Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DOTA 2] Jak nie dać się wykiwać (SCAM)

Ayisha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Dam wam przykład na jakich scammerów uważać i o czym warto pamiętać.

Ja osobiście wiedząc o co chodzi śmiałem się jak głupi do monitora bo chłopak
się ewidentnie bardzo starał, a w zamian zapewnię mu VACA :D

yGfTtpt.jpg
^ Tak wyglądała z nim rozmowa.
W ofercie, którą mi wysłał zamieszczona była taka notka:

Steam Guard:Your Account Will be Credited The Amount Of 27$ In Exchange of This Items.It Will be Available After The Exchange.

9vf6svg.jpg

Oczywiście pamiętajcie, że nie da się handlować pieniędzmi i nikt nie może Ci ich tradem wysłać.
Nie dajcie się nigdy w taki sposób nabrać i od razu takie osoby reportujcie.

Piszę to ku przestrodze ponieważ wygląda to naprawdę wiarygodnie i osoba nieświadoma i niezaznajomiona z regulaminem steam
może dać się bardzo łatwo wykiwać.

Mam nadzieję, że tym prostym tematem uratuję chociaż kilka wartościowych przedmiotów i będzie to przestroga dla każdego
kto łatwo daje sie omamić wielkim obietnicom. Gdybym nie był świadom tego rodzaju oszustwa straciłbym w tej chwili 20 dolarów (wartość powyższych przedmiotów).

Oczywiści sposobów na scamm jest WIELE dlatego bardzo dobre jest ustawić sobie POTWIERDZENIE trade na e-mail.
Żadna transakcja między graczami nie dojdzie do skutku jeżeli nie dana osoba nie potwierdzi tego klikając w link, który
został wysłany przez valve na e-mail.

Prosiłbym o przypięcie tego tematu tak by każdy mógł zobaczyć jeden ze sposobów jak kogoś wykiwać.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Naiwność/Nieznajomość regulaminu(prawa) =/= brak mózgu

Nawet inteligentna osoba może dać się wykiwać ponieważ jesteśmy tylko ludźmi i popełniamy błędy, racja?
Jeżeli nigdy nie padłeś ofiarą internetowej kradzieży to dobrze dla Ciebie, byłeś ostrożny.

Natomiast, niektórym dobre rady się przydadzą.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

By się nie dać wykiwać trzeba posiadać chociaż odrobine mózgu, żadne poradniki nie pomogą.

Zgodzę się, takie poradniki moim zdaniem nic nie dają - można oczywiście o tym wspomnieć ale nie tworzyć z tego tak ważny materiał by to podpiąć.

Naiwność/Nieznajomość regulaminu(prawa) =/= brak mózgu

Nawet inteligentna osoba może dać się wykiwać ponieważ jesteśmy tylko ludźmi i popełniamy błędy, racja?

Jeżeli nigdy nie padłeś ofiarą internetowej kradzieży to dobrze dla Ciebie, byłeś ostrożny.

Natomiast, niektórym dobre rady się przydadzą.

Uważam, że jeżeli jest ktoś inteligenty to nie da się wrobić nawet jeżeli o czymś nie ma pojęcia. (w innym przypadku po prostu myśli, że taki jest)

True love survives all

Opublikowano

Zgodzę się, takie poradniki moim zdaniem nic nie dają - można oczywiście o tym wspomnieć ale nie tworzyć z tego tak ważny materiał by to podpiąć.

Uważam, że jeżeli jest ktoś inteligenty to nie da się wrobić nawet jeżeli o czymś nie ma pojęcia. (w innym przypadku po prostu myśli, że taki jest)

Błędnie pojmujesz inteligencję.

Nie zapominaj, że nie jedyny masz prawo do bycia inteligentnym, taki również może być oszust.

Wtedy, kiedy TY nie zdajesz sobie sprawy z tego jakie on ma wobec Ciebie zamiary mimo "pozornie równych szans" 

ponieważ obydwoje odznaczacie się wyższym ilorazem inteligencji od "większości" walczysz na "jego terenie" gdzie ON

ma większe szanse.

Trzeba umieć odróżnić:

1. Mądrość

2. Inteligencję

3. Spryt

Pozornie również możesz powiedzieć, że osoba inteligentna jest i mądra i sprytna natomiast to już w takim wypadku jest twoje zdanie, 

z którym nie każdy musi się zgadzać right?

Nie można również zapominać, że niekiedy inteligentnych można łatwiej oszukać, od nadmiaru analiz danego zachowania

można przeoczyć to najprostsze. 

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Pozwolę sobię na double post (po to jest ten poradnik bym dodawał sposoby, którymi ktoś może Cie oszukać).

Jezeli znajdzie sie tak bardzo konserwatywny moderator, że zaboli go ten double post to proszę o usunięcie go zamiast rzucić warnem, robię to dla innych
+ chcę ten temat podbijać w miarę poznawania nowych sposobów na oszukanie ludzi.
Z góry dziękuje za zrozumienie. @Burned123

Otóż gdy otrzymacie wiadomość od kogokolwiek, że chce sie wymienić i wysyła Ci LINK, na którym rzekomo są przedstawione itemy jakie chce wymienić wiedz, że masz do czynienia ze Scammerem.

LwbSy8U.jpg
Po wejściu w link podany przez scammera automatycznie pobiera wam program, który jest postrzegany przez komputer jako "wygaszacz ekranu".
Dobrze przed jakąkolwiek rozmową z daną osobą jest sprawdzić jego profil steam, każda z osób które mi coś takiego wysłały mają zablokowane "inventory"
i nie mogę przeglądać jego przedmiotów.

xSzfbPQ.gif

• 4 tygodnie później...
  • Biter. zmienił(a) tytuł na [DOTA 2] Jak nie dać się wykiwać (SCAM)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...