Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana szkoły - Technikum na LO

NestQ15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Obecnie chodzę do II klasy technikum informatycznego. I klasę ukończyłem z średnią 5.05. Jednak strasznie nie podoba mi się nauka w II klasie, zbyt mało przygotowania do matur, nie mam czasu na nic, w szczególności na naukę matematyki i programowania, czyli na rozwijanie swoich zainteresowań. Chciałbym się przepisać do 1 klasy LO, dlaczego 1. klasa pewnie zapytacie. Mianowicie w technikum zostały mi i tak 3 lata jeszcze, także jedno i to samo, czy technikum czy lo. Jednak w liceum miałbym wsparcie u nauczycieli, różne kółka programistyczne, czy też matematyczne. W mojej szkole obecnie nie ma nic. Mamy sieci komputerowe, które mnie kompletnie nie interesują. Chciałbym pójść na kierunek matematyczno-informatyczny, gdzie przedmiotami rozszerzonymi są: matematyka, fizyka i informatyka. I tutaj jest pytanie, czy przyjmą mnie? W technikum w 1. klasie miałem z przedmiotów punktowanych takie oceny: polski 5, matematyka 5, informatyka 6, fizyka 5. Natomiast w gimnazjum: matematyka 5, polski 5, informatyka 5, fizyka 3. Egzaminy całkiem nieźle napisałem, bo polski 94%, matematyka 82%, i tu jest mały kłopot, bo z przyrodniczych miałem 54% łącznie. Nie mam pojęcia ile punktów miałem z fizyki. Czy mógłbym się tak przepisać? A jeśli tak, to na jakie oceny będą patrzeć?

Opublikowano

zbyt mało przygotowania do matur

W 4 klasie będziesz miał tego aż nadto. 

Z takimi ocenami nie powinieneś mieć problemów z przeniesieniem się. Wiadomo w liceum z materiałem są trochę dalej, ale jak nie masz problemów z nauką to tragedii nie ma i każda dobra szkoła powinna cię przyjąć. Idź i się zapytaj. ;) Będą patrzeli na wszystkie oceny.

Opublikowano

Wiem, że w 4 klasie, drugie półrocze to sama matma i fiza. Jednak do tego czasu to ja załamania nerwowego dostane prędzej. W technikum mam mase nauki z przedmiotów, których nienawidze a nie potrafię ich olać. W dodatku do olimpiady informatycznej i matematycznej miałbym dużo lepsze przygotowanie w liceum. Do Oi samemu się przygotowałem i raczej finał będzie, natomiast do OM, samemu nie dam rady i potrzebuje jakiejś pomocy. A mój nauczyciel od matematyki to potłumaczy coś i tyle. Prosiłem go wiele razy o kółko matematyczne to zawsze dostałem odpowiedź:"Kiedyś zrobimy, spokojnie" -.-

Opublikowano

Nie będziesz miał problemu z przeniesieniem się. Zmienić szkołę na jakąś jest łatwiej niż od razu się do niej dostać. Tym bardziej z takimi wynikami. Choć jeśli liceum to potem zdecydowanie studia.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Ja tam o matmę, fizykę i informatyke się nie boję. Wystarczy mi, że ktoś coś pokaże jeden przykład a sam sobie dojdę do tego. Chodzi mi o to, że w technikum nie mam czasu naukę do przodu, przygotowania do konkursów itd. A w LO mam kółko matematyczne i programistyczne :D

Opublikowano

Nie wiem czemu chesz iść do LO, jak już jesteś oswojony w technikum na drugim roku, masz przed sobą jeszcze 3 lata w tech, bądź cierpliwy, pamiętaj że po LO nie masz zawodu, tylko maturę.

Opublikowano

Czemu chce iść do LO? Dlatego, że teraz nie mam ani 30 minut czasu wolnego na dodatkową naukę matmy, czy trening programowania do OI. Gość od fizy idzie własnym programem, gdzie każe nam robić jakieś projekty, niewiadomo co. W dodatku jeden na tydzień, a taki projekt to około 6 godzin roboty, w dodatku dał nam jakieś karty co pracy, 10 stron na tydzień.  W LO nic takiego nie ma, tylko jest czysta teoria, zadanie i dziękuje. Uczcie się w domu, mając czas do nauki to mogę się uczyć, bo z takiej matmy nie muszę się uczyć nic praktycznie, wystarczy mi czysta lekcja. W dodatku przedmioty zawodowe mi się nie podobają, w trzeciej klasie będzie taki wstęp do programowania to będziemy mieć JavaScript, html i php. Fascynujące, we wcześniejszej podstawie był C++, dużo lepsza rzecz, bo to co robią 4 klasy na lekcji to jakiś żart. Goście rysują kwadraciki i kółka i po naciśnięciu na to, wyskoczy ikienko z napisem kliknąłeś xyz... Znam gościa z LO, który mówił mi że oni mają podstawowe algorytmy, rozwiązują zadania. Jest kółko programistyczne, gdzie zadania z OI przerabiają. Dlatego... Myślałem, że w technikum będę miał coś więcej czasu, niż 10 minut na nauke. W dodatku codziennie wracam po 16 do domu. W LO jest mniej lekcji, ale większy materiał do przerobienia w domu. Taka opcja mi bardziej odpowiada.

Opublikowano

Tak działa nauka do przodu. Umiesz więcej, a potem zniechecasz się do przedmiotu, bo jest za niski poziom. W lo też nauczyciel dostosowuje poziom do uczniów przeciętnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...