Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polska bardzo wysoko rozwiniętym krajem

Evergreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że temat przyciągnie ludzi lubiących narzekać na Polske.

A moje pytanie jest takie. Czy myślicie, że słusznie na tej stronie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_wska%C5%BAnika_rozwoju_spo%C5%82ecznegoPolska jest w kategorii bardzo wysoko rozwiniętych krajów? Czy naprawdę w innych 152 krajach jest, aż tak źle?

Opublikowano

Błędnie postawione pytanie. Czy naprawdę w innych 152 krajach jest, aż tak źle?

Czy naprawdę w Polsce jest aż tak źle? :-)
Otóż nie, nie jest źle, a jeśli chodzi o tytuł bardzo wysoko rozwiniętego kraju może jest on lekko przesadzony, ale zadupiem Europy to my z całą pewnością nie jesteśmy. Mamy świetne uczelnie, które są doskonale wyposażone w wyspecjalizowany sprzęt. Pracownicy kształceni na czołowych polskich uczelniach bez większych problemów zdobywają zawody poza granicami kraju. Własnie, brak pracy to w sumie jedyny problem, ale nie jest zależny od państwa, niestety. Tworzenie nowych miejsc pracy na dobrą sprawę działa prężnie - z tym, że ta praca jest dla ludzi z wykształceniem średnim, nie wyższym. Szkoły się likwiduje, bo młode kobiety nie chcą rodzić - nie chcą rodzić, bo nie ma do tego warunków. To wszystko sprowadza się do problemu wysokiej stopy bezrobocia. Młoda matka nie dostanie zasiłku, bo dostanie go osoba bezrobotna, a osoba bezrobotna nie dostanie pracy, bo w Polsce (w porównaniu z innymi krajami) nie ma przedsiębiorców oferujących stanowiska. 
Poza tym mówimy o wskaźniku HDI. O edukacji już powiedziałam, reszta zagwarantowana jest przez uwarunkowania klimatyczne. A co do dochodu - większość idzie z podatków, środków UE i środków organizacji państwowej. Wiec w sumie to, że państwo tak od nas ciągnie sprawia, że spełniamy kryteria wysoko rozwiniętego kraju, prawda. :D

Qui est le prochain?

Opublikowano

Błędnie postawione pytanie. Czy naprawdę w innych 152 krajach jest, aż tak źle?

Czy naprawdę w Polsce jest aż tak źle? :-)

Otóż nie, nie jest źle, a jeśli chodzi o tytuł bardzo wysoko rozwiniętego kraju może jest on lekko przesadzony, ale zadupiem Europy to my z całą pewnością nie jesteśmy. Mamy świetne uczelnie, które są doskonale wyposażone w wyspecjalizowany sprzęt. Pracownicy kształceni na czołowych polskich uczelniach bez większych problemów zdobywają zawody poza granicami kraju. Własnie, brak pracy to w sumie jedyny problem, ale nie jest zależny od państwa, niestety. Tworzenie nowych miejsc pracy na dobrą sprawę działa prężnie - z tym, że ta praca jest dla ludzi z wykształceniem średnim, nie wyższym. Szkoły się likwiduje, bo młode kobiety nie chcą rodzić - nie chcą rodzić, bo nie ma do tego warunków. To wszystko sprowadza się do problemu wysokiej stopy bezrobocia. Młoda matka nie dostanie zasiłku, bo dostanie go osoba bezrobotna, a osoba bezrobotna nie dostanie pracy, bo w Polsce (w porównaniu z innymi krajami) nie ma przedsiębiorców oferujących stanowiska. 

Poza tym mówimy o wskaźniku HDI. O edukacji już powiedziałam, reszta zagwarantowana jest przez uwarunkowania klimatyczne. A co do dochodu - większość idzie z podatków, środków UE i środków organizacji państwowej. Wiec w sumie to, że państwo tak od nas ciągnie sprawia, że spełniamy kryteria wysoko rozwiniętego kraju, prawda. :D

Jeżeli ktoś chce pracować to będzie pracował, nie ma wymówki "brak pracy".

805491408806070489277.png

Opublikowano

Własnie, brak pracy to w sumie jedyny problem, ale nie jest zależny od państwa, niestety. 

Bezrobocie jest zależne od państwa.

Powodują je m.in podatki dochodowe i płaca minimalna, które ustala rząd.

Gdyby koszty zatrudnienia były niższe pracodawca byłby w stanie zatrudnić więcej osób

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jeżeli ktoś chce pracować to będzie pracował, nie ma wymówki "brak pracy".

Osoba, która studiowała przez 5 lat nie będzie chciała pracować poza zawodem - albo wyjedzie, albo zostanie bezrobotna, albo zatrudni się w psiej budzie na czarno. I, owszem, są regiony Polski, gdzie "brak pracy" nie jest absolutnie żadną wymówką, a koszmarem dnia codziennego. Jestem z Podlasia. W wakacje chciałam zatrudnić się do sprzątania hali produkcyjnej za pomocą, uwaga uwaga, mopa. Żaden specjalny sprzęt. Nawet do tego wymagali doświadczenia, dlatego pracy nie dostałam, a do zostania słoikiem mi nie spieszno. Pozostaje tylko się uczyć i dalej podwyższać HDI :P

Qui est le prochain?

Opublikowano

Bezrobocie jest zależne od państwa.

Powodują je m.in podatki dochodowe i płaca minimalna, które ustala rząd.

Gdyby koszty zatrudnienia były niższe pracodawca byłby w stanie zatrudnić więcej osób

Inaczej, bezrobocie jest częściowo zależne od państwa, o. Umówmy się - tak jak pisałam wcześniej, prywatni przedsiębiorcy nie są jedynymi pracodawcami. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Osoba, która studiowała przez 5 lat nie będzie chciała pracować poza zawodem - albo wyjedzie, albo zostanie bezrobotna, albo zatrudni się w psiej budzie na czarno. I, owszem, są regiony Polski, gdzie "brak pracy" nie jest absolutnie żadną wymówką, a koszmarem dnia codziennego. Jestem z Podlasia. W wakacje chciałam zatrudnić się do sprzątania hali produkcyjnej za pomocą, uwaga uwaga, mopa. Żaden specjalny sprzęt. Nawet do tego wymagali doświadczenia, dlatego pracy nie dostałam, a do zostania słoikiem mi nie spieszno. Pozostaje tylko się uczyć i dalej podwyższać HDI :P

No, bo praktycznie do każdej pracy jest wymagane doświadczenie, pewnie brali pod uwagę Twój młody wiek no i właśnie "brak doświadczenia", bo chyba nie pracowałaś nigdy w życiu?

Ja od kilku miesięcy pracuje jako magazynier, co prawda dwa pierwsze miesiące to niestety umowa zlecenie "śmieciówka", ale później nie jest źle, bo dwa tysiące idzie zarobić w dodatku, gdy praca nie jest taka ciężka. Co do nauki to szczerze powiem Ci, że gówno ona daje, większość z wyższym pracuje za psie grosze w Polsce liczą się teraz "znajomości"

805491408806070489277.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...