Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć grać w League of Legends?

KBraszka47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym zacząć grać w tzw. Lol'a, nigdy w niego nie grałem ale bardzo podoba mi się ta gra.

Jestem graczem CS:GO, ale chciałbym jakieś urozmaicenie. Powiedzielibyście krótko o co chodzi w tej grze, jaką postać najlepiej wybrać itp.

Z góry dzięki. :)

Opublikowano

na start ustaw smartcasty 
to jest gra moba 4 tryby gry 
walczysz na arenie z 3 liniami i dzungla 5 vs 5
i musisz zniszczyc nexusa czyli "baze wroga"
sa role 
TOP: gorna linia, - najszczesciej sie gra of tankami 

Jungle: po prostu jungle czyscisz jungle i pomagasz innym linia
mid: srodkowa aleja- postanie Assasin / AP / AD
ADC: postac walczaca z dalekiego dystansu uzywajac ad i jej walka polega bardziej na wykonywaniu auto atakow do 20min najlepiej farmic a potem dopiero walczyc
Support sama nazwa wskazuje to postac ktora pomaga w druzynie, i twoja najwazniejsza osoba jest twoj adc pomagasz mu ratujesz mu tylek itd itd 

postacie na start polecam annie / master yi / ashe 

sorki ze tak pisze ale jestem w c**j zjarany pozdrawiam :)

xih3gEBG.png

Opublikowano

na start ustaw smartcasty  -- TY CHYBA SOBIE ŻARTUJESZ

to jest gra moba 4 tryby gry 

walczysz na arenie z 3 liniami i dzungla 5 vs 5

i musisz zniszczyc nexusa czyli "baze wroga"

sa role 

TOP: gorna linia, - najszczesciej sie gra of tankami  -- MYŚLISZ ŻE NOWY GRACZ BĘDZIE WIEDZIAŁ CO TO OFFTANK?

Jungle: po prostu jungle czyscisz jungle i pomagasz innym linia 

mid: srodkowa aleja- postanie Assasin / AP / AD -- WYTŁUMACZ MU BARDZIEJ JAK JUŻ SIĘ DO TEGO ZABIERASZ

ADC: postac walczaca z dalekiego dystansu uzywajac ad i jej walka polega bardziej na wykonywaniu auto atakow do 20min najlepiej farmic a potem dopiero walczyc

Support sama nazwa wskazuje to postac ktora pomaga w druzynie, i twoja najwazniejsza osoba jest twoj adc pomagasz mu ratujesz mu tylek itd itd -- TO SIĘ ROZPISAŁEŚ

postacie na start polecam annie / master yi / ashe -- + Trynda

sorki ze tak pisze ale jestem w c**j zjarany pozdrawiam :) -- NIE PRZEPRASZAJ TYLKO NASTĘPNYM RAZEM NIE PISZ :)

Opublikowano

­Ja sama się wszystkiego uczyłam, a grałam też sporo w fpsy. Problem fpsowiczów jest taki, ze w lolu sie zbyt rzucają na kile, dlatego na starcie Ci to odrzucam. Tutaj trzeba inaczej podchodzić do gry. Kile nie są najważniejsze - najważniejszy jest nexus, trzeba go zniszczyć. On jest wart miliard killi, że tak to ujmę. :) Nexus znajduje się w bazie wroga. Jest głównym celem gry. Są też inne cele typu wieże i inhibitory - trzeba je zniszczyć by dostać się do nexusa. Ale uważaj, bo wieże potrafią zabić ;) Ważne są też potwory w jungli, ale nimi zajmie się tzw. jungler (1 osoba z drużyny idzie na tą rolę, aczkolwiek na tych niskich lvlach ludzie raczej grają bez junglera, z czasem się to zmienia). Jednak warto od czasu do czasu brać całą drużyną smoki i barony - dwa największe i najsilniejsze potwory w jungli, na rzece. Smok jest po stronie niebieskiej, baron po czerwonej.

Generalnie ciężko jest wyjaśnić całą grę komuś pisząc to na forum, bo prawde mówiąc sporo tutaj rzeczy do nauczenia się. Tak dużo że mogłabym Ci pisać cały dzień wszystko, a czasu tyle chyba nie mam ani ja ani Ty. Najlepiej będzie jak zrobisz sobie samouczek, będziesz sporo grać i popatrz na poradniki np. na yt. Ja sama się wszystkiego uczyłam, nie miałam nikogo kto by mi wyjaśnił cokolwiek. Póki co graj na tzw. "boty" - czyli SI. I broń Boże po 30 lvlu nie idź na gry rankingowe od razu. Daj sobie trochę czasu. ;) Bo nauki jest spoooro.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Nie chcę by moja wiadomość wyglądała jak ostatni offtop, ale taka rada ode mnie - nie zaczynaj wcale.

