Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zazdrość

Argfor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

otóż mam pewien problem, który mi ostatnio dosyć przeszkadza. Jest nim to, że często się zdarza, że czegoś komuś zazdroszczę. I to nie jest tak, że tylko osobom, które znam, ale też zupełnie nie nie znanym mi ludziom. No i niby możecie sobie pomyśleć, że normalne uczucie jak każde inne tyle, że u mnie problemem jest to, że jak np. czytam, że ktoś zamieszkał w miejscu, w którym ja zawsze chciałem mieszkać to nie daje mi to spokoju przez długi czas, że to nie ja miałem takie szczęście. No i niestety przy okazji życzę jak najgorzej takiej osobie mimo, że nic mi nie zrobiła. Oczywiście ukrywam to w sobie.

Bardzo mnie denerwuje to uczucie i chciałbym móc jakoś się go wyzbyć, mieć w dupie to co się dzieje u innych ludzi albo przynajmniej móc sie cieszyć ich szczęściem. Jest na to jakiś sposób?

Opublikowano

Musisz zmienić swoje nastawienie, ale to i tak pewno jedynie załagodzi to uczucie. Możesz sobie myśleć też, że ta osoba ma to co Ty chcesz, ale nie ma [wstaw swoją cechę]. Nie masz czegoś takiego to zrób coś czego można pozazdrościć, może to Ci pomoże.

P.S. Kiedy nowe filmy na YT? :P

Opublikowano

otóż mam pewien problem, który mi ostatnio dosyć przeszkadza. Jest nim to, że często się zdarza, że czegoś komuś zazdroszczę. I to nie jest tak, że tylko osobom, które znam, ale też zupełnie nie nie znanym mi ludziom. No i niby możecie sobie pomyśleć, że normalne uczucie jak każde inne tyle, że u mnie problemem jest to, że jak np. czytam, że ktoś zamieszkał w miejscu, w którym ja zawsze chciałem mieszkać to nie daje mi to spokoju przez długi czas, że to nie ja miałem takie szczęście. No i niestety przy okazji życzę jak najgorzej takiej osobie mimo, że nic mi nie zrobiła. Oczywiście ukrywam to w sobie.

Bardzo mnie denerwuje to uczucie i chciałbym móc jakoś się go wyzbyć, mieć w dupie to co się dzieje u innych ludzi albo przynajmniej móc sie cieszyć ich szczęściem. Jest na to jakiś sposób?

A komu komuś zazdrościłeś? Podaj mi przykład jakiś.

Chodzi Ci np. o tej przykład co zakreśliłem na czerwono, tak?

To musisz to przezwyciężyć. Innej porady na to nie ma, po prostu jesteś taka osobą, która zazdrości ludziom wszystkiego.

Przykład jest właśnie zakreślony przeze mnie na czerwono w zacytowanym wyżej poście.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

A komu komuś zazdrościłeś? Podaj mi przykład jakiś.

Chodzi Ci np. o tej przykład co zakreśliłem na czerwono, tak?

To musisz to przezwyciężyć. Innej porady na to nie ma, po prostu jesteś taka osobą, która zazdrości ludziom wszystkiego.

Przykład jest właśnie zakreślony przeze mnie na czerwono w zacytowanym wyżej poście.

ale cenna rada... "jak masz problem to musisz go po prostu przezwyciężyć" - Tak to nie dziala...

Zazdrość polega w pewnym sensie na nieakceptowaniu rzeczywistości. Chcesz coś mieć, ale tego nie masz. Inni to mają i przypominają Ci o twojej chęci. Rada jest prosta, zdobądź to co chcesz. Rada moze i prosta, ale wykonanie trudne, ale coz, nikt nie mowil, ze bedzie latwo.

6108514433687761429644.png

Opublikowano

Po prostu nie zawracaj sobie tym głowy, pomyśl sobie "ja też kiedyś będę to miał" i tyle. Drugie wyjście to osiągnięcie tego celu, do którego dążysz - no ale nie zawsze się da.

Opublikowano

ale cenna rada. jak masz problem to musisz go po prostu przezwyciężyć. Tak to nie dziala.

Bo to jest prawda. :)

@Argfor, no to już masz odpowiedź. @CusT Ci pomógł i wszyscy Ci pomogliśmy.

Po prostu jak komuś zazdrościsz co ma np. lepsze od Ciebie, to po prostu nie przejmuj się tym. Taka moja rada.

6BhO6OQ.png

Opublikowano

Dołącz do Lou Pre, po paru tygodniach już będziesz jeździł mercedesem, a laski będą miały mokro.

Co nie?

@¬Teski @NopeDotAvi2

Ale mu pomogłeś. Piszesz mu o jakich dziewczynach a on ma poważny problem... :) :) :)

Po prostu kolega napisał ten problem i jedyna opcja wyjścia z tego problemu to przezwyciężenie tego burdelu, który mąci w jego życiu.

To na tyle.

6BhO6OQ.png

Opublikowano

Bo to jest prawda. :)

@Argfor, no to już masz odpowiedź. @CusT Ci pomógł i wszyscy Ci pomogliśmy.

Po prostu jak komuś zazdrościsz co ma np. lepsze od Ciebie, to po prostu nie przejmuj się tym. Taka moja rada.

To nie jest zadna rada, nic nie wnosi. To tak jakby osobie z myslami samobojczymi mowic - nie przejmuj sie, jest c*****o, ale mogles miec jeszcze gorzej.

Emocje są pewnym znakiem. Informują o tym co się dzieje z Twoim organizmem. Jeśli odczuwasz milość - masz osobe, którą kochasz. Jeśli odczuwasz chciwość - czujesz, ze nie masz nic, a chcialbys miec duzo. Jesli jesteś zazdrosny - chcialbys mieć to o co zazdroscisz.

Nie mozna ot tak to olać, nie myslec o tym, zwalczyc, jak ty to napisales. Trzeba odpowiedzieć na tą emocje i spowodować, ze nie będzie występowala, bo nie będzie ku temu powodu.

Opublikowano

Cóż.. wiele ludzi to zazdrosne k***y życzące innym jak najgorzej, a ty jesteś jednym z nich.

Opublikowano

Cóż.. wiele ludzi to zazdrosne k***y życzące innym jak najgorzej, a ty jesteś jednym z nich.

Tobą natomiast żądza inne emocje, co pokazałeś tym postem. Cóż, na tym polega ludzkość, więc to nie jest dziwne.

Opublikowano

no to Cie psycholog czeka bo sam sobie z tym nie poradzisz, już masz poważne zaburzenia skoro z takich błahostek źle ludziom życzysz

jak dalej to bedziesz ciągnął bez pomocy z zewnątrz to za pare lat zobaczymy Cie w telewizji bo zrobisz jakas masakre (y)

ae1d1005fe.png

Opublikowano

To wszystko jest kwestią mentalności, a mentalność z kolei jest sprawą bardzo indywidualną. Każdy ma jakiegoś bzika, z którym musi nauczyć się żyć - czasem będziesz sobie z tym radził i trzymał ten żywioł w ryzach, a czasami będzie tak, że to wszystko Cię opanuje i jedyne, co będziesz mógł zrobić, to przeczekać. W Twoim przypadku jest to zazdrość, w innych może być to agresja, skłonności do smutku czy po prostu przejmowanie się wszystkim wokół. Kwestia przyzwyczajenia i samodyscypliny.

Qui est le prochain?

Opublikowano

­Po pierwsze stawiaj sobie wysoko cele i je spróbuj osiągnąć. Tutaj na forum raczej nie ma psychologów i innych tego typu osób, które są w stanie Ci pomóc w tym problemie. Takie sprawy warto właśnie obgadać z psychologiem, on będzie najlepiej wiedzieć co masz zrobić w takowej sytuacji.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Do psychologa idź - narysujesz pewnie jakieś drzewko na kartce i wyjdzie twoje pojebane zaburzenie.

A tak na serio(x2), to staraj się po prostu osiągnąć to, czego Ci brakuje. Sam osiągnąć, a nie dostać pod morde.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

Musisz zmienić swoje nastawienie, ale to i tak pewno jedynie załagodzi to uczucie. Możesz sobie myśleć też, że ta osoba ma to co Ty chcesz, ale nie ma [wstaw swoją cechę]. Nie masz czegoś takiego to zrób coś czego można pozazdrościć, może to Ci pomoże.

P.S. Kiedy nowe filmy na YT? :P

Jakoś szybko straciłem motywację. Może kiedyś.

Dołącz do Lou Pre, po paru tygodniach już będziesz jeździł mercedesem, a laski będą miały mokro.

Co nie?

@¬Teski @NopeDotAvi2

po prostu jesteś polakiem a u części z nich to normalne 

Ale z was żartownisie.

Dzięki za pomocne odpowiedzi, ale do psychologa raczej się nie wybiorę. A rzeczy takie jak zamieszkanie w wymarzonym przeze mnie miejscu to jeszcze odległe plany. Chyba tutaj też częścią mojego problemu jest to, że jestem niecierpliwy. Oczywiście będę się starać osiągnąć to o czym marzę, ale nie ma opcji, żeby to szybko nastąpiło.

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zazdrość to najlepsza motywacja imo. A jak już się gotujesz to idź na siłkę i się wyżyj na ciężarach/worku. 

Opublikowano

Obróć swoją złość/zazdrość w motywację.
Stawiaj cele wysoko lecz na tyle wysoko byś mógł ich sięgnąć.

Aczkolwiek nie pozwalaj by zazdrość zmieniała się w zawiść (życzenie źle innym). To paskudna cecha.

Motywuj się, a wszystko będzie dobrze.

xSzfbPQ.gif

Opublikowano

Ludzie, ten kolega ma problem o zazdrości i tyle Wam powiem, opisał wszystko np. że on chciałby tam mieszkać tam gdzie oni. Ja na czerwono zaznaczyłem w 1szym poście na 1szej stronie.

Ale to idzie przezwyciężyć.

6BhO6OQ.png

Opublikowano

Ludzie, ten kolega ma problem o zazdrości i tyle Wam powiem, opisał wszystko np. że on chciałby tam mieszkać tam gdzie oni. Ja na czerwono zaznaczyłem w 1szym poście na 1szej stronie.

Ale to idzie przezwyciężyć.

w jaki sposób według Ciebie się przezwycieża zadrość?

Opublikowano

Pogódź się z tym że dobra społeczne są niesprawiedliwie rozdzielane w tym świecie i nic z tym nie zrobisz. Nie zazdrość, bo wielu zazdrości Tobie tego czego sam nie doceniasz.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...