Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym jest terraria?

Pies Zbigniew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Tak się ostatnio zastanawiam co to za gra :D To jest gra mmo, czy singeplayer? Trzeba ją kupić czy da się pobrać z jakiegoś źródła? Jaki jest cel tej gry, o co w niej chodzi?

Opublikowano

"Terraria – zręcznościowa gra komputerowa z otwartym światem z elementami gier RPG" Jest singleplayer jak i multiplayer, można ją kupić na steamie jak i również pobrać wersje piracką. Jest to gra podobna do Minecrafta tylko o niebo lepsza (Terraria jest 2D jak pewnie już wiesz). W terrari jest o wiele, wiele więcej przedmiotów, są wyspy, dungeon, bossy, różnego rodzaju NPC itd.

Cel gry jest mieć najlepsze rzeczy, pokonać najlepsze bossy, przemierzać świat, a uwierz mi nie jest łatwo. Możesz wykonywać misje (Jakiś NPC to oferuje) a także robić achievementy. Niestety gra jest po Angielsku. (Co do tego przemierzania świata to jest szybko i łatwo w zależności od wielkości world'a i dobrego ekwipunku  :D)

Opublikowano

W grze możesz wybrać czy chcesz być łucznikiem, magiem, wojownikiem ale nie ma czegoś takiego, że wybierasz postać przeznaczoną tylko i wyłącznie do danej klasy. Chcesz być łucznikiem, ulepszasz tylko łuki i strzały, chcesz być magiem ulepszasz tylko "różdżki" lub inne bronie używające many (Jest ich sporo), chcesz być wojownikiem to ulepszasz tylko broń białą itd. Nie ma expienia, bronie ulepszasz zdobywając lepsze surowce/przedmioty. Są biomy jak w minecrafie - Letni, zimowy, dżungla i corruption lub crimson (losowo). Także jest piekło, w piekle jest bos po którym stworzy się nowy biom Halloween. Są trudniejsi przeciwnicy, tworzą się nowe surowce, można tworzyć nowe przedmioty. Także jest możliwość wyboru trudności. Są 2, albo "Normal" albo "Expert". Ja osobiście wolę expert bo normal to prościzna i straszna nuda. Na expercie jest więcej frajdy szczególnie gdy gra się z kolegą/koleżanką. Postać tworzysz według swojego upodobania. (Kolor ubrania, skóry, styl, fryz itd)

Opublikowano

­To jeszcze jedno pytanko. Czy jak umrę to tracę wszystko z ekwipunku i eq? O co chodzi z tym hp, da się je jakoś regenerować, czy jeśli je stracę, to zostaje mi tak na zawszę?

Opublikowano

To zależy jaką opcję wybierzesz przy tworzeniu postaci.

Softcore - nie tracisz eq

Mediumcore - tracisz eq

Hardcore - tracisz eq i postać

Opublikowano

Masz do wyboru 3 możliwości: 

-Softcore - Odradzasz się po śmierci z itemami.

-Mediumcore - Odradzasz się po śmierci bez itemów, itemy są tam gdzie ostatnio zginąłeś.

-Hardcore - Chyba się domyślasz. Giniesz, chyba jesteś duchem na początku a gdy wyjdziesz już na świat nie wejdziesz.

Hp się regeneruję, ogólnie wolno ale są na to sposoby. Np. ognisko przyśpiesza regenerowanie prawię tak samo jak niektóre akcesoria. Prawię dlatego, że ognisko ma ograniczony zasięg. Ale skuteczniejszym sposobem jest używanie przedmiotów dodających hp. Np. potki na dodawanie hp lub grzyby. Można także zwiększyć ilość serduszek chodząc po jaskiniach i szukając kryształowych serc. (Nie da się nie zauważyć)

Jest tu też waluta. Platinium coin, Gold coin, silver coin, coin. Wartość waluty podałem po kolei. Oczywiście walutę wykorzystuję się do kupowania u NPC. Zyskujesz ją poprzez zabijanie potworów, bossów, rozwalanie dzbanków, lub ze skrzyń w jaskiniach. Na poziomie normal przy śmierci tracisz mniej pieniędzy ale także dostajesz mniej po zabiciu potwora. Na expercie jest na odwrót. Przy śmierci tracisz więcej pieniędzy a z potworów leci więcej kasy. Mówię tutaj o trybie Softcore.

