno php jak i c# używasz w połączeniu z javascriptem. ASP.NET wymaga vpsa z Windowsem. 

Co do wydajności to nie wiem, poczytaj, ale w większości przypadków nie ma to znaczenia.  Główna różnica to sam język i jego ficzery oraz dostępne biblioteki. Zależy co i dla kogo chcesz robić.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...