Lata świetności LoLa przeminęły, teraz duzo ludzi w niego gra bo jest po prostu rozpromowany.
Dev team staje się co raz bardziej łasy na pieniądze i przestaje ich obchodzić balans gry, a psuje się w nim co raz więcej ;)

Grę w lola możesz przegrać już w wyborze postaci jak nie wybierzesz "odpowiednich picków".
Grałem w lola prawie od bety i jego lata świetności to byly 2009-2012
Wtedy Riot Games (firma, który stworzyła lola) dbała o graczy, dbała o grę, a nie o pieniądze.

W innych mobach Dota2/Hots możesz, albo (w Docie) wyrwać skiny lepszej jakości (I JE MIESZAĆ!!) o wiele taniej (nawet za złotówkę) + darmowe recolory (zmiana kolorów skinów), albo
(w hotsie) wyrwać skiny o podobnej cenie lecz nieprawdopodobnie detaliczne i dokładne + darmowe recolory, za które w lolu musisz płacić KROCIE w porównaniu do samych cen skinów.

Masz szacunek do samego siebie? NIe zaczynaj nawet w to grać, pograsz i się wciągniesz, a potem po 2 latach będziesz grać z przyzwyczajenia, a nie przyjemności i zaczniesz dostrzegać
jakie niedobre rzeczy dzieją się nie tyle co w samej grze, a co w community które należy do najbardziej toksycznych na świecie + developerzy rozpowszechniają złe pojęcie słowa "toxic"
Zwyzywasz kogoś? Możesz dostać bana - przedszkole
Specjalnie strollujesz komuś i przegrasz grę (złośliwie) tak by nie mieć zbyt złych statów, ale tak by twój team nie wygrał? Nie dostaniesz bana nawet jak wyślą na Ciebie filmiki i screeny.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

To samo co @Ayisha przyjemnie w to sie gra okolo 2-3 lata a potem po prostu nie da skonczyc, przynajmniej ja tak mam. Juz nie czerpie radosci z tej gry, widze w niej same negatywy ale i tak gram bo nie moge znalezc nic lepszego (mam nadzieje ze Overwatch mnie z tego wyciagnie :D)

Ale jezeli chcesz zaczac to ci moge cos podpowiedziec:

1.Na poczatku bedziesz gral na smurfy, chyba wiesz co to z csa, wiec nie przejmuj sie jezeli przegrasz.

2. Jednym z bardziej istotnych aspektow gry jest farma. Na kazdej linii chodza takie minionki i za dobicie ich (twoj cios musi go po prostu zabic) dostajesz zloto. 20takich minionow jest rownowartoscia 1 killa wiec warto.

3. Postacie - na poczatek wez jakies proste, trynda annie master ashe

4. Powiem ci teraz cos bardziej skomplikowanego co przyda ci sie w pozniejszej grze, tj meta gry. (Na poczatku ci sie to nie przyda bo nikt na niskim lvlu na to nie patrzy)

-TOP (gorna aleja)-tam sie idzie samemu, najczesciej na ta linie sie bierze postacie z duza iloscia HP armourow itp (tank)

-jungle- specyficzna pozycja, musisz czyscic stwory znajdujace sie pomiedzy liniami i pomagac innym (nie polecam ci zebys teraz to gral bo tylko padniesz od tych stworow)

mid- to jest srodek i tam sie chodzi samemu magami lub assasynami

Bot (dolna aleja) - tam chodza 2 osoby-jeden to zasiegowa postac ktora ma farmic miniony i robic DMG a drugi to support ktory zajmuje sie wspieraniem tego pierwszego.

5. Buildy do postaci polecam ci znalezc na stronie lolking.net

Pozdrawiam! :)

tumblr_n94ladHf5d1qckkfko1_500.gif

Opublikowano

W skrócie: w tej chodzi chodzi o to, żeby zniszczyć "serce bazy" przeciwnika - nexus. Żeby to zrobić musisz pokonać uprzednio kilka wierz i inhibiotor.

