Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Trudny zapis kodu ;(

Ozzzj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Znaczy się jak dla mnie to jest trudne, dla Ciebie może to być łatwizna. :P

A więc opisze:

Funkcja Kolor nie może wyszukać koloru, wtedy:

V

Wyszukiwanie wpisanych wcześniej corrdów z Pliku 1, jak zauważy kolor to ma kliknąć i wbić na Funkcje Search(), jak nie to ma przejść niżej. >

V

Wyszukiwanie wpisanych wcześniej corrdów z Pliku 2, jak zauważy kolor to ma kliknąć i wbić na Funkcje Search(), jak nie to ma przejść dalej. >

V

Wyszukiwanie wpisanych wcześniej corrdów z Pliku 3, jak zauważy kolor to ma kliknąć i wbić na Funkcje Search(), jak nie to ma przejść dalej. >

V

Jak wszystko zawiedzie, wtedy ruch myszką na 0,0 i powtórzenie tego wszystkiego od nowa.

Jak to zapisać w tych if? potrzebował bym szablon, który bym uzupełnił kodem.

Dalej:

Program zapisuje corrdy w pliku Ustawienia.txt na Linii 140,

jeżeli corrdy będą takie same jak na Linii 141, 142 wtedy ich nie zapisuje nigdzie,

a jak będzie jakieś puste pole np na 141, wtedy jeżeli na linii 140 będą jakieś corrdy, zapisuje to na linii 141.

Jak wszędzie będą zapisane Corrdy wtedy program nie zapisuje nic.

@EDIT: Ważne żeby corrdy się nie powtarzały.

Również prosiłbym o szablon, bo po funkcjach i tak nie dojdę. Kojarzę co i jak, ale nie mam pojęcia jak to skleić w całość.

Opublikowano

@Ozzzj Można to zrobić np. tak:

If _ Then ; nie znaleziono koloru
    While True
        For $i = 1 To 3 
            ; szukaj coordów z pliku $i
            If _ Then ; zauwazono
                ; kliknij
                ; search
                ExitLoop 2
            EndIf
        Next
        ; ruch myszka na (0,0)
    WEnd
EndIf
Opublikowano

@Ozzzj Można to zrobić np. tak:

If _ Then ; nie znaleziono koloru
    While True
        For $i = 1 To 3 
            ; szukaj coordów z pliku $i
            If _ Then ; zauwazono
                ; kliknij
                ; search
                ExitLoop 2
            EndIf
        Next
        ; ruch myszka na (0,0)
    WEnd
EndIf

A wiesz może jak to zapisać? 

Tzn, mamy:

102,40

142,39

731,42

Chce żeby jak wyszukało np 102,40 nie zapisywało tego nigdzie indziej skoro jest to zapisane, np żeby tego nie zapisało na miejscu 142,39.

Opublikowano

A dałoby się zrobić tak że:

• Na początku programu wczytujesz wszystkie koordy do tablicy
  • Na końcu programu zapisujesz wszystkie koordy do pliku

Sprawdzanie czy element jest w tablicy i jeśli nie to dodawanie go chyba byś ogarnął, czy to z tym masz problem?

Opublikowano

A dałoby się zrobić tak że:

• Na początku programu wczytujesz wszystkie koordy do tablicy
  • Na końcu programu zapisujesz wszystkie koordy do pliku

Sprawdzanie czy element jest w tablicy i jeśli nie to dodawanie go chyba byś ogarnął, czy to z tym masz problem?

Program musi pobierać nowe Corrdy co uruchomienie, bo elementy zmieniają położenie.

Z tym zapisem to też nie za bardzo, no chyba że co uruchomienie by tak robiło tylko na jedną sesje.

Chciałbym żeby to mniej więcej tak działało:

START                        

V------------------------------------------------------------------------------------------------------------------<

ZNALEZIONO KOLOR > Nie znaleziono > Func ErrorSearchColor()                                                        

V                                                                                                                                              

Pobieranie pozycji kursora i zapisywanie jej do pliku Kursor.txt, Pos[0] np na linii 1, Pos[1] na linii 2       

Jeżeli Pos[0] i Pos[1] = Jakiejkolwiek linii / Ta linia jest zapisana wtedy +1 linia do szukania wolnej w dół 

Maksymalnie przeszukanie 6 linii, jeżeli 6 linii jest zajętych przejście do następnego kroku.                     

V                                                                                                                                               

Dalsza część programu która mi działa.     >>>>>> ------------------------------------------------------------------^

^-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------<

Func ErrorSearchColor()                                                                                                                                                         

Ruch myszki na Linię 1,2 > Jeżeli nie znajdzie > Ruch myszki na Linię 3,4  > Jeżeli nie znajdzie > Ruch myszki na Linię 5,6   

Szukanie koloru                                                 Szukanie koloru                                                   Szukanie koloru   

V                                                                        V                                                                      V            

Jeżeli znajdzie                                                      Jeżeli znajdzie                                                    Jeżeli znajdzie  

Kliknięcie lewego klawisza myszki.             <-----------------------V---------------------------------------------------------------------------V-------------  

V                                                                                                                                                                  

Powrót do "Dalsza część programu która mi działa." ----------------------------------------------------------------------------------------------^

Pytanie jak zapisać to wszystko w kodzie, oraz jak zrobić by rozpoznawało to.

Tablic nie używałem nigdy więc nie wiem jak to w nich zapisać i użyć.

Opublikowano

Sprawdzenie czy kordy sa w pliku;

if stringinstr(_odczytanie pliku txt,kordy ktore chcesz sprawdzic) ; szukanie substringu

Dodanie do tablicy;

_ArrayAdd

Help w autoit i google naprawde nie gryzie..Od kilku miesiecy pytasz o wszystko tworzac to nowe tematy, zamiast samemu pomyslec i poszukac w google. Przeciez to sa podstawy autoit to o co ciagle pytasz..

Opublikowano

Sprawdzenie czy kordy sa w pliku;

if stringinstr(_odczytanie pliku txt,kordy ktore chcesz sprawdzic) ; szukanie substringu

Dodanie do tablicy;

_ArrayAdd

Help w autoit i google naprawde nie gryzie..Od kilku miesiecy pytasz o wszystko tworzac to nowe tematy, zamiast samemu pomyslec i poszukac w google. Przeciez to sa podstawy autoit to o co ciagle pytasz..

Po co mi Google skoro mam Ciebie?  :D  :D  :D

A z tego co wiem forum przecież również jest od tego, a jeżeli jest mi wygodniej napisać tutaj, to będę to pisał przez kolejne następne kilka lat.

Opublikowano

Po co mi Google skoro mam Ciebie?  :D  :D  :D

A z tego co wiem forum przecież również jest od tego, a jeżeli jest mi wygodniej napisać tutaj, to będę to pisał przez kolejne następne kilka lat.

Nie licz na to ze znajda sie tacy cierpliwi ;) Forum jest od pomagania, a nie od podstawiania wszystko pod nos.

Opublikowano

Nie licz na to ze znajda sie tacy cierpliwi ;) Forum jest od pomagania, a nie od podstawiania wszystko pod nos.

No to pomóż mi bo dalej nie rozumiem jak to połączyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...