Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Vayne czy Kalista? Może coś innego?

0ryginalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad kolejnym adc, wymainowałem już ashe i varusa, ale to jeszcze nie to co szukam :D Niedawno co zacząłem grać ale trochę ogarniam więc chciałbym postać której mógłbym się troche pouczyć, co do kalisty to nie przekonuje mnie do niej jej ult, a Vayne w early podobno strasznie słaba. Czekam na opinie :D

OsoInternational.jpg

Opublikowano

Vayne w late bardzo silna postać, jednak nie mainuje jej, więc się nie wypowiem. Mogę ci powiedzieć coś o Kaliście.

+ Twój aa+aa twojego supporta zabiera 10% max hp przeciwnika. Bardzo dobra umiejętność w early. 
+ Mechanika skoków, która pozwala na kite.
+ Spamowalne Q, które jest dobre do poke.
+ E, które nakłada stacki jest bardzo dobre do dobijania/spowalniania przeciwników. Może posłużyć jako darmowy smite dla drużyny, jeżeli nałożysz wystarczająco dużo stacków. 
+ W, daje tobie darmowe wardy. 
+ Twój ult może ocalić życie twojego supporta, a także jest to jedyna umiejętność, która pozwala marksmanowi zainicjować TF.
+ Dobry escape system. 
+ Łatwa farma za sprawą E. 

- Zadajesz tylko 90% maksymalnego AD.
- Trudna do gry.
- Bez Botrk'a i Runaan'a w mid game jest ciężko. 
- Wymaga supporta, który umie obsługiwać twojego ulta. 

Opublikowano

Kalista bez dwóch zdań.

Będąc odpalonym grając vayne nie miałem żadnego wpływu na grę, a na kaliście? Skacze jak pojebany i keruje bobów.

Dlatego tez lepiej grać kalistą.

Do botrka nic nie robimy ale z nim to już magia, a jak dodamy huricana do tego to mamy drugiego Adama Małysza
Dlatego Kalista>Vayne. Ale polecam grać na topie ponieważ jak zauważyłem to wszystko zalezy od supporta a takiego miałem z 6 razy w przeciągu miesiaca ogarniętego supporta.

Opublikowano

­Zdecydowanie Kalista. Dzięki jej skakaniu czasem ciężko ją zabić (chociaż to zależy od championa jakim gramy), ultem możesz uratować supporta lub zacząć tf, spory dmg, slow na e, darmowe wardy. Generalnie całkiem ciekawa postać, ale trudna do ogarnięcia.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Kalista bardzo dobry adc, szczerze polecam, a powodu i mechanizm działania opisali Ci użytkownicy wyżej. :) Jest dobra w early oraz w late, postać świetna i przyjemna do rozgrywek. Potem możesz się jeszcze "pobawić" z Dravenem albo Jinx :) Też polecam. 

Opublikowano

Nooo vayne w early jest kiepska, ale zyskuje bardzo dużo na sile jak złoży botrk + ew. phantom dancer/stattik shiv.

Posiada całkiem dużą mobilność na wyższych poziomach (Pasyw + Bonus ms z r, mały cd na "Q"), cc z "E", dużo obrażeń procentowych, niewidzialność, dobry kite i sporo możliwości ogrywania przeciwnika.

giphy.gif

Opublikowano

zdecydowanie Kalista jest to champ na ktorego early ciezko cos zrobic.

Ulepszasz first E i oddajesz pare hitow enemy adc lub sup i tak ich lowujesz i tak przez cala gre early z W masz wizje ktora radze uzywac bo latwo zapomniec.

a late jak juz masz AS i AD to tylko bijesz skaczesz i zabijasz :)

Be the change you want to se in the world.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...