Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[WAŻNE] "Trwa uruchamianie systemu" po reinstalacji Win7

Precision

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Chciałem przedstawić swój problem publicznie, ponieważ sam już nie mam pomysłu i moje zdolności się wyczerpały

Posiadam laptopa HP 2000 na którym był wgrany Windows 8.0 -> 8.1 -> 10

Nie bardzo spodobał się mojej żonie Windows 10. Posiadam oryginalną Vistę i Windows 7 więc wybrałem 7 ponieważ na kazdym swoim urzedzeniu posiadam ten system i jest niezawodny.

Na początek:

System Windows 8.0 jest zabezpieczony niesamowicie, na początek nie mogłem dostać się do  bootmenu, później do swoich partycji, gdy mi się to udało miałem problem z zainstalowaniem windowsa 7 ponieważ styl partycji był GPT anie MBR, po dłuższym czasie udało mi się zmienić styl partycji i zaczęła się instalacja systemu, po udanej instalacji jak zawsze komputer się restartuje. Po restarcie laptop umiera na oknie windowsa 'Trwa uruchamianie systemu windows" i tak przez 6 godzin. 

Użyłem narzędzia do naprawy i w /cmd wpisałem 
-> bootrec /fixboot

-> bootrec /fixmbr

-> bootrec /rebuildbdc

Żadna z tych komend nie postawiła systemu na nogi.

Wiem że oszukałem Microsoft i słyszałem również to że nie wolno reinstalować systemu od 8.0 w dół co innego jakbym posiadał Viste/Xp czy Win 7 ale chcę ten system i mam nadzieje że ktoś z was podsunie pomysł jak naprawić laptopa. 

Posiadam dostęp do pendrive 32GB/ płyt dvd-rw/ Hirensa i innych programów. Proszę o wszystkie pomysły bo może coś pominąłem w moim temacie bo już tyle wykombinowałem że sam sie gubię ;)

Pozdrawiam Robert

b577e893e102f.png

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja miałem taki problem na moim acerze, w końcu doszedłem dlaczego tak się stało i mogę się tym podzielić.

Masz bad sectory :D weź rozdziel partycje tak by na C było ponad 200gb a resztę daj na D i zainstaluj sobie wtedy na C windowsa, problem zniknie lecz bad sectory nadal będą, możesz sprawdzić po zainstalowaniu windowsa, programem HD Tune Pro no i jak wykryłem taką wadę, oddałem swojego lapka na gwarancje po czym miałem rację i wymienili mi cały dysk twardy, lecz spróbowałem zainstalować sobie windowsa7 ponownie i ponownie się tak stało i wymienili po raz drugi, no i teraz po raz trzeci się stało tak że jak zainstalowałem win10 to oczywiście złapał także bad sectory i w ten poniedziałek wysyłam laptopa do naprawy i znowu wymienią mi dysk twardy. Tak dziwne wiem.. lecz już wiem gdzie są błędy, błędy są takie, że z gpt na mbr trzeba przed reinstalacją zmienić, bo w momencie kiedy bios ustawiony na mbr jest to oczywiście "rysik" który jest na dysku twardym stacza się lekko co daje małą ryskę zwanym bad sectorem, który się powiększa ;) tak ja to już przetestowałem, ale cóż zaraz powiedzą mi pseudo znawcy że się mylę więc autorze tematu, spróbuj to co ja napisałem i sprawdź i zobacz jaki będzie efekt.

Tylko nie skanuj w "Quick Scan" inaczej szybkie skanowanie, bo nic nie wykryje.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

na samym początku wyłączyłem legacy żeby zainstalować system ale podczas próby zainstalowania systemu nie mogłem wybrać żadnej partycji ponieważ są one GPT i w ten sposób brak możliwości kliknięcia przycisku Dalej ;(

Edit:

Nareszcie mi się udało pomyślnie odpalić komputer po instalacji systemu, 

HP 2000 z oryginalnym Win 8.0 miał zawsze Zastrzeżoną partycję przez Microsoft, która się tworzy podczas tworzenia nowego systemu ( czy jest to 8.1 czy Win7 ). Zmieniłem poprostu w diskparcie volumin i literkę partycji bo C:\ była przypisywana wlasnie do tej dziwnej 100MB'owej partycji a nie do systemu windows. 

Temat do zmakniecia

b577e893e102f.png

Opublikowano

Na GPT też się zainstaluje musisz tylko wyłączyć UEFI w biosie i ustawić by najpierw botował komp w LEGACY 

Jak już ustawisz legacy a nie masz żadnych danych na dysku , wyczyśc dysk z partycji i instaluj od podstaw 

Nie ma czegoś takiego jak brak możliwości downgarde systemu, możesz to zrobić kiedy masz ochotę dla dowolnego systemu co posiadasz 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Widocznie źle wybierałeś przy instalace partycję , pewnie chodzi o partycję BOOT. Sfiksowało wszystko przy zmianie GPT na MBR 

By zainstalować cokolwiek i mieć dostęp do GPT trzeba mieć też instalkę w GPT z UEFI na nośniku formatowanym w FAT32 , widocznie nie zrobiłeś tak pena by działał 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...