Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Znikające miejsce na dysku C SSD Windows 8.1

Matifcbarca

Pytanie

Opublikowano

Witam.
Co jakiś czas znika mi miejsce na dysku C SSD (Windows 8.1). Jedyne programy jakie na nim posiadam to Skype i antywirus reszta to same pliki systemowe. Raz znika po parę GB a raz tylko paręset MB. Ostatnio znikło mi około 7-8 GB a 2 dni potem wróciło 3-4 GB.
Problem pojawiał się już wcześniej, lecz w małych ilościach i w końcu zniknął więc go zignorowałem.
Ostatnio znikające miejsce powróciło, aktualnie posiadam 27 GB wolnego na 97,5 GB (teraz miejsce zaczęło znikać od około 35 GB) Proszę o pomoc !

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie cos siedzi i sobie robi dokumentacje twojego dzialania na komputerze a potem ja sobie wysyla. @Rafcioext rzucil dobry pomysl, bedzie widac gdzie to wszystko siedzi. Windows w zadnym wypadku nie powinien zabierac sam z siebie takiej ilosci danych (no chyba ze bawiles sie jakimis funkcjami podanymi wyzej)

Opublikowano

kalkulator w łapkę i licz 

+ Swap ( tyle prawie co masz pamięci może zajmować, licz połowę)

+ hibernacja ( tyle co pamięć )

+ punkty przywracania systemu ( 5% dysku ) 

+ system restore ( ok 10-15% dysku ) 

+ aktualizacje, sterowniki,  kopie sterowników, dane systemu, nowy windows ok 10-15 Gb 

Sam windows 8.1 to ponad 30-40 Gb po zainstalowaniu 

1 bajtowy czy 1 kb  plik zajmuje 4 kb na dysku, takich plików windows ma ok 20 do 50  tys to sobie policz ile zajmuje  ok 200 mb do 1 Gb jak nie kilka razy więcej jeśli duża defragmentacja dysku jest 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Albo w najgorszym wypadku psuje się indeksacja plików/struktura dysków. Jeżeli spacesniffer powie, że zajęte jest mniej niż mówi to system (po podliczeniu), to znaczy, że idzie chkdsk w ruch do naprawy i koniec.. :)

Pomogłem? Polub mój post :3

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Głównym powodem był zapełniony folder pobierania plików z Google Chrome (około 10 GB), dość zajmują też pliki sieciowe,które usuwam co jakiś czas CCleaner'em. Gdyby coś jeszcze ubywało na pewno zastosuje Wasze sposoby i przepraszam, że tak późno odpowiadam.

Opublikowano

Sam Windows 7/8/8.1/10 to max 20gb. Przestań głupoty paprać, drogi "Postwriterze".

@Matifcbarca:

1. Ściągnij SpaceSniffer.

>Uruchom i przeskanuj swój dysk systemowy.

>Za pomocą Snipping Tool (narzędzie wbudowane każdego systemu opartego na architekturze Windows 7 wzwyż) zrób zrzut z ekranu tej aplikacji po zakończeniu skanowania.

>W odpowiedzi w tym temacie napisz, jaką masz pojemność dysku.

Pomogłem? Polub mój post :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...