Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier do 7500zł

Magiczny375

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, planuję kupić nowy komputer, ale nie jestem pewny jakie części dobrać. Może ktoś pomógłby mi w tym?

Budzet: 6000zł - 7500zł.

Dotychczasowy sprzęt: Laptop Sony Vaio PCG-7121m.

Co chcę osiągnać kupując nowy zestaw: Jak największą wydajność w grach, jak i podczas codziennego użytku.

Przystosowanie: Głównie do gier.

Czy komputer będzie rozbudowywany?: Nie planuje, ale zawsze może zajść taka potrzeba.

Kiedy planuje kupić zestaw komputerowy?: Planuję kupić zestaw jeszcze w tym roku.

Dodatkowe peryferia: System operacyjny (Windows 8.1 Professional lub Windows 10 Professional), trzy monitory.

Czy zamierzam cokolwiek podkręcać?: Co najwyżej procesor.

Co ma być głównym atutem komputera?: Przede wszystkim cisza, dwie karty graficzne (aby trzy monitory jakoś wyrobiły) oraz wydajność.

Monitor: Aktualnie nie posiadam, ale planuje kupić 1920x1080 lub lepszy. Jak już jestem w temacie monitorów, to może doradzicie mi, jaki monitor do gier byłby najlepszy? :)

Dodatkowe wymagania dot. sprzętu: Karta graficzna- Pierwsza może Nvidia geforce gtx 980 ti gaming 6/4GB, druga-zostawiam wam, gdyż nie wiem jaka może być dobra do ogarnięcia monitorów. Patrzyłem nad tą: Nvidia geforce gtx 950 4GB, ale nie wiem czy taka mogłaby być. Płyta główna do gamingu, jakieś dyski ssd itp (na tym się nie znam) (np. C:, D: itp) - szybkie. Jakaś fajna obudowa, chłodzenie najlepiej wodne.

Pozdrawiam, Magiczny375.

­

Opublikowano

Koniecznie potrzebujesz 3 monitorów i windowsa professional? W jakie gry będziesz grać? Kiedy dokładnie masz zamiar kupić zestaw?

Opublikowano

Może windowsa professional nie, ale słyszałem, że jest najlepszy. Poza tym na win 10 jest DirectX 12. Trzy monitory by mi się przydały, bo oprócz gry na jednym i przeglądarki na drugim i eclipse/notepada na trzecim, to niektóre tytuły mają możliwość grania na kilku monitorach. Grać będę w tytuły takie jak GTA 5, BF4, BF3, War Thunder, Star Wars Battlefront, BF Hardline, Cs:Go i może jakieś symulatory i strategie, ale głównie chodzi mi o te pierwsze tytuły. Komputer kupię tylko wtedy, gdy będę miał obcykane wszystkie części i dodatki ;) więc może i nawet w tym miesiu.

­

Opublikowano

Czy te 3 monitory mają się znaleźć w tych 7500? Za 7500zł lepiej wziąć 1 wydajną kartę graficzną.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

A jaką kartę polecasz do tego celu?

Wymieniony przez Ciebie gtx 980 ti kosztuje jakieś 3k. Co z tymi monitorami? Chcesz jakiś "gamingowy"?
Opublikowano

Za dużo wymagasz. Chociażby Forisy zjedzą Ci już 3600zł z całego budżetu + 400zł winda. 

Za 3,5 zrobisz zestaw na GTX970 i zablokowanym i5. Poważnie ? 

416231423689480320491.png

Opublikowano

Te "Gamingowe" monitory mają po prostu więcej Hz (herców), czyli wyświetlają więcej klatek na sekundę (częstsze odświeżanie monitora (tak monitory też mają to ograniczenie)). Klasyczny monitor ma 60Hz, a monitor "dla gracza" ma 120/144Hz, czyli wyświetla do 144 klatek na sekundę. Jednak są one drogie, a nie zwraca się to, bo czytając to, masz 60Hz, od lat żyjesz i wszędzie spotykasz się z monitorami z 60Hz, więc pytanie, czy warto? 

Z monitorów polecam monitor zwykły 60Hz, LED IPS (lub jaki wolisz), ale 21:9. Czyli super szeroki, i takie dwa juz powinny ci starczyć. Cena najniższa za nie to około 800zł/szt.

Co do kart graficznych, to do komputera jeżeli już wkładasz dwie karty graficzne, to muszę być identyczne, inaczej mocniejsza zwalnia, żeby pracować równo z tą słabszą. Poza tym jeżeli już się montuje dwie karty graficzne to identycznie (modele, producent, i wgl) i jest to sensowne tylko w przypadku najdroższych modelu z danej generacji (czyli np. 980Ti, ale nie opłacalne w przypadku np. GTX960).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

To jakie karty/kartę polecasz, aby była/y i wydajna/e i wytrzymywała/y z tymi trzema monitorami i w codziennym użytku itp.? A... i czy opłaca się kupować Intel I7 6700k?

­

Opublikowano

Hmm generalnie budżet na granie na 3 monitorach masz taki sobie. Nie ma sensu brać jakiejś osobnej karty tylko do obsługi dwóch osobnych monitorów podczas gdy grał będziesz na jednym. Do tego celu równie dobrze możesz wykorzystać integrę z procesora.

Tak czy siak jak chcesz 3 monitory to jedynie 60 Hz, bo monitory 144 Hz zeżrą Ci połowę budżetu, a za drugą połowę nie kupisz sprzętu, który wyciągnie Ci tyle klatek w tak dużej rozdzielczości.

Opublikowano

Hmm generalnie budżet na granie na 3 monitorach masz taki sobie. Nie ma sensu brać jakiejś osobnej karty tylko do obsługi dwóch osobnych monitorów podczas gdy grał będziesz na jednym. Do tego celu równie dobrze możesz wykorzystać integrę z procesora.

Tak czy siak jak chcesz 3 monitory to jedynie 60 Hz, bo monitory 144 Hz zeżrą Ci połowę budżetu, a za drugą połowę nie kupisz sprzętu, który wyciągnie Ci tyle klatek w tak dużej rozdzielczości.

Wyznacznik jakości monitora na częstotliwości odświeżania się nie kończy. Foris FS2432 są przystosowane do "wielomonitorowości", koszt sztuki to ok.1200zł. 

Nawet jak by niżej patrzeć, chociażby na Della P2414H lub ciut drożej U2412M to dalej 2600-3000zł 

416231423689480320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...