Siła każdej postaci tak na prawdę opiera się głównie na przedmiotach, które aktualnie posiada, ale żeby je kupić oczywiście trzeba mieć pieniążki. Czyli im więcej pieniążków tym silniejsza jest Twoja postać.

Golda dostajesz głównie za lasthitowanie, zabijanie przeciwników, niszczenie wrogich wież etc.

Lasthitowanie - dobijanie stworków przychodzących na linie.

Warto na początku uczyć się grać jedną postacią i zapoznać trochę z metą (czym się gra na topie,midzie etc.)

Pamiętaj, że w lolu jest tez samouczek, a na początku warto grać z botami, żeby nauczyć się podstaw.

giphy.gif

Opublikowano

Nie graj w to bo się jeszcze uzależnisz i tak jak wyżej powiedzieli, na początku może Ci się podobać ale po roku będzie pierdolonym toxic rakiem jak prawie każdy w tej grze. Nie warto w to grać, jakbym mógł cofnąć czas to wyjebałbym pendrive'a z LoLem od kolegi i nigdy bym tego nie poznał. Straciłem mnóstwo czasu na tą grę kiedyś codziennie po 10-12h i nic z tego nie mam, nie chodziłem do szkoły i nie wiem jakim cudem nie kiblowałem a było do tego bardzo blisko ^.^  

Opublikowano

Lepiej nie zaczynaj, sam ostatnio levelowalem konto, nie bylo zadnego nowego gracza, same smurfy.

a na boty chyba nie chcesz grac, bo co to za przyjemnosc.

Po pierwsze to musisz znac skille kazdej postaci, bo to jest najwaznejsze zeby wygrac linie.

To jakies pol roku, drugie pol roku to ogarniecie mechaniki postaci a i tak wyladujesz w brazie albo glebokim silverze a tam community jest naprawde straszne, odechciewa sie grac na sama mysl.

Opublikowano

Ja na twoim miejscu bym nie zaczynal, gram w lola tylko z przyzwyczajenia i dlatego ze umiem w niego grac. Mam za malo czasu by uczyc sie innej gry, wiec w wolnych chwilach pozostaje mi lol.

Sciagniesz gre, zalozysz konto i zaczniesz grac, juz od pierwszych gier bedziesz prany na kazdym kroku przez przeciwne smerfy, smerfy z twojego teamu beda cie wyzywac i reportowac bo feedujesz, bo zapominaja ze nie kazdy to smerf i niektorzy dopiero zaczynaja.

Wbijesz sobie 30 lvl, cos tam ogarniesz i zrobi sie troche lepiej, potem zaczniesz rankedy, przegrasz pierwsze 10 gier i trafisz do brazu. Nie twierdze ze przegrasz bo bedziesz bardzo slaby, praktycznie w kazdej grze trafisz na toksycznego polaka ktory bedzie gwalcil twoja matke czy tez bedzie zyczyl smierci calej twojej rodzinie, a ty jako niedoswiadczony gracz nie bedziesz posiadal na tyle wysokich umiejetnosci by zalatac dziure ktora wywierci ten polak (o ile bedzie tylko 1 :)).

Nie znam gry z gorszym community i gdybym mogl cofnac czas, wgl bym nie zaczynal :]

Opublikowano

Od każdej gry można się uzależnić, więc co to za rada "nie graj, bo nie będziesz chodził do szkoły, tak jak ja". ._. Nie każdy jest aż tak podatny na uzależnienia i zna umiar.

Ja autorowi polecam oglądać filmiki z lola na yt/twitchu, niekoniecznie poradniki, ale zwykłe rozgrywki. I przede wszystkim graj. Najpierw na boty, aby przyzwyczaić się do sterowania postacią, a później dopiero na ludzi.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

­Pooglądaj również jakieś poradniki na youtube, wytłumaczenia. Różnych rozwiązań szukaj w internecie, u znajomych jeżeli grają :)

Opublikowano

1.Zarejestruj się: https://signup.eune.leagueoflegends.com/en/signup/index?realm_key=eune

2.Ściągnij grę: https://signup.eune.leagueoflegends.com/en/signup/redownload?type=new

3.Zainstaluj

4.Zaloguj się na konto które wcześniej założyłeś: 

1wo1r6.jpg

5.Naciśnij przycisk PLAY/GRAJ i wybierz tryb: 

gpq4p4.jpg

6.Graj

Mam nadzieje, że pomogłem g6cYnyw.png

syndra_sig_zps3151e2d8.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...