Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć ?

Pies Zbigniew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­No dobra, mój start jest gorszy niż myślałem :D Gram sobie 5 min, nagle robi się ciemno i nic nie widzę, a potem jakieś mobki mnie cały czas zabijają... Nie mogę nic zrobić, jestem cały czas zabijany przez kilkadziesiąt mobków i w dodatku jest kompletna ciemność. Co zrobić, żeby z uzbieranego drewna lub kamienie postawić jakiś dom, albo jak zrobić ognisko lub jakieś pochodnie ( lub byle co świecącego ) Chciałem się chociaż odgrodzić jakąś ścianą od tych mobów, bo nawet 5 sek nie mogę stać w bezruchu i zapoznać się z grą. Co ile przychodzi dzień, a co ile noc? Da się tutaj zmienić przypisanie klawiszy?

Opublikowano

Najlepiej to na początek zrobić yoyo, pozabijać slajmy, zebrać drewno i zrobić pochodnie i potem pójść kopać :D Hotkeye da się zmienić w opcjach, a co do tego ile trwa dzień/noc to nie wiem choć mam w Terrari 550h :v

Opublikowano

Dzień trwa 15 minut, a noc 9, tworząc 24-minutowy cykl (1 godzina w grze to jedna minuta na zegarze).

Najważniejsze żebyś ogarnął crafting. Dostając jakikolwiek przedmiot z dopiskiem "Material" (np. Gel) możesz go pokazać Guidowi, który powie Ci co można z nim połączyć. Sam crafting znajduje się pod ekwipunkiem po naciśnięciu ESC, większość recept wymaga żebyś stał przy konkretnym przedmiocie (np. miecze możesz robić tylko przy kowadle, a rudę żelaza możesz przetapiać tylko przy piecu). Poczytaj sobie o domkach http://terraria.gamepedia.com/Housezbuduj kilka, a z czasem NPC same zaczną się schodzić.

Opublikowano

­Ok, a jeśli zrobię np. miedziany, albo srebrny lub złoty kilof, to szybciej będę kopał te bloczki? Tak w ogóle to jak go zrobić? Złoto występuje bardzo głęboko?

W celu zdobycia np. złota, lepiej samemu kopać tunel, czy wchodzić do tych jaskiń ciągnących się w dół?

Rozumiem że im lepszy surowiec, tym lepszą będę mógł zrobić broń i zbroję? Nie wiem tylko jak zrobić strzały. Mam workbench i nie ma tam opcji craftu strzał.

Opublikowano

Strzały to drewno + kamień, lub kupić od Merchanta.

Nie trzeba długo kopać po złoto, choć jest trochę rzadsze. Lepiej wchodzić do naturalnych jaskiń, szczególnie gdy ma się jeszcze taki słaby kilof. W dodatku znajdziesz dużo Life Crystali i skrzynek.

Opublikowano

­Co mam zrobić, żeby zapisać punkt respu w swoim domu? Za każdym razem jak umieram, albo się wylogowuję, to zaczynam na środku pustej platformy, a stworzyłem już 2 domy.

Opublikowano

Potrzebujesz łóżko. Zrobisz je z silku i drewna przy sawmillu. Sawmilla robisz z iron bar, iron chain i drewna przy workbenchu. Iron chain robisz z 1 iron bar przy kowadle. Silk zdobędziesz craftując cobweb (pajęczynę z podziemi) przy loomie. Loom zrobisz też przy sawmillu, z samego drewna. http://terraria.gamepedia.com/Bed

Możesz je też ukraść z piekła, ale jeśli wybudowałeś się daleko od spawna to lepiej zrobić je teraz.

Opublikowano

­O co chodzi z tymi biomami? Podobno mamy 50% szans na crismon albo corruption, a ja po prawej stronie mapy mam pustynie, a po lewej lodowy świat. Znalazłem już wiele jaskiń, ale nigdzie nie mogę znaleźć złota/srebra, a mimo to jestem tak głęboko, że mobki mają po 200hp i niżej nie daje rady schodzić. Na końcu mapy ( po prawej lub lewej stronie ) znajdę coś ciekawego, czy bez ekwipunku lepiej tam nie lecieć?

Opublikowano

@Sinlay

Na końcu mapy jest ocean. Pod wodą są skrzynki z dobrymi przedmiotami ale musisz długo wytrzymać pod wodą. Jeżeli jeszcze nie znalazłeś Crimson lub Corruption to jeden z nich jest po prawej lub lewej stronie świata.

9509214106901691244311.png1395334787-U625839.png

|Moderator Terraria||Mpc Champion||Blue Member|

Opublikowano

Już znalazłem i wygląda na crismon ;p Ktoś wie jak głęboko muszę kopać, żeby pojawiło się złoto? Jak na razie dokopałem się do srebra i platyny.

Zapytam jeszcze o tego NPC Guide. Niby zbudowałem mu domek, ale raz do niego wchodzi, a raz wychodzi i oddala się daleko. Tak powinno być, czy zrobiłem coś źle?

Opublikowano

Złoto i platyna generują się zamiennie. Jeśli masz platynę na świecie, to nie znajdziesz złota.

NPC w dzień spacerują a w nocy chowają się do środka. Możesz łatwo sprawdzić czy dobrze zbudowałeś domek klikając na tą ikonke w menu:

qKu1Zvc.png

Opublikowano

Pojawił mi się nowy npc, ale nie było miejsca w domu i po kilku minutach zniknął. Straciłem go na zawsze, czy jeszcze kiedyś się pojawi? Ten npc miał nazwę ''Traveling merchant''

Opublikowano

On nie zamieszkuje w domu tylko przychodzi od czasu do czasu na jeden dzień. Jego asortyment jest za każdym razem inny więc warto sprawdzać

Opublikowano

­

@Sinlay

Do przetopienia Crimtante ore potrzebujesz zwykłego piecyka ;)

No fakt, nie zauważyłem :D

@edi

Da się jakoś sadzić grzyby? Potrzebne mi są Vicious Mushroms, ale bardzo ich mało w na mapie crismon.

Opublikowano

Zgaduję że potrzebujesz proszek?

Nie da się sadzić tych grzybów, ale można łatwo zdobyć proszek.

Gdy pokonasz Eye of Cthulhu, przyjdzie do Ciebie NPC Dryad, która podczas Blood Moona sprzedaje ten proszek za 1srebro/szt. Za kilka golda można kupić zapas kilkuset sztuk, starczy na 10-20 bossów.

Blood Moon zdarza się losowo z szansą 11% każdej nocy (poza Nowiem, kiedy nie widać księżyca)

Opublikowano

O co chodzi z tymi Wire i statuetkami? Podobno statuetki + wire, tworzą przedmioty za darmo, takie jak bomby, żel lub serca. Skąd wziąć te statuetki, bo z craftu można tworzyć tylko jakieś litery i cyfry. Wire się jakoś tworzy, czy dropi on w dungeonie?

Zapytam jeszcze o hp. Na wielu filmikach widziałem postacie z 450hp lub więcej. Mam 400 i więcej nie mogę zwiększyć. W dodatku niektórzy mają takie złote serduszka, zamiast czerwonych. Jak je zdobyć?

Opublikowano

Zaproś na steam Ninja (smajdzio) ZeusMaster i pytaj o co chcesz. Chcesz zagrać to pisz.Też dawno tak miałem że nic nie wiedzialem i lipton z grania :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...