Opublikowano

Mógłbym się założyć, że jeszcze nikt nie zabił nawet jednego bossa na hardcore. (Oczywiście zakład o przekonanie :))

PS: Zapomniałem wcześniej dodać, że te tryby wybierasz przy tworzeniu postaci.

Opublikowano

Jeśli chcesz napisz do mnei na Steam pomogę ci ukraść grę 

i razem będziemy mogli zagrać opiszę ci wszystko co i jak i jeśli ci się spodoba to będziesz mógł kupić :)...

mój profil Steam masz po lewej stronie od tego posta

jest to link do strony internetowej z moim profilem

//Edit2: 

Avast... co za problem zabić jednego bossa na Hardcore ?... przecież EoC to jest żadne wyzwanie :)

ja bez problemu mogę ci nawet włączyć HM na HC bez problemu ;x... już kilka razy włączyłem... 

jedyny jednak jest to problem że aby mi się chciało... muszę mieć coś w zamian :)

<--- Tutaj //Edit: tu xD

Opublikowano

Jeśli chcesz napisz do mnei na Steam pomogę ci ukraść grę 

i razem będziemy mogli zagrać opiszę ci wszystko co i jak i jeśli ci się spodoba to będziesz mógł kupić :)...

mój profil Steam masz po lewej stronie od tego posta

jest to link do strony internetowej z moim profilem

//Edit2: 

Avast... co za problem zabić jednego bossa na Hardcore ?... przecież EoC to jest żadne wyzwanie :)

ja bez problemu mogę ci nawet włączyć HM na HC bez problemu ;x... już kilka razy włączyłem... 

jedyny jednak jest to problem że aby mi się chciało... muszę mieć coś w zamian :)

<--- Tutaj //Edit: tu xD

Na expercie czy na normal?

Opublikowano

Expert czy nie, EoC to formalność.

Sam jestem w stanie dojść do Plantery na Hardcore (normal, experta nie próbowałem), ale na YouTubie na pewno już są nagrania jak przechodzą Moon Lorda. Uwierz że to kwestia wprawy, a najtrudniejsza część to nie zginąć od pułapek ;)

Opublikowano

­Grę już kupiłem, muszę trochę pograć i sam się z tym zapoznać :D Dzięki za wszelkie uwagi.

Dobra, zapytam jeszcze o te save'y. Naprawdę nie da się jakoś zapisać plików i gdy zginę po prostu je wkleić z powrotem, albo coś w tym stylu? :D

Opublikowano

Wybierz sobie tryb gry podstawowy i jeśli umrzesz odrodzisz się w miejscu gdzie masz "Spawn"

możesz też wejść w Dokumenty->MyGames->Terraria->Players

ale jeśli grasz na najłatwiejszym trybie nie masz się o co martwić...

podczas wychodzenia z gry ( z wyjądkiem Alt + F4 ) twoja gra zapisuje się automatycznie !...

//Edit:

jeśli testujesz grę polecam najpierw zagrać na piracie :P...

tak ja zawsze robię i to miało miejsce w przypadku klona Terrarii "Starbound" w którego

grałem na piracie i wywaliłem po 15 minutach gry :P

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zbędne jest pisanie takich postów.  o.O Nie łatwiej wpisać w google Terraria i zobaczyć pierwszy lepszy let's play?  :yay:

Porady do: CSGO, Terraria, BF4, WOT, WOT Blitz, Trove, LoL oraz Fifa!

jClHFR0.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...