Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować system?

BOZASNE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamierzam kupić nowy komputer oraz nowy system(windows 10) i własnie nigdy sam nie instalowałem systemu i nie wiem jak to zrobić zatem mam kilka pytań:

-Czy podczas instalacji systemu na nowy komputer trzeba zrobić partycje dysku (czy jakoś tak) 

-Jak wygląda instalacja systemu czy to jest np wkładam płytę do komputera włączam go i robię to co mi każe instalator czy jak to wygląda?

-Czy podczas instalacji systemu komputer sam ściągnie mi sterowniki do karty graficznej dźwiękowej i tp czy raczej po instalacji systemu muszę samemu włączyć internet i ściągnąć sterowniki z oficjalnych stron i tp?

Opublikowano

1) Możesz - nie musisz. Wystarczy, że wybierzesz dysk a instalator wszystko sformatuje za ciebie.

2) Należy ustawić kolejność bootowania w biosie, albo przytrzymujesz jakiś przycisk aby wybrać urządzenie z którego bootować (f10 o ile się nie mylę)

3) Zależy. Przeważnie karta dźwiękowa/wifi/modemy/sieciowa są zainstalowane. Na pewno będziesz chciał zainstalować sterowniki od karty graficznej. W przypadku Nvidii - Geforce Experience. Wystarczy wpisać w google nazwę części + "driver"

4) 

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

1 TAK i NIE

Jeśli chce się zrobić jak należy system na właściwych partycjach to tak dotyczy nowego dysku albo dysku który można partycjonować , nie robimy jeśli jest już tak zrobione albo wiemy jak to zmienić 

Jak chce się mieć normalny windows na partycji MBR gdzie nie działa szybkie ładowanie systemu ok 25-40 s ,  partycje podstawowe wymagane są dwie : BOOT i DYSK C, reszta nie ważna. Może być też jedna wtedy pojawi sie katalogo BOOT na dysku C 

Nowsza wersja na GPT , pozwala używać UEFI , dodatkowo można użyć szybszego ładowania systemu od 10-5s od momentu załączenia. Zakłada 4 partycje w tym 1 jest na system 

Na nowszy komputer zalecane raczej włączenie w biosie obsługi UEFI i zrobienie partycji nowych  

2

Wystarczy umieć czytą, czasem nawet nie warto czytać dawać po partycjonowaniu dalej 

3

Jak wyżej, zależy jak będzie ale raczej nie, dowiesz sie jak zainstalujesz. Najlepiej sterownik do sieciówki mieć gdzieś zgramy na dysku czy penie. Resztę znajdziesz na google czy gdzie tam ci się podoba 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Up czyli jak nie zależy mi by system ładował się 5-10s to nie muszę robić partycji a jak zależy mi na szybkości to muszę je zrobić tak?

Opublikowano

Tak , jak chce się wykorzystać możliwości UEFI i partycji GPT to tak, najlepiej na czystym dysku przy instalacji założyć partycje pod system tyle ile chcesz np 100 Gb ,  trzy  partycje zrobi sobie system. Resztę partycji zrobisz po zainstalowaniu systemu  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...