Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna

marcell2k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Posiadam komputer hp xw4600 workstation ze świeżo dokupionym procesorem Intel 2 quad Q6600>
Zapewne domyślacie się że chciałbym go kręcić ^^

Problem jest w tym że w biosie nie ma opcji do "podkręcania". Poradników przeczepałem chyba z tysiąc i nic.

Gdzieś przeczytałem że w biosie lub na płycie głównej może być ta opcjia zablokowana ?
I czy da się ją odblokwoać ?

Chłodzenie do procka mam dość dobre więc proszę bez zbędnych komentarzy czy chce itp.

1RkW7od.png

Opublikowano

Witam.

Posiadam komputer hp xw4600 workstation ze świeżo dokupionym procesorem Intel 2 quad Q6600>

Zapewne domyślacie się że chciałbym go kręcić ^^

Problem jest w tym że w biosie nie ma opcji do "podkręcania". Poradników przeczepałem chyba z tysiąc i nic.

Gdzieś przeczytałem że w biosie lub na płycie głównej może być ta opcjia zablokowana ?

I czy da się ją odblokwoać ?

Chłodzenie do procka mam dość dobre więc proszę bez zbędnych komentarzy czy chce itp.

Skoro nie masz takiej opcji w biosie może aktualizacja by ją wprowadziła albo odblokowała?

Sam nie wiem i szukam rozwiązania jak znajdę to napiszę ponieważ sam podkręciłbym ;D

Opublikowano

Na tej płycie nigdy nie podkręci bo to stacja robocza dla typowych zastosowań biznesowych a nie zabawy z OC 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie masz żadnego BIOSu umożliwiającego OC, do tego ta płyta nie nadaje się do podkręcania. Działa i tyle.

Chcesz to aktualizuj BIOS, ale te płyty są specjalnie zablokowane i update nic nie da.

Opublikowano

Jak by pogrzebał i wymienił dwa układy na płycie to by odblokował , to raczej nie opłacalne bo za wydaną kasę kupi nową płytę . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...