Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z zrobieniem formata

popek2025

Pytanie

Opublikowano

Mam problem, otóż chciałem zrobić formata. Włożyłem płytę do napędu, pisało, że ładują się pliki po czym pisało windows starting czy coś takiego po czym wyskoczył mi blue screen z informacją by zaktualizowac bios. Kod tego bs to 0x000000A5 mój laptop to lenovo g50. Dodam jeszcze, że komputer mial juz zainstalowanego windowsa lecz nie chcial sie wlaczyc wiec chcialem zrobic formata.

@Edit komputer załączył się, lecz chodzi o wiele gorzej i nie działa mi myszka. Gdy wkładam płytę z windowsem wyskakuje mi: efi(nazwa mojego napędu) nie może costać uruchomione przez privacy policy czy jakoś tak

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyłączyć UEFI i ustaw tryb LEGACY w biosie opcja Legacy Suport i ustawić UEFI First 

Jeśli masz jednak na nim partycje GPT musisz instalkę nagrać w UEFI czyli formatować na FAT32 z pena , użyj Rufusa do zrobienia pena pod UEFI ( opcja trzecia z GPT ) bo inaczej nie zainstalujesz 

Jeśli ci nie zależy na systemie i innych danych na całym dysku co masz i partycjach to w trybie LEGACY po uruchomieniu instalki skasuj wszystkie partycje GPT ( 3 + 1 partycja z C + inne partycje co masz )  i załóż nową pod w7 ok 100 Gb, powinien założyć tylko dwie partycje 

Będziesz miał cały czas problemy z instalacją na dysku GPT , ja się uda to cię ominą, czyli najlepiej przepartycjonować cały dysk ( skopiuj dane jak chcesz je zachować na dysk zewnętrzny ) 

Stracisz tylko możliwość szybkiego starty dla windowsó od 8 w gorę, już nie wystartuje ci system w 10-15 s tylko będziesz musiał sobie poczekać kilka razy dłużej . 

Zobacz na tym pdf czy masz opcje win 7 w biosie 

lenovo_g40_30_g50_30_bsod_solution_20140925.pdf

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...