Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 10 - dziwny blad (modyfikacja plikow w danym folderze)

RaiZeN_PL

Pytanie

Opublikowano

Mam na pulpicie folder, w którym mam dużo innych folderów i plików (ot tak, żeby nie zaśmiecać pulpitu) i mam z nim dziwny problem - od niedawna nie mogę z nim nic zrobić ani z żadnym z plików w środku - nie mogę zmienić nazwy, przenieść, ba, niektórych plików nie mogę nawet otworzyć.

Przy jakiejkolwiek próbie jest taki błąd: http://scr.hu/3h2l/uooki
(xRaiZeN to jedyne konto na moim komputerze z prawami administratora)

co ciekawe występuje to tylko w tym folderze, nigdzie indziej. mogę przenosić pliki np. za pomocą unlockera ale cmon, chcę mieć normalny folder.

z góry dzięki za pomoc ;-)

img.jpg

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw sposób mało inwazyjny i najprostszy:

>Funkcja "Wytnij" na folderze. Następnie przenieś go w inne miejsce. Windows 10 wyrzuci monit o zbyt małych uprawnieniach z możliwością kontynuowania. Działa to tak, że system aby wyciąć i przenieść folder w inną lokalizacje, musi nadać twojemu konto przywileje do modyfikacji i otwierania plików. Automatycznie ustawia Cię jako ich właściciela etc.

Jeżeli to nie pomoże, pójdźmy krok dalej:

>PPM na folderze, do którego nie masz dostępu:

>Zakładka "Security" (Ochrona/Zabezpieczenia)

Masz dwie opcje. EDIT z tarczką (wymagane użycie uprawnień konta Administrator) oraz Advanced. Zacznij od tego drugiego.

W o wiele większym oknie dialogowym masz podpunkt "Owner" pod "Name". Zmień. Następnie masz okno dialogowe: "Select User or Group". Klikasz "Advanced (Zaawansowane), a następnie w prawej części okna "Find now (znajdź teraz)". Na dole pojawią Ci się wszyscy użytkownicy. Znajdź siebie. Daj okejkę. Done. Następnie niżej zrób to samo z "Permission Entries". Klikasz "Add" -> Select a principal, znajdujesz siebie, full control -> ok.

Spróbuj przeprowadzić wszystkie zmiany, klikając dalej "zastosuj/apply" i okej. Jeżeli napotkasz problemy, daj mi tu znać. Jeżeli wszystkie zmiany zostaną przeprowadzone bezproblemowo, spróbuj się dostać do plików. Przy braku odmowy dostępu, spróbuj jeszcze raz wyciąć je i wkleić w innym miejscu.

W przypadku gdy nic z tego nie da rezultatu, przejdę dalej.

Pomogłem? Polub mój post :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...