Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zachowanie i kultura

B3DB0Y

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o kulturze i zachowaniu obecnego społeczeństwa? Zainteresowałem się ostatnio kulturą i obyczajami sprzed lat no i trochę się zasmuciłem gdyż bardzo bym chciał by to wróciło (jeśli oczywiście to co wyczytałem było prawdą) Dzisiaj patrząc na młodzież zauważa się kompletny brak poszanowania dla ludzi starszych i ogólnie dla drugiego człowieka.

Dzisiaj byłem uczestnikiem sytuacji, gdzie idąc z kolegą chodnikiem, dziewczyna w moim wieku (16), powiedziała do mnie cytując "Suń się grubasie" nawet nie spojrzała mi w oczy tylko przeszła dalej zadowolona. Dodam jeszcze, że drugie pół chodnika było wolne i raczej nie zajmowałem więcej miejsca niż mój kolega :D

Ja osobiście nie wyobrażam sobie bym tak powiedział do drugiego człowieka. Ostatnio szedł przede mną starszy pan kulejąc na jedną nogę, podpierał się laską. Grzecznie podszedłem do niego i zapytałem, przepraszam, czy mógłbym przejść? po czym podziękowałem. Skąd się bierze takie chamskie i aroganckie zachowanie jak tej dziewczyny? 

Druga sprawa to jest taka, że właśnie takie dziewczyny oczekują szacunku i chcą być traktowane jak damy, tylko czy tymi damami są? Szczerze w to wątpię. Na lekcji WOK'u dziewczyny z mojej klasy burzyły się, że w tych czasach nie ma już gentlemanów, nikt nie całuje je po rączkach, nie przepuszcza w drzwiach itp. Z tego co wiem, to kobieta powinna wykonać pierwsza gest po którym mężczyzna zrozumie, że wypada pocałować kobietę w dłoń, ale nie byle jaką kobietę, tylko kobietę dla niego ważną. Skoro chcą być traktowane jak damy, to niech tak się zachowują. A jak już ktoś zachowuje się jak gentleman, jest szarmancki, uprzejmy, ma szacunek do kobiet, to te kobiety wykorzystują to przeciwko niemu. Nie chciałbym tutaj obrażać kobiet, być może takie zachowanie dotyczy tylko niedojrzałych emocjonalnie dziewczynek, nie wiem, za mało doświadczenia życiowego    :) 

Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

Opublikowano

Szanować kogoś bo ma więcej na liczniku życia? lol, nope. Szanować powinno się każdego kto szanuje innych. Aroganckie zachowanie bierze się z powodu braku wyższych moralnych wartości no ale ciężko z drugiej strony oczekiwać tego od kogoś w wieku 16 lat ;_; Co do tego z kobietami i zachowaniem w stosunku do nich to jest to zwykły seksizm i jest to "choroba" mniej więcej na tym poziomie co rasizm lub innego rodzaju dyskryminacja, obie płcie powinny być traktowane równo.

Opublikowano

Dzisiaj patrząc na młodzież zauważa się kompletny brak poszanowania dla ludzi starszych i ogólnie dla drugiego człowieka.

A czy starsi ludzie mają szacunek do kogokolwiek? 

Jak wejdzie do autobusu, to nie poprosi o ustąpienie tylko wypali czymś w stylu "może byś wstał", zrobi awanturę lub będzie wydawać z siebie takie obrzydliwe odgłosy, że człowiek i tak odejdzie. 

Bardzo często robię zakupy i w sklepach też nie zachowują się najlepiej. Zastawi wszystko, bo on przegląda albo tak ściśnie jedzenie, że zniszczy, a potem wrzuci to do kosza i odejdzie jakby nic złego nie zrobił. O "degustacji" owoców i słodyczy na wagę lepiej nie wspominać. 

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć, a takim zachowaniem jak wyżej raczej się go nie zdobywa.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Zachowanie jak u wspomnianej przez Ciebie dziewczyny bierze się stąd, że prawdopodobnie nie została wychowana i na zbyt dużo jej rodzice pozwalali. Wiem coś o tym, ponieważ pochodzę z dobrej rodziny, zostałem wychowany jak należy i została mi wpojona kultura, z którą do dnia dzisiejszego nie mam absolutnie żadnego problemu, zresztą podobnie jak Ty. Sam byłem wielokrotnie świadkiem tego typu zachowania jakie wymieniłeś, ale starałem się to ignorować i zrozumieć taką osobę, nie mniej jednak bardzo często takie zachowanie powodowało u mnie niesmak do takich ludzi. Faktem też jest, że starsi ludzie są często aroganccy, to dodatkowo potęguje zniesmaczenie do osób starszych u niektórych młodych ludzi. Czasy są jakie są, nie zmienisz tego. Przynajmniej możesz mieć pewność, że u takich osób brak kultury i poszanowania odbije się w niedalekiej przyszłości (chodzi mi tu o pracę, a konkretniej rozmowę kwalifikacyjną itp).

9La1rOf.gif

Opublikowano

­Niestety społeczeństwo z roku na rok robi się coraz gorsze, co już widać u dzieci w przedszkolu, które klną w kierunku starszych gorzej niż dorosły człowiek i które siedzą tylko całe dnie przy komputerze. W mojej rodzinie nawet to widzę, gdyż jest w niej 5 letnie dziecko, niepełnosprawne i przez to do tego stopnia rozpieszczane że całe dnie przez komputerem siedzi i sobie odpala filmiki na yt. Aż ściska mnie w żołądku żeby coś powiedzieć rodzicom tego dziecka, ale szkoda nerwów. Później się dziwić że mamy takie, a nie inne społeczeństwo. Obawiam się, że ciężko będzie zahamować to wszystko i społeczeństwo z pokolenia na pokolenie będzie coraz gorsze.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Ja wiem, że nie wszyscy starsi ludzie zasługują na szacunek tylko dlatego, że mają dużo lat na karku, ale wyznaję zasadę, by dawać drugiej osobie dokładnie tyle ile ta osoba również mi daje. Gdy widzę nową osobę po prostu okazuję jej szacunek bez względu na to jak wygląda czy się zachowuje, dopiero z czasem gdy ja staram się być dla tej osoby miły a ona dla mnie nie jest, to ja również przestaję być miły. Może źle się wyraziłem z tym szacunkiem do kobiet, powinienem dodać że ogólnie szacunek do innych osób :D Czy za seksizm uważasz całowanie po dłoni lub otwieranie drzwi? Według mnie to jest okazywanie dobrych manier, nie musisz tego robić, ale ze względu na wychowanie, możesz.

Opublikowano

Ale ch*jowa czcionka.

Takie zachowanie wynosi się z domu więc..

Ja szanuje każdego tak jak on szanuje mnie, czy to ktoś starszy czy jakaś małolata.

No chyba, że do mamy, do mamy zawsze mam szacunek.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Co ta młodzież w dzisiejszych czasach. Kiedyś to było lepiej.

Cywilizacja stacza się już od tysięcy lat i z pokolenia na pokolenie jest gorzej. Przynajmniej wszyscy tak mówią. Ale o dziwo sobie jakoś radzimy.

Narzekasz na zachowanie dziewczyny w wieku 16 lat? Przecież ona ma teraz totalny chaos w głowie. Za kilka lat zmądrzeje. 

Btw: schudnij. 

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

W głównej mierze to jest wina rodziców. Kiedyś w domu wychowywało się według pewnych wartości. Teraz np. patriotyzm to faszyzm. 

Widać to właśnie po tych starszych ludziach w tramwajach. Jak nie ustąpisz miejsca zrobią awanturę na cały tramwaj i dodatkowo cały tramwaj cię pobiję, bo biedni starsi ludzie nie mają gdzie usiąść. Pomijam fakt, że w Lidlu nagle im kondycja wraca i zaczynają biegać. ;)

Opublikowano

Widać to właśnie po tych starszych ludziach w tramwajach. Jak nie ustąpisz miejsca zrobią awanturę na cały tramwaj i dodatkowo cały tramwaj cię pobiję, bo biedni starsi ludzie nie mają gdzie usiąść. Pomijam fakt, że w Lidlu nagle im kondycja wraca i zaczynają biegać. ;)

Mi kiedyś jakaś babka na siedzenie napluła jak jej nie chciałem puścić :F

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...