Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows server 2003 i XP - Dołączenie do domeny.

MacroMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,Mam 2 pytania.

1) Jakie karty sieciowe powinienem ustawić w VirtualBox na serwerze oraz jakie w XP?

2) Jakie IP,maske,serwer DNS oraz bramkę przypisać do interfejsów sieciowych do serwera i klienta?

Dopiero zacząłem się tym bawić i nie ogarniam za bardzo.

Najlepiej jakby ktoś mógłby jeszcze objaśnić dlaczego tak a nie inaczej.

Opublikowano

Nie masz domeny nie dołączysz , tłumaczenie jak zbędne całkowicie ( F1 , w pomocy windowsa i na stronach microsoftu jest wszystko ) 

Co do IP , dns itp to takie jakie posiadasz albo na podstawie danych systemu 

Rozwiń temat bo bezsensownie nikt nie będzie się produkował dla ciebie nie wiedząc o co ci dokładnie chodzi 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chce stworzyc domene na winserver takzebym mogl sie polaczyc z nia za pomoca klienta ( XP)

To wszystko... problem jest ze nie wiem na ktorym systemie ustawic jaka siec nat,bridged network czy internal network. Podobno serwer musi miec 2 karty sieciowe skonfigurowane (nie wiem dlaczego). Drugi problem jest z przydzielniem IP dns i bramy glownej. Co ja mam tam wpisac w tcp ip tak zeby klient go widzial i mogl go bez problemu spingowac.

Oba systemy mam juz wgrane na virtual boxie..

chce zrozumiec jak poprawnie to wszystko z objasnieniami wykonac a nie zrzynac z yt Na e13 praktycznym bylo takie zadanie.

Opublikowano

Serwer ma dwie karty bo jedna to LAN na internet druga dla innych komputerów podłączonych do serwera 

pierwsza karta: NAT, DHCP z programu virtualservera

druga karta: lan (local only - dla VPC),  ustaw np:

IP:10.1.1.1
Maska: 255.0.0.0
Brama: zostaw puste
DNS: 10.1.1.1

Oczywiście usługa DNS powinna być włączona 

Klient:

Jedna karta sieciowa (local only):

IP: 10.1.1.10
MASK: 255.0.0.0
GATEWAY: 10.1.1.1 dopóki nie zainstalujesz RRAS na serwerze internet nie działa
DNS: 10.1.1.1

Dodaj Klienta do domeny , koniec 

Opublikowano

No okej dzięki.a moze byc IP np 192.168.0.xx na tej karcie lan? Czy mógłbym postawić serwer na moim starym PC z jedną kartą sieciową jesli nie to jaki rodzaj karty musiałbym się zaopatrzyć? Póki co chodzi mi tylko o domene.jutro bede próbował na vb.Dzieki w kazdym razie.

Opublikowano

Może jak potrafisz konfigurować i obliczyć sobie maski sieciowe tak by  IP nie kolidowały z z sobą, zalecany jest wybór IP po prostu innej klasy  tu masz przykład dla 10.1.1.x , gdzie maska sieciowa 255.0.0.0

Przecież nie ma znaczenia jakie IP będą użyte, konfigurujesz do serwera resztę